De Haan: Genieten aan de Belgische kust in deze bijzondere badplaats

De Haan

Vlakbij Oostende ligt het plaatsje De Haan. Met de kusttram rijd je in ongeveer 20 minuten vanuit Oostende naar deze badplaats. Het is klein, maar het plaatsje heeft iets bijzonders. Is het de zee? Nee, het is juist de architectuur van het dorp welke het bijzonder maakt.

Klein en fijn

Het eerste wat in mij opkomt over De Haan: klein en fijn. Waar het vroeger een toeristische naam was voor twee andere plaatsen (Klemskerke en Vlissegem), is het sinds 1976 officieel de nieuwe naam van de gefuseerde gemeentes Klemskerke, Vlissegem en Wenduine.

Waar Oostende massaal is qua bebouwing, is juist De Haan fijn. Het idee (en vastgelegd in een concessie) was om een villapark aan te leggen waarbij groen een belangrijke rol speelde. Tevens mochten de gebouwen niet hoger dan de duinen gebouwd worden. En dit zorgt voor een bijzonder gezicht. Laagbouw met veel groen waar je als toerist heerlijk tot rust komt. Het dorp draait op toerisme. Het groene oord trekt namelijk vele toeristen aan. Het is er gezellig, je kunt er heerlijk lopen en bovenal heeft het dorpje een eigen gezicht.

De Haan België

Het dorp en de zee

Wanneer je uitstapt bij De Haan aan Zee, kom je uit bij de weg Tramlijn-Oost. Hier zie je gelijk al wat De Haan bijzonder maakt. Lage gebouwen, hoogstens vijf hoog. Hier is tevens het centrum. Wanneer je de weg neemt richting de zee, merk je dat het steeds meer villa’s met veel groen worden. Het glooit door het gehele dorp, wat een mooi speels effect oplevert. Op een gegeven moment kom je via de Leopoldlaan bij een grote rotonde uit. In deze rotonde vind je de minigolf, een speeltuin en een grote weide met een restaurant. De weide wordt ook gebruikt voor evenementen.

Tramstation van De Haan
Tramstation van De Haan
Centrum van De Haan België
Weide met restaurant in De Haan België
De weide met het restaurant welke binnen in de rotonde ligt

Vanaf de rotonde volg je de Leopoldlaan richting de zee. En eenmaal hier merk je het toerisme. Langs de Zeedijk De Haan vind je diverse restaurants en café’s. Het kan er druk zijn, maar ik denk dan Oostende massaler is. De Haan heeft een mooi en breed strand, waar je goed tot rust kunt komen.

De Haan België
Strand De Haan België
Het strand van De Haan
Strand De Haan België

Rust en genieten

Als je in De Haan bent moet je vooral gaan genieten. Verwacht niet een groot winkelcentrum, zoals in Oostende. Je komt er voor de rust en de gezelligheid.  Al met al ben je in ongeveer 15 minuten bij het strand als je met de tram komt. Het mooiste vind ik hoe hier is nagedacht over architectuur en natuur, waardoor je een bijzondere mooie plaats aan de zee krijgt. 

Gebouw in De Haan België

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De Haan: Genieten aan de Belgische kust in deze bijzondere badplaats”