Brussel bruist: De stad en de Heizelvlakte

Atomium in Brussel op Atomiumsquare

De hoofdstad Brussel in België is oud, heeft mooie wijken en wat ik me vooral nog goed herinner ontzettend veel cd en lp winkels. In de zomer van 2015 ben ik enkele dagen in deze toeristische stad geweest en heb ik veel gezien, waaronder het Atomium, Manneke Pis en de historische binnenstad. Maar ook bezienswaardigheden die nu al niet meer bestaan. Wat dat is lezen jullie vanzelf in deze blog.

Welkom in

Brussel, België

De hoofdstad van België

Het is zomer en best warm. Op het dak van het hotel The President Brussels zat ik heerlijk te genieten van de zonsondergang in Brussel. Je hebt een mooi uitzicht over Brussel en vanaf hier zag ik ook in de verte het Atomium liggen. Langzaam werd het donker om me heen en zag ik de lichten van de stad aangaan. Nog even genieten en dan klaar maken om nog even de stad in te gaan. Nog even de gezelligheid opzoeken van het levendige Brussel.

Atomium gezien vanaf hotel The President Brussels Hotel
Atomium gezien vanaf hotel The President Brussels Hotel
Welkom in

Het centrum van Brussel

Manneke Pis, wafels, veel muziekwinkels, Grote Markt en oude panden

Wat ik me nog herinner van Brussel dat het een levendige stad is met een rijke historie. De rijke historie is terug te zien in het centrum met allemaal oude straten en gebouwen. Bezienswaardigheden in het centrum zijn onder andere De Beurs, Grote Markt en Manneke Pis.

Brussel is ontstaan rond het jaar 1000 onder keizer Karel V. In de jaren daarna is het voor diverse landen de hoofdstad geweest totdat het de hoofdstad werd van België. Brussel centrum van Europa? Zeker, dat ook. Het oudste deel van Brussel is de Vijfhoek, de Brusselse binnenstad.

Antoine Dansaertstraat
Antoine Dansaertstraat
De Beurs van Brussel
De Beurs van Brussel

De beurs van Brussel en de Grote Markt liggen op loopafstand van elkaar. Dit is het hart van het centrum van Brussel. Wat meteen opviel was dat Brussel een heel groot voetgangersgebied heeft. De Anspachlaan is bijvoorbeeld voor een groot gedeelte autoluw gemaakt. En dit was zeer prettig wandelen, want het zorgde meteen voor veel meer ruimte. Er is een ruim winkelaanbod en zeker ook een ruim horeca aanbod.

De Beurs van Brussel is gebouwd tussen 1868 en 1873 en ligt aan de Anspachlaan. Dit oude eclectisch beursgebouw valt meteen op wanneer je in het centrum bent. Deze foto is genomen vanaf de Anspachlaan

Grote markt Brussel
Grote markt Brussel

De Grote Markt in Brussel is zeer bekend en bestaat al heel lang. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kenmerkend aan de Grote Markt zijn de in verschillende stijlen gebouwde gebouwen. De twee bekendste zijn het Broodhuis en het Stadhuis. Het plein heeft een rijke geschiedenis met bouw, plunderingen, wisselingen en restauratie naar oorspronkelijke staat. Hedendaags is het vooral gericht op het toerisme.

Overdag is het hier druk, maar ook in de avond en nacht kan het nog druk zijn op de Grote Markt. Op een avond tijdens het stappen kwamen we erachter dat er allemaal groepen mensen bij elkaar zaten op het plein, wat tot een gezellige en levendige sfeer maakte.

De Grote Markt
De Grote Markt
Broodhuis aan de Grote Markt in Brussel
Broodhuis aan de Grote Markt in Brussel

In het centrum vind je ook diverse oude kerken. Bepaalde kerken kun je zo naar binnen lopen om te bewonderen, neem bijvoorbeeld de Sint-Katelijnekerk aan het Sint-Katelijneplein. Naast de kerk vind je de oude klokkentoren van deze kerk. Ook de St. Michels en St. Goedelekathedraal is ook te bezoeken en te bewonderen.

St Michels en St goedelekathedraal in Brussel
St Michels en St Goedelekathedraal in Brussel
oude klokkentoren Sint Katelijne Brussel
oude klokkentoren Sint Katelijne Brussel
Welkom

in Leeuwarden

Fontein Love staat bij het centraal station

Wat ik me nog heel goed kon herinneren was het grote aantal aan platen- en cd winkels in Brussel. Toen ik er was heb ik minimaal 10 recordshops bezocht. Vlak bij de Beurs van Brussel was de legendarische The Collector geopend, helaas gesloten in 2019. Of neem Caroline, ook in de buurt van De Beurs aan de Anspachlaan met een grote en brede collectie. Verder in het centrum vind je nog veel meer, vlak bij Manneke Pis bijvoorbeeld Arlequin of Veals and Geeks aan de Lievevrouwbroerstraat.

Ben je nu gericht op pop, klassiek, hardrock of punk, in Brussel kun je bijna alle stijlen muziek wel vinden in de vele platen en cd winkels. Sommige winkels hebben een brede keus, zoals Caroline, maar er zijn ook winkels gericht op specifieke soorten muziek, zoals Elektrocution Record Shop aan de Steenstraat. Voor de muziekliefhebbers van vinyl en cd is genoeg te vinden.

Lievevrouwbroerstraat met platenwinkel Veals & Geeks
Lievevrouwbroerstraat met platenwinkel Veals & Geeks
Manneke pis in Brussel
Manneke pis in Brussel
Kijken naar

Manneke pis

Het symbool van Brussel

Wanneer je naar Brussel gaat, kun je het symbool van Brussel, Manneke Pis, natuurlijk niet missen. Het kleine plassende mannetje staat al heel lang op de hoek van de Stoofstraat en Eikstraat. Het is een fontein die jaarlijks massa’s toeristen trekt. Ook de dag dat ik er was, was het er ontzettend druk. Tussen de mensen door heb ik gelukkig nog een aantal foto’s kunnen maken zonder mensen massa. Manneke Pis is echt leuk om te zien en verbaas me erover dat dit kleine beeldje zoveel mensen trekt.

Tijdens speciale gelegenheden wordt Manneke Pis zelfs helemaal aangekleed. Bijvoorbeeld tijdens belangrijke voetbalwedstrijden, astronautenpak, als zorgverlener (ode aan de verpleging) en ook met mondkapje. De bijzondere collectie is terug te vinden in museum GardeRobe MannekenPis.

Manne Pis plast
Manne Pis plast
Op naar

Het Jubelpark en de Europese Unie

Wandelen langs de Europese Unie en door het Jubelpark

Nadat het centrum voor het grootste gedeelte bezocht te hebben, werd het tijd om een ander deel van Brussel te ontdekken waar de stad ook om bekend staat. Brussel is namelijk het centrum van Europa. Aan onder andere de Karel de Grotelaan, Wettunnel, Wetstraat staan allemaal belangrijke Europese gebouwen, zoals het Le Berlaymont. Het is een leuke hoek om te ontdekken, maar er valt hier weinig te beleven. Even verderop is het Jubelpark.

Het Jubelpark is een groot park. Je kunt er heerlijk rondlopen, genieten van het weer, maar ook diverse musea bezoeken. Bijzonder is dat midden in het park de Jubelparktunnel boven de grond komt. Hoe verder je het park inloopt, hoe meer autogeraas je gaat horen. In het park vind je ook diverse oude beelden en monumenten.

Europese unie gebouw met standbeeld ervoor
Europese unie gebouw Karel de Grote met standbeeld ervoor
Triomfboog van het Jubelpark in Brussel
Triomfboog van het Jubelpark in Brussel
Art

in Brussel

Goed kijken, er is genoeg te zien

In de stad, in de buitenwijken of waar je ook komt, in Brussel kun je veel street art verwachten. Sommige stukken hebben een verhaal, andere juist onsamenhangend of juist van bekende strips. In de stad vind je veel artistieke vrijheid, maar je merkt wel dat er bepaalde regels zijn.

Niet alleen op straat, maar ook in bij Tram en Metro haltes kan streetart en andere kunstvormen voorkomen. Wat ik me nog kan herinneren is dat elke halte een eigen karakter had. Vooral tramhalte De Wand is me zeer goed bijgebleven.

Street art in Brussel
Street art in Brussel

Als tip, ga vooral eens kijken bij metrohalte De Wand. Deze tramhalte ligt in een prachtig stukje natuur, terwijl de muren geheel bespoten zijn met graffiti die diverse verhalen uitbeelden. Een mooi geheel om te zien. Deze tramhalte ligt op de lijn richting de Heizelvlakte. Wanneer je hier uitstapt en gewoon op het station blijft staan, waan je even in een oase van rust en groen.

Tramhalte De Wand Brussel
Tramhalte De Wand Brussel
Welkom op de

Heizelvlakte

Wat er in 2015 nog stond maar ondertussen grotendeels afgebroken is

Wie kent het niet in Brussel, het oude Bruparck. In 2015 stond alles er nog. The Village was een klein dorpje met allemaal restaurants en Oceade was het zwemparadijs. Allebei helaas niet meer aanwezig op deze plek. En ook Mini-Europa werd bedreigd, maar inmiddels is het bekend geworden dat Mini-Europa mag blijven. Persoonlijk vind ik het jammer dat een groot gedeelte van het Bruparck is gesloopt.

Het oude Bruparck vanuit het Atomium in Brussel
Het oude Bruparck vanuit het Atomium

The village was een heel leuk dorp met diverse winkels, restaurants en cafés. In 2015 was alles nog open. Er hing een hele gezellige sfeer in dit dorp en het was een mooie verbinding tussen het Atomium, Kinepolis, Mini-Europa en Oceade. Naast de winkels had je hier ook speeltuinen en een draaimolen.

Oceade lag op het einde van het Bruparck en was een waar zwemparadijs. Ik ben hier nog in 2014 geweest, toen was er al sprake van afbraak. Allemaal glijbanen met elk een eigen karakter, mooi ruim bad en zelfs een buitengedeelte. Het is zonde dat Brussel niet geïnvesteerd heeft in dit populaire Glijbanenparadijs. Het had volgens mij perfect gekund in het nieuwe project, net als The Village.

Ingang van het Bruparck in Brussel
Ingang van het Bruparck

Bruparck en het Atonium
Bruparck en het Atomium
The Village
The Village

Wat op dit moment nog over is van dit gebied is Kineopolis, Mini-Europa en het Atomium. Deze drie blijven gespaard en worden ingevoegd in het nieuwe project. Ik ben wel benieuwd hoe men dit voor elkaar wil krijgen. Maar ik blijf erbij, ik vind het zonde wanneer je iets sloopt wat veel toeristentrekt en echt iets moois was op de Heizelvlakte. Het had volgens mij wel heel ander gekund.

Welkom in het

Atomium

Diverse exposities van vroeger tot nu met een fantastisch uitzicht op de omgeving

Het bekendste bolwerk van Brussel, het Atomium. Wie kent deze landmark nu niet. Het is een heel groot gebouw met negen bollen die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn en vormen het kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer. Het is 102 meter hoog en tornt boven de bossen uit. Sta je ergens een beetje op hoogte in Brussel, dan zie je het Atomium duidelijk staan.

In 1958 werd het Expo 58 gehouden, de wereldtentoonstelling in Brussel. Het was een grote expo en het Atomium werd de blikvanger. Na Expo 58 was het Atomium zo populair dat werd besloten dat het Atomium permanent bleef staan. Tussen 2004 en 2006 werd de attractie helemaal gerenoveerd.

Atomium in Brussel op Atomiumsquare
Atomium in Brussel op Atomiumsquare

Wanneer je het Atomium wilt bezoeken moet je goed om de tijden denken. Eerst was ik hier in de middag, maar dat is geen ideale tijd. Vooral in de vakanties kan het er dan zo ontzettend druk zijn dat je minstens een half uur tot een uur in de rij staat. Mijn tip is ga er vroeg in de ochtend heen. Dan heb je veruit de meeste kans om zo naar binnen te lopen. En je bent ook wel even bezig, want je ziet van alles in dit bolwerk van kunst en cultuur.

Geschiedenis van de bouw van het Atomium en EXPO 58
Geschiedenis van de bouw van het Atomium en EXPO 58

In drie van de van de negen bollen vind je de rijke geschiedenis van het Atomium en EXPO 58. Hier vind je oude ansichtkaarten, foto’s, boeken en andere materialen die de geschiedenis weergeven. Deze tentoonstelling is permanent. In andere bollen vind je andere tentoonstellingen en exposities.

Toen ik er was, was er een expositie over de ruimte. In de andere bollen vind je nog het panorama, het uitkijkpunt en een restaurant die 100 meter boven de grond is met een fantastisch uitzicht.

Plattegrond van EXPO 58
Plattegrond van EXPO 58
Expositie over de ruimte
Expositie over de ruimte

Het Atomium beschikt over een lift, roltrappen en ook steile trappen. Sommige trappen zijn ook te beklimmen om bij de volgende bol te komen. Het is een speels en bijzonder architectonisch gebouw. In de bollen zelf merk je weinig van de hoogte, totdat je een keer naar buiten kijkt via de ramen.

Bepaalde bollen geven een fantastisch uitzicht over de omgeving van Brussel en omstreken. Bij mooi weer kun je zelfs Antwerpen zien liggen. Deze foto is genomen richting de stad Brussel. Vanaf de grond weet je dat het een hoog gebouw is, maar wanneer je dit uitzicht hebt merk je pas echt dat je op hoogte bent. Je hebt een panorama uitzicht naar alle hoeken van de omgeving.

Wanneer je in Brussel bent, moet je op zijn minst op deze plaats geweest. Het Atomium is net als Manneke Pis een bezienswaardigheid die je niet kunt missen. Het is een innovatief museum met geschiedenis die plaats maakt voor hedendaagse exposities en tentoonstellingen.

Uitzicht atomium naar de stad Brussel
Uitzicht Atomium naar de stad Brussel
Conclusie

Stedentrip naar Brussel

Is Brussel de moeite waard?

Een grote stad waar in en rondom het centrum van alles te doen is, zo omschrijf ik Brussel. Het centrum van de stad is historisch en mooi. Veel oude gebouwen, pleinen en bezienswaardigheden. Manneke Pis is leuk om te zien, maar het is er wel ontzettend druk. En dat is logisch, want het is natuurlijk het symbool van de stad en wereldberoemd. Ik het mooi dat Manneke Pis vaak kleding aanheeft op speciale dagen of juist om iemand te ondersteunen, zoals het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden.

Als muziekliefhebber kun je ook prima vermaken in deze stad. Er zijn vele winkels in het centrum met en uitgebreid aanbod. Loop vooral ook de kleine straten in. Ik heb me prima vermaakt. En dan de Heizelvlakte, helaas een gebied wat hedendaags niet meer is zoals het in 2015 was. Ik ben blij dat ik nog The Village en Oceade heb mogen beleven. In 2014 heb ik Oceade bezocht en vond het een prachtig zwemparadijs. Een hele rare beslissing om dit te slopen. Gelukkig blijft Mini-Europa voorlopig nog even op de Heizelvlakte.

Het Atomium is zeker een blijvertje op deze plaats. Het is samen met Manneke Pis het symbool van Brussel. In het Atomium ontdek en leer je veel over de geschiedenis van de stad Brussel, Heizelvlakte en Expo 58. Na de Expo bleef gelukkig het Atomium staan, want toen en hedendaags is het nog steeds razend populair. Je hebt een prachtig uitzicht over de omgeving vanuit de bollen. Dit mag je zeker niet missen wanneer je een stedentrip doet richting Brussel.

Wil je Brussel en omgeving goed verkennen, dan zou ik zeker de metro en de tram gaan pakken. Vooral met de tram reizen is mooi door de stad, want doordat je over straat rijdt zie je van alles. Bepaalde delen zijn wel ondergronds. In Brussel kun je met het openbaar vervoer (en vooral met de Tram en Metro) gemakkelijk van A naar B komen. De metrohaltes hebben allemaal een eigen thema (in elk geval degene die ik heb gezien) en dat maakt het uniek. Vooral de oase van rust bij metrohalte De Wand was heerlijk,

Als het aan mij ligt wil ik graag nog een keer richting Brussel. Vooral voor het grote aantal aan lp en cd winkels, maar ook voor de charme van de stad. Ik heb veel gezien in de dagen dat ik er was en heb bovenal genoten van de stad. Ik begon de blog met het verhaal op het dak van het hotel. Dit geniet momentje was heerlijk, gewoon om je heen kijken wat er allemaal gebeurd om je heen. De stad leeft!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Brussel bruist: De stad en de Heizelvlakte”