Gent is historisch: Oude straten, lange geschiedenis en rivier Leie

Graslei in Gent

In de zomer van 2015 tijdens de België reis ben ik niet alleen in Brussel, Oostende en De Haan geweest, maar ook in het prachtige Gent. De stad Gent heb ik leren kennen als een oude historische stad waar je niet alleen veel ziet, maar ook veel kan beleven. Bezoek het Belfort van Gent, Waterburcht Gravensteen of maak een ommetje in het Citadelpark Ik ben er maar twee dagen geweest en denk dat ik nog maar eens terug moet naar deze prachtige stad. Maar de dagen die ik er ben geweest zijn optimaal benut.

Welkom

in Gent

Veel te zien en te ontdekken

Na een paar heerlijke ontspannende dagen aan de kust van België werd het tijd om een stad te bezoeken. Het moest een stad worden tussen Oostende en Brussel in. De keuze is uiteindelijk gevallen op Gent. Vlakbij station Gent-Sint-Pieters vond ik Hotel Carlton, een mooi en luxe hotel vlak bij Citadelpark en op een prima locatie om in het stadscentrum te komen.

Gent is een oude stad met veel historische gebouwen
Gent is een oude stad met veel historische gebouwen

Gent kan je het beste bewandelen, want dan zie je het meeste van de historische stad. Maar het is toch fijn dat er een tram rijdt door de stad die bij belangrijke toeristische trekpleister stopt. Vanuit Hotel Carlton kun je wandelen en de tram pakken. Als je snel naar het centrum wilt, dan is de tram het handigst. Maar ook te voet is het prima te doen en krijg je nog meer te zien in deze prachtige stad.

Met de tram door Gent
Met de tram door Gent
Welkom

in Citadelpark

Wandelen door het park dat is geopend in 1875

Het Citadelpark in Gent is een groot park en bestaat al heel lang, want het park is geopend in 1875 op de plaats waar eerst de Hollandse citadel van Gent heeft gestaan. Het heeft wonderschone natuur, een waterval, diverse loop en fietspaden en ook musea. En er staan diverse standbeelden verspreid door het park en de muziekkiosk uit 1885 staat er ook te pronken. Kortom, er is veel te zien in het Citadelpark.

De Muziekkiosk in het Citadelpark
De Muziekkiosk in het Citadelpark
Prachtig groen is het in het park
Prachtig groen is het in het park

Het Citadelpark is gebouwd in typische Engelse landschapsstijl. Het is een glooiend landschap die elke keer weer veranderd wanneer je door dit park loopt. Dit bekende park van Gent ligt aan de rand van het stadscentrum vlak bij station Gent-Sint-pieters. Omdat het al een oud park is, staand er ook vele oude zeldzame bomen.

Het is een duurzaam park waar veel rekening wordt gehouden met de natuur. Neem bijvoorbeeld het maaien van het gras, dit wordt gedaan met de zeis. Deze ouderwetse manier van “gras maaien” is milieuvriendelijk, omdat er totaal geen motor aan te pas komt. Zo loop je dus altijd rustig door het Citadelpark.

Warterval in het CItadelpark
Warterval in het CItadelpark
Lopen door het Citadelpark
Lopen door het Citadelpark
Welkom

in het stadscentrum van Gent

Goed om je heen kijken, je ziet er van alles.

Het stadscentrum van Gent ademt oudheid en het is een stad dat je wilt gaan ontdekken met zijn vele smalle straten. De bekendste plekken zijn De Graslei, Belfort van Gent, De Korenmarkt en Waterburcht Gravensteen. Deze bezienswaardigheden zijn allemaal op loopafstand van elkaar. Maar kijk ook verder dan alleen de bekende bezienswaardigheden, want er is nog zoveel meer te vinden in de stad, zoals het Citadelpark of de Onze-Lieve-Vrouw Sint Pieterskerk aan het Sint-Pietersplein. Of volg rivier De Leie, dan zie je ook van alles in deze bijzondere stad.

Graslei in Gent
Graslei in Gent
Het Belfort van Gent
Het Belfort van Gent met op de achtergrond de Sint-Niklaaskerk
De torens

Van de stad Gent

Het Belfort van Gent is 95 meter hoog

Het Belfort van Gent is te vinden bij het Sint-Baafsplein en is beroemd. Samen met de torens van de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal vormt dit de Gentse torenrij. Helaas kon ik door de korte tijd niet de toren beklimmen en van het uitzicht genieten, maar ik neem aan dat dit heel mooi moet zijn. Voor de volgende keer staat dit zeker in de agenda.

In 1313 is men begonnen aan de bouw van Het Belfort van Gent en sinds 1972 staat de toren op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Iedere zaterdag in de zomermaanden, maar niet tijdens de Gentse Feesten, wordt het Beiaardfestival gehouden met concerten van internationale beiaards. Naast Het Belfort van Gent bevinden zich de lakenhallen.

Het is een mooi gezicht alle torens op een rij midden in het centrum. Het is een zeer bepalend beeld van het historische centrum. Alle torens, hallen en kerken hebben een eigen identiteit en bouwstijlen die refereren aan het jaar waarin het gebouwd is.

Sint Baafskathedraal
Sint Baafskathedraal

Tussen de Gentse Torenrij bevinden zich diverse pleinen, zoals het Sint-Baafsplein, Emile Braunplein en de Korenmarkt. Rondom deze pleinen vind je onder andere hotels, winkels en restaurants. In de buurt van het Belfort van Gent is de Stadshal te vinden. Het is een architectonisch bouwwerk dat in 2012 is geopend. Onder de Stadshal bevindt zich het restaurant Belfort Stadscafe.

De Stadshal is veel stof doen opwaaien in Gent. Zou het niet de modern zijn en het historische centrum teveel aantasten. Zelfs UNESCO heeft hier nog vragen over gesteld en over dat de omgeving van het Belfort niet teveel geschonden zou worden (wat uiteindelijk niet het geval is). Persoonlijk vind ik het een beetje een opvulling op het plein. Het is leuk om eronder door te wandelen, daar veel bijzonders heeft het helaas niet.

Belfort van Gent met de Stadshal
Belfort van Gent met de Stadshal
De Graslei

Historisch

De bekende straat van Gent

Naast de Gentse Torenrij is er nog iets historisch wat de Gentse skyline bepaald, namelijk De Graslei. De Graslei is gelegen aan rivier De Leie en bestaat al sinds de 11de eeuw. Hier meerden vroeger de schepen al aan de kade en hedendaags gebeurd dit nog steeds. Het is een adembenemend mooi gezicht om de gevelrij te zien aan deze straat. Alle huizen aan De Grasklei zijn historisch, zoals het Gildehuis van de Vrije Schippers, De Witte Leeuw of het Cooremetershuys.

Graslei van Gent, de Grasbrug en rivier de Leie met veel historie
Graslei, de Grasbrug en rivier de Leie met veel historie
Klokkentoren van Gent bij gildehuis Der Vrije Schippers Gent
Klokkentoren van Gent bij gildehuis Der Vrije Schippers
Grasbrug Gent met op de achtergrond de Sint-Michiels Kerk van Gent
Grasbrug met op de achtergrond de Sint-Michiels Kerk van Gent

De Graslei loopt over in de Pensmarkt en dan kom je uiteindelijk op de Groentemarkt uit. Aan de Groentemarkt vind je het Groot Vleeshuis. In het Groot Vleeshuis hangen allemaal hammen aan het plafond om te drogen. Vroeger was dit de overdekte vleesmarkt, hedendaags is het de winkel voor Oost-Vlaamse streekproducten. Het gebouw stamt al uit 1407 en dat zie je zeker wanneer je de winkel binnentreedt. Super leuk en zeer interessant en ondertussen heerlijk genieten van streekproducten.

Groot vleeshuis in Gent
Groot vleeshuis in Gent
Gravensteen

Waterburcht in hartje centrum

Dit gebouw stamt al uit de 10e eeuw

Het Gravensteen is niet te missen in het centrum, deze waterburcht is gelegen aan straat Geldmunt en stamt al uit 10e eeuw. Het was in de jaren een belangrijk verdedigingssysteem, bestuurlijk centrum, gerechtshof, textielfabriek en uiteindelijk grondig gerestaureerd in oude glorie in 1900 en werd en is nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. Daarbij is het de enige overgebleven Burcht in Vlaanderen.

Van buitenaf ziet het er al imposant uit met de hoge muren en torens. Gelukkig is het gerestaureerd, want er was ook een periode dat men misschien de burcht wilde slopen. Echter kwam het gelukkig niet zover en is het een toeristische trekpleister geworden. Helaas was er niet genoeg tijd om de burcht te bezoeken, maar ik ben erachter gekomen dat je een heel mooi uitzicht over de stad hebt, er een comedy tour is en je er een kinderfeestje kunt houden. Kortom, er is van alles te beleven in deze burcht waar niemand meer woont, maar toch nog steeds leeft midden in het centrum van Gent.

Waterburcht Gravensteen in het centrum van Gent
Waterburcht Gravensteen in het centrum van Gent
De ingang van waterburcht Gravensteen
De ingang van waterburcht Gravensteen
Rondlopen in de burcht
Rondlopen in de burcht
Oudburg straat in Gent
Oudburg straat in Gent
Oude straten

met diverse winkels en restaurants

En de mooie wandelingen langs rivier de Leie

Naast de beroemde delen van de stad zijn er allemaal mooie oude straten waar je doorheen kunt wandelen. Hier zie je nog meer historische panden en merk je pas echt dat het een hele oude stad is. De Leie loopt door het gehele centrum heen en aan beide kanten van de rivier kun je veel verwachten. Ik vind het mooi wanneer de stad een historisch centrum heeft.

Rodekoningsstraat met historische panden
Rodekoningsstraat met historische panden
Koestraat met zicht op de Kouterdreef en Universiteitstraat
Koestraat met zicht op de Kouterdreef en Universiteitstraat

Rivier Leie kronkelt door het centrum van Gent en gaat er helemaal omheen. Op vele plekken kun je wandelen of zitten langs de waterkant en genieten van de boten die langs varen en de oude panden die er staan. Er zijn nog een aantal rivieren, zoals rivier De Reep, Ketelvaart en Lieve waar Waterburcht Gravensteen aan ligt. Naast de vele rivieren zijn er ook vele pleinen, zoals de Vrijdagmarkt of het Sint-Pietersplein.

Lopen langs rivier De Leie in Gent
Lopen langs rivier De Leie in Gent
Plein Vrijdagmarkt
Plein Vrijdagmarkt
De Reep met aan de linkerkant Geeraard de Duivelsteen
De Reep met aan de linkerkant Geeraard de Duivelsteen
Sint-Pietersplein

Onze Lieve Vrouw Sint-Pieterskerk

Barokkerk die te bezoeken is

Daar sta je dan op het Sint Pietersplein en neem je de gehele omgeving in je op. Overal mooie en historische gebouwen, maar de Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk springt zeker in het oog. Het gebouw torent er bovenuit en aan de stijl kun je al herkennen hoe oud deze Barokkerk is.

Onze lieve vrouw Sint Pieterskerk op het Sint pietersplein
Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk op het Sint Pietersplein

De bouw van de Barokkerk begon in 1629 en is op heden een beschermd monument. Echter gaat de geschiedenis al verder terug, want in 630 is de Sint-Pietersabdij ontstaan.

De kerk kan je tijdens de openingsuren bezoeken. Ik zou dit zeker doen, want het is een imposant bouwwerk van buiten, maar ook van binnen. De grote koepel is bijzonder om te zien, want hierdoor krijgt de kerk ontzetten veel lichtinval. Het is een hoog gebouw met vele verwijzingen richting het verleden. Er worden nog steeds kerkdiensten gehouden in deze kerk.

Koepel in de Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk
Koepel in de Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk
Het orgel in de Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk
Het orgel in de Onze Lieve Vrouw Sint Pieterskerk
Gent de moeite waard?

Zeker weten!

Je zult je verbazen over deze stad

Na twee dagen Gent had ik lang niet alles gezien. Tijdens het schrijven van deze blog kwam ik erachter dat ik best veel dingen niet heb gedaan wat ik wel interessant had gevonden, maar door de tijd kon het helaas niet. Maar ik heb volop genoten in Gent en ga er zeker nog een keer naar terug. Het heeft een mooi stadscentrum met de Gentse Torenrij, Waterburcht Gravensteen, Graslei en de diverse pleinen in en rondom het centrum.

Maar ook de oude gebouwen, oude straten en rivier Leie mag je zeker niet vergeten in deze stad. Net buiten het centrum vind je de prachtige Barrokkerk Onze Lieve Vrouw Sint-Pieterskerk en het prachtige duurzame en oude Citadelpark. Overal waar je komt, Gent is gewoon een hele mooie oude historische stad waar je constant iets moois ontdekt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *