Opzoek naar de Luikse wafel in Luik in de oude stad

Uitzicht op de stad vanaf Belvédère Liège in Luik

Luik was een stad waarvan ik niet wist wat ik moest verwachten, omdat ik hoorde dat het er grauw en grijs was. Om de stad zelf onder ogen te komen, ben ik in de zomer van 2019 naar deze stad geweest. Was het saai? Of verraste de stad mij?

Van het station naar Médiacité

Op het station Luik-Guillemins begon mijn reis door de stad. Het station is het belangrijkste station van Luik, omdat hier vele nationale en internationale treinlijnen langsgaan en stoppen. Het station ligt aan een groot plein, welke helemaal naar de Maas loopt. De omgeving vond ik rond het station een beetje verouderd, want ik had het gevoel dat niet alles goed bijgehouden werd.

Palais des Congres Luik
Palais des Congres aan de Maas in Luik
De maas stroomt door de stad Luik
De maas stroomt door het centrum van Luik

Te voet ging het richting de Maas en de brug Passerelle La Belle Liégeoise, omdat het een mooie kijk gaf op de Maas en stad. Via deze brug kwam je in een park terecht met de naam Parc de la Boverie. Hier heb ik een klein rondje gelopen, omdat het een heerlijke plaats was waar je even lekker tot rust kwam. Er waren waterpartijen, rotsen en diverse oude gebouwen.

Passerelle La Belle Liégeoise in Luik
Voetgangers en fietsers brug Passerelle La Belle Liégeoise over de Maas
Uitzicht vanaf Passerelle La Belle Liégeoise over de Maas in Luik
Uitzicht vanaf Passerelle La Belle Liégeoise over de Maas
Parc de la Boverie in Luik
Parc de la Boverie in Luik
La Boverie in Parc de la Boverie in Luik
La Boverie in Parc de la Boverie in Luik
Parc de la Boverie in Luik
Eenden in Parc de la Boverie
Trap in Parc de la Boverie
Trap in Parc de la Boverie

Via het park kwam ik uiteindelijk terecht bij het overdekte winkelcentrum Médiacité. Ik vond het gebouw mooi, want het was modern en het paste heel goed naast de oude gebouwen. Het is een vrij groot winkelcentrum met een mooi aanbod aan winkels, zodat je wel een paar uur zoet bent. Tot zover vond ik de stad al heel bijzonder.

Met de bus naar de andere kant van het centrum

Het Médiacité is een mooi overdekt winkelcentrum, maar ik wou graag de oude stad zien. Dus na een kort bezoek was het tijd om de bus te pakken richting het oude centrum. Na een wandeltocht langs de maas kwam ik terecht in de straat Féronstrée en kwam ik erachter dat dit bijna het einde van het centrum was. Vlakbij was het plein Place du Marché met haar leuke terrasjes, waar je bovendien uitstekend kunt vertoeven

Boot vaart over de Maas door het centrum van Luik
Boot vaart over de Maas door het centrum

Na wat gegeten te hebben bij L’Ange Vin, waar je goed kunt eten, besloot ik om een stukje terug te wandelen. Ik had de straat Rue du Palais gezien, omdat deze straat mij aansprak om de oude gebouwen. Na een kleine wandeling door deze straat kwam ik terecht in de straat Rue Pierreuse. Dit was een bijzondere straat, omdat deze helemaal ophoog liep. Ik besloot om deze straat te nemen en weer af te slaan richting Au Pèrî, omdat deze straat er heel mooi uitzag. Na een leuke wandeling langs oude straten en gebouwen, kwam ik terecht bij Monument au 14ème Régiment de Ligne. En wat ik hier zag was bijzonder mooi.

Rue Pierreuse in Luik
Rue Pierreuse in Luik
Uitzicht op Luik vanaf Au Pèri
Uitzicht op Luik vanaf Au Pèri
Monument au 14ème Régiment de Ligne in Luik
Monument au 14ème Régiment de Ligne in Luik
Natuur en stad Luik
Prachtig uitzicht vanaf Monument au 14ème Régiment de Ligne, hier zie je het hoogte verschil heel goed

Uitzicht op de stad Luik en omgeving

Vanaf deze plek heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Je ziet de levendige stad met de Maas in het midden. Maar een mooier uitzicht heb je wanneer je aankomt bij Belvédère Liège. Hier heb je gewoon een panoramaview over deze bijzondere prachtige stad. De wandeling omhoog was zeker de moeite waard. Vlakbij is het Citadel van Luik te vinden.

Stad Luik en rivier de Maas
Uitzicht op de stad en rivier
Uitzicht op de stad vanaf Belvédère Liège in Luik
Uitzicht op de stad vanaf Belvédère Liège
Belvédère Liège in Luik
Belvédère Liège in Luik

Teruglopend kwam ik terecht in de straat Montagne de Bueren. Deze straat heeft iets bijzonders, namelijk een trap van 374 treden. Deze trap is aangeled in 1881 ter nagedachtenis aan de 600 omgekomen Franchimontezen tijdens de Slag om Luik. Ook bij deze trap heb je een fantastisch uitzicht over de stad. En dan merk je ook wat het hoogteverschil is, namelijk 260 meter. Ik vind dat dit deze stad zeer bijzonder maakt.

Montagne de Bueren in Luik
Montagne de Bueren met het prachtige uitzicht
Montagne de Bueren in Luik
De lange trap in Luik
Montagne de Bueren onderaan de trap in Luik
Montagne de Bueren onderaan de trap

Het centrum is best oud en kleurrijk

Na de tocht naar beneden via de trap kwam ik uiteindelijk weer terecht, via de straat Rue Hors-Château, op Rue du Palais. Ik besloot terug te lopen naar Place du Marché om vanuit hier meer richting het centrum van Luik te lopen. Eerst loop je langs Place Saint-Lambert met haar busstation en de grotere winkels. Via dit plein kom je terecht in de winkelstraten van Luik.

Sint-Lambertusplein in Luik
Sint-Lambertusplein

In het centrum vind je allerlei winkels. Bekende namen, maar juist ook vele namen die je niet kent. Het is een oud centrum met diverse leuke straatjes om in te verdwalen, waardoor je niet heel snel uitgekeken raakt. Ik vond het een leuk centrum met een goede diversiteit aan winkels.

Sint-Lambertusplein met vliegtuig in Luik
Sint-Lambertusplein met vliegtuig

Luik is niet grijs, Luik is interessant

Het was een hele mooie zonnige dag in Luik. En Luik biedt van alles. Ik heb een heel ander beeld gekregen en heb het gevoel gehad dat ik lang niet alles heb gezien, zoals het oude Citadel. Nieuw en oud combineren heel goed in deze stad. En de Maas welke ook door Maastricht stroomt, stroomt ook door de kleurrijke stad Luik. Ik vond het een bijzondere stad met diverse gezichten. O ja, de Luikse wafel is uiteindelijk ook gevonden bij Waffle factory aan Rue Pont d’ Avroy en was verukkelijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *