Dortmund: Memorabele bier, industrie en voetbalstad

Kokers waar persoonlijke spullen in opgeslagen werden

Activiteiten genoeg in Dortmund. De stad is bijzonder, indrukwekkend en memorabel. Maar niet alleen het centrum is veel te doen, ook rondom het centrum zijn veel activiteiten. Hier tref je nog meer de geschiedenis aan van de industriestad. Maar ook van de Bierstad. En als laatste ook nog eens de Voetbalstad. Ja, Dortmund heeft allemaal namen gekregen in de loop van de tijd. Neem de U-bahn en geniet van alle activiteiten.

Ticket to Ride: Rijden met de U-bahn door Dortmund

In en rondom Dortmund is van alles te beleven qua activiteiten. Wanneer je een U-Bahn ticket koopt, kun je ontzettend veel zien van de stad. Het is niet alleen handig om korte afstanden in de stad af te leggen, maar je kunt ook veelal richting het buiten gebied. En dan kom je weleens langs hele interessante plaatsen. Ook de omgeving veranderd snel. In principe ben je nog in de stad, maar soms heb je ineens het gevoel dat je ergens in een rustige buitenwijk bent. Bepaalde activiteiten bevinden zich namelijk verder van het centrum.

Oud spoor en wagon op het terrein van Kokerei Hansa Dormtund
Spoor en wagon voor transport

Ik had een meerdaagse ticket gekocht om te reizen door Dortmund. Op één dag ben ik vanuit het centrum richting de bierbrouwerij, Kokerei Hansa, Westfalenpark en Phoenix-See geweest. Het is allemaal te doen op één dag, maar als je alle activiteiten rustig wilt bekijken is het verstandiger om het te verdelen over twee dagen. Vooral omdat het Westfalenpark ontzettend groot is en ik denk dat het in de lente en zomer ontzettend mooi kan zijn wanneer alles groeit en bloeit. In mijn vorige blog kwamen al het Westfalenpark en de Phoenix-see aan bod, nu komen de andere activiteiten.

De geschiedenis van bier komt tot leven in het Brauerei Museum

Als bierliefhebber kan ik natuurlijk het biermuseum van Dortmund niet overslaan. Dit was toch wel één van mijn favoriete activiteiten. Vanuit het centrum ben je in ongeveer 15 minuten bij het museum wanneer je uitstapt bij de Brunnenstraße. Vanaf deze halte is het nog een klein stukje lopen. En wanneer je eenmaal de Alsenstraße inloopt zie je de brouwerij al staan.

Brauerei museum en DAB fabriek Dortmund, één van de activiteiten
Brauerei museum en DAB fabriek Dortmund, één van de activiteiten

Het museum is gevestigd in een prachtig oud en hoog pand. De entree is gratis, maar meld je eerst wel bij de balie. Als je dat doet, krijg je een boek mee, keuze zelfs in het Engels, met informatie en een kleine uitleg over het museum. Wanneer je de trap bent opgelopen, kom je in een waar walhalla voor bierliefhebbers terecht.

De oude brouwerij hal van het biermuseum in Dortmund
De oude brouwerij hal van het biermuseum in Dortmund
Bierpullen van steen in het biermuseum van Dortmund
Bierpullen van steen

model van een machine welke biervaten schoonmaakt
Model van een machine welke biervaten schoonmaakt

Je komt binnen in een hele grote hal met daarin de oude machine die vroeger gebruikt werd voor het bierproces. En wanneer je de hele hal doorkijkt zie je dat het vol staat met een hele mooie collectie over de geschiedenis van bier. Je ziet oude bierglazen, oude flessen, oude machines en zelfs een prachtige oude vrachtwagen. Een genot om naar te kijken.

Oude truck in het biermuseum van Dortmund
Oude truck in het biermuseum van Dortmund

In dit museum is een jarenlange geschiedenis terug te vinden over de activiteiten van bierbrouwers in Dortmund. Het is nog steeds de bierstad van het Ruhrgebied. Vroeger waren er meer dan 20 bierbrouwers te vinden, sinds 2006 is er nog maar één genaamd DAB (Dortmunder Actien Brauerei). Echter zijn er weer enkele kleine brouwerijen geopend of zitten gevestigd in een restaurant, net als Wenkers.

Oude flessen in kratten en de oude truck in het biermuseum van Dortmund
Oude flessen in kratten en de oude truck
Collector items in het biermuseum
Collector items
Oude bottle machine welke te vinden is in de hal van het biermuseum
Oude bottle machine welke te vinden is in de grote hal
Close-up van een bottle machine
Close-up van een bottle machine

De collectie is mooi uitgestald. Je kunt er zeer goed omheen wandelen en dan krijg je niet alleen een hele mooie geschiedenis over de bierstad te zien, maar ook over de industriestad. Activiteiten waar Dortmund om bekend staat. Onder in de zaal vind je een bioscoop waar de geschiedenis word vertelt. Ik liep alleen door het museum heen en kon alles goed in me opnemen. Ik vond dit museum zeer interessant. Alles op de borden is Duits, maar het boekje wat ik kreeg bij de ingang was Engels. Het is heel mooi en duidelijk uitgelegd.

Kelder van het biermuseum in Dortmund
Kelder van het biermuseum
Oud biervat in het museum
Oud biervat in het museum
Oude vaten en schilderij in het biermuseum
Oude vaten en schilderij
Gang met flessen in de kelder van het biermuseum in Dortmund
Gang met flessen

Boven de machine in het begin hangen drie hele oude schilderijen gemaakt door Franz Gerwin. Het geeft de industrie weer in Dortmund, namelijk winning in steenkool, ijzer en natuurlijk bier! Dat waren de activiteiten van vroeger. Verderop in de hal vind je iets interactiefs. Het ziet eruit als een normale bar met veel glazen en bier. Echter is dit de pub uit 1904 uit de oude Westfalia Brouwerij. Wanneer je een fles uit de koeling haalt en die op het dienblad zet, gaat er een reclame afspelen. Aan deze bar zie je dus diverse reclames die te maken hebben met de fles die je in het dienblad hebt gezet. Een leuke toevoeging.

De drie oude schilderijen in de oude fabriekshal van het biermuseum
De drie oude schilderijen in de oude fabriekshal
De interactieve bar en omgeving in het biermuseum
De interactieve bar en omgeving in het biermuseum
De interactieve bar met flessen
Zet de fles op het dienblad en zie de bijbehorende reclamefilm
Oude reclame items in de kelder van het biermuseum Dortmund
Oude reclame items in de kelder

Als je in Dortmund bent en je bent een bierliefhebber, zou ik zeker weten eens een kijkje nemen in dit museum. Je ziet zo ontzettend veel en leert ook meteen veel over de activiteiten waar Dortmund om bekend staat, namelijk de bierstad en industriestad. Zeker weten de moeite waard op je citytrip.

Het museum en oude fabriek Kokerei Hansa

Ik ben hier bij puur toeval gekomen. In het hotel had ik een foto gezien van een prachtig gebouw met een oude industrietoren, maar ik kon niet plaatsen waar dit was. Het was één van de activiteiten die ik zeker wou bezoeken. In het biermuseum heb ik de foto laten zien en men zei dat ik richting Kokerei Hansa moest gaan. Na een tramrit van ongeveer twintig minuten langs het centrum, oude haven, oude spoorwegen en de voorstad kwam ik uiteindelijk uit bij halte Buschsraße. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen.

Buitenkant met oude gebouwen Kokerei Hansa Dortmund
Buitenkant met oude gebouwen Kokerei Hansa

Kokerei Hansa, ontstaan in 1928, was vroeger een fabriek waar steenkool werd omgezet in cokes. Het was tot 1992 in gebruik en sinds 1998 is het een beschermd monument. Nu is het gebied een museum/rustplaats waar je gedeeltelijk vrij mag rondwandelen. Bepaalde stukken zijn nog niet af of alleen bestemd onder begeleiding. En toch kan je in het vrije gedeelte al ontzettend veel zien van de oude fabriek. Kokerei Hansa komt qua activiteit in de rij verrassende activiteiten.

In het hoofdgebouw van Kokerei Hansa vind je de informatiebalie, klein restaurant en een grote hal waar vroeger de mijnwerkers zich konden omkleden. In deze hal zie je allemaal ijzeren kokers tegen het plafond hangen. Deze kokers waren bedoeld om de kleren van de werkers in te doen, zodat deze veilig konden worden opgeborgen.

Kokers waar persoonlijke spullen in opgeslagen werden
Kokers waar persoonlijke spullen in opgeslagen werden
De oude hal waar arbeiders zich konden omkleden Kokerei Hansa
De oude hal waar arbeiders zich konden omkleden

Achter het hoofdgebouw zijn de koelingstorens te vinden. Alleen het geraamte van deze torens staan nog. Er is een looppad aangelegd tussen de torens. Tegenover het hoofdgebouw van Kokerei Hansa vind je de oude machine kamer. Prachtig om te zien dat men de historie echt in stand houdt hier, want deze machine kamer is nog ingericht zoals het vroeger was. En achter de machine kamer kom je weer op een ander gedeelte terecht van het terrein.

De oude koeltorens van Kokerei Hansa
De oude koeltorens
Binnen in de machine hal van Kokerei Hansa
Binnen in de machine hal van Kokerei Hansa
Oude machines staan in de machine hal van Kokerei Hansa
Oude machines staan in de machine hal

De hoge hal van de machine kamer waar wel een stuk of 10 machines stonden. Vroeger werden de machines gebruikt om de gehele fabriek aan te sturen. Nu is het voor de herinnering. Ik vind het juist heel goed dat dit in stand wordt gehouden. Alle activiteiten van vroeger op het gehele Kokerei Hansa terrein hebben wel een verhaal.

Machine hal en terrein Kokerei Hansa Dortmund
Machine hal en terrein Kokerei Hansa

Wanneer je dit gedeelte van het Kokerei Hansa terrein bezoekt ontdek je pas echt hoe immens dit terrein en dit bedrijf wel niet is geweest. Doordat het jaren heeft stilgestaan is er ontzettend veel overwoekering van planten. Maar dat past perfect in het plaatje. De oude fabriek welke weer tot leven komt als museum op een ruw terrein. De toegankelijke gebieden op het gehele terrein zijn juist goed onderhouden, waardoor je prettig rondloopt.

Overwoekering en oude buizen van de voormalige fabriek Kokerei Hansa
Overwoekering en oude buizen
Oude trein staat te wachten voor transport op het Kokerei Hansa terrein
Oude trein staat te wachten voor transport bij Kokerei Hansa

Op het terrein achter de machine kamer zie je de oude stellages waar het steenkool werd omgezet in cokes. Maar ook zie je hier een oude treinen, welke vroeger gebruikt om het geheel te vervoeren. En niet te missen zijn de twee torens waar het steenkool doorheen gevoerd werd. Dit waren de activiteiten van Kokerei Hansa.

De torens op het terrein van Kokerei Hansa
De torens op het terrein van Kokerei Hansa

Alles ziet er prachtig oud en verroest uit, waardoor je echt een goed beeld krijgt van deze oude industrieën. Ik vond het gebied niet alleen inspirerend voor fotografie, maar ook de geschiedenis op de stad Dortmund. Het is nog in ontwikkeling als museum, maar men is al ontzettend ver. Mocht je Kokerei Hansa willen bezoeken, zou ik dat zeker gaan doen. Het is één van de activiteiten die je moet bezoeken op jouw citytrip.

Oude wagon bij Kokerei Hansa Dortmund
Oude wagon op het terrein van Kokerei Hansa

Rondleiding door het stadion van Borussia Dortmund

Industrie en bier, maar er is nog iets waar Dortmund om bekend staat. Daarom zijn er ook zoveel activiteiten te doen in Dortmund. Men heeft het grootste stadion van de Bundesliga genaamd Signal Iduna Park. De club die speelt in dit stadion is bekend van de Die Gelbe Wand, Jürgen Klopp en de Kohlenpottderby. Het gaat hier om in het geel zwart spelende Borussia Dortmund. Ik heb een bezoek gebracht aan het Signal Iduna Park

Buitenkant Signal Iduna Park stadion
Signal Iduna Park stadion, thuishaven van Borussia Dortmund

De rondleiding duurde rond de 120 minuten met aansluitend een lunch. Twee activiteiten in één. Ik ben bij U-bahn halte Westfalenhallen uitgestapt, wat een prachtig metro station is om te zien. Om dit station vind je allemaal “posters” met daarop evenementen welke hebben plaatsgevonden in de Westfalenhallen. Vanaf dit station is het ongeveer 10 minuten lopen om bij het stadion van Borussia Dortmund te komen.

Westfallenhallen posters pink floyd The Wall en Chris de Burgh Dortmund
Poster van Pink Floyd en Chris de Burgh
Oude posters in metrostation Westfalenhalle over evenementen in de Westfalenhalle Dortmund
Oude posters in metrostation Westfalenhalle over evenementen
Oude posters van evenementen in de Westfalenhalle Dortmund
Oude posters van evenementen in de Westfalenhalle Dortmund

Wanneer je ernaar toe loopt, zie je het immense stadion al staan. Het Signal Iduna Park, vroeger Westfalenstadion genoemd, is ontzettend hoog. Eenmaal in het stadion van Borussia Dortmund is het precies andersom. Zoals de gids het al zei, het lijkt net of het stadion niet heel groot is, maar door de steile bouw kan dit station maar liefst 81.360 mensen huisvesten. Toch vond ik het nog steeds ontzettend groot. En dat merk je echt wanneer je de rondleiding doet.

Uitzicht vanaf Gelbe Wand Signal Iduna Park Borussia Dortmund
Uitzicht vanaf Gelbe Wand

Tijdens de rondleiding krijg je veel te weten over het station zelf en natuurlijk de voetbalclub Borussia Dortmund. Je komt op plaatsen waar je normaal nooit komt, zoals de perszaal, de kleedkamer van de thuisclub, spelerstunnel en zelfs het politiebureautje waar mensen tijdelijk worden opgevangen wanneer men wat in het stadion uithaalt. Het is zeer interessant en zeker leuk om mee te maken.

Persconferentie zaal in het Signal Iduna Park
Persconferentie zaal in het Signal Iduna Park

De beleving die men wil creëren tijdens de rondleiding is ontzettend goed. Men heeft in diverse talen, waaronder Nederlands, de rondleiding vertaalt over Borussia Dortmund. Je krijgt een apparaat en oordoppen mee, waarmee je de rondleiding kunt volgen. In het Duits vertelt de gids het verhaal zelf en soms voegt hij er ook iets aan toe wat niet is opgenomen.

Mocht je de Duitse taal een beetje kunnen is het een voordeel, maar je kunt het ook gewoon in het Engels vragen. Over de gids, degene die met onze groep meeging was zeer enthousiast en kon het verhaal zeer goed overbrengen. Een echter kenner over het stadion en Borussia Dortmund. Dit is echt een pluspunt voor de beleving. Hij nam ons echt mee in het verhaal van de voetbalclub en het stadion.

Over beleving gesproken, de fragmenten waren allemaal zeer goed. Je kreeg natuurlijk veel informatie over de club, maar ook anekdotes. Ook mag je de Die Gelbe Wand op en dan krijg je een fragment te horen over hoe het er wel niet aan toe gaat tijdens een wedstrijd van Borussia Dortmund. Je krijgt het gevoel dat je in een vol stadion staat, maar daadwerkelijk sta je er alleen met de andere mensen van de groep. Onze groep was inclusief gids slecht 7 man groot, maar normaal zijn de groepen veel groter waardoor je meer gevoel erbij krijgt.

Gelbe wand de sfeertribune in het Borussia Dortmund Stadion
Die Gelbe Wand

Sfeer maken kunnen de supporters wel in dit stadion van Borussia Dortmund. Vooral de Die Gelbe Wand is de echte sfeer maker van het stadion. Deze staantribune is geschikt voor 25.000 mensen. De fanatieke supporters juichen hun club naar de overwinning. De sfeeracties zijn overweldigend vanaf deze tribune. Zoals men het ook al zei tijdens de rondleiding:

Het is één grote familie.

Close-up aanjagers plaats in het Borussia Dortmund stadion
Close-up van de aanjagers/sfeermakers plaats
Gelbe wand in het Borussia Dortmund stadion
Die Gelbe wand, de sfeertribune in het Borussia Dortmund Stadion

Wat ook een mooie beleving was, is de spelerstunnel van het stadion. Om in de sfeer te komen is deze tunnel uitgerust met muziekinstallatie en lichten om de tegenstander van Borussia Dortmund bang te maken. Maar niet alleen de muziek en lichten zijn bang makend, ook de breedte van de tunnel speelt mee omdat deze ontzettend smal is. Ja, dat schrikt de tegenstander wel allemaal af.

De nauwe en bekende spelertunnel van Borussia Dortmund
De nauwe en bekende spelertunnel van Borussia Dortmund

Na de 120 minuten durende tour werd het tijd om te lunchen. En dat doe je niet op het veld of in een kleine kantine, maar juist in het business gedeelte van Borussia Dortmund. Het business gedeelte zit in de nok van het stadion met een prachtig uitzicht over het veld. Maar ook aan de andere kant zie je het prachtige Westfalenland. Het is genieten in dit gedeelte van het park. Het was zeer interessant en kan zeker op de activiteiten lijst voor je citytrip.

Muur van oud spelers Borussia Dortmund met prijzen
Oud spelers Borussia Dortmund met prijzen

De oud spelers van Borussia Dortmund met prijzen

En dan kom je alweer terecht in het carnaval, maar nu in Dortmund

Ik was aan het winkelen op een maandag in Dortmund. De winkels waren gewoon open, maar wat mij wel opviel dat er best veel verkleedde kinderen en ouderen waren. En niet alleen verkleedde mensen, maar er was ook kermis. Ineens dacht ik “Zou hier toch ook Rosenmontag gevierd worden? Net als in Düsseldorf”?

Ik had nog niets gevonden, maar kwam er snel genoeg achter. Zoals eerder gezegd, er zijn genoeg activiteiten te doen in Dortmund. Na een bezoek aan Galeria Kaufhof en Saturn kwam ik erachter dat de winkels zouden sluiten om 13:00. Wat bleek, men vierde hier inderdaad Rosenmontag. Dit is het carnaval van Duitsland, wat in Düsseldorf ontzettend groots gevierd wordt. Veel winkels gingen dicht en dat betekende een vervroegd eind aan het shoppen.

Carnaval Optocht wagen 2020 Dortmund
Carnaval Optocht wagen in het centrun

Ik was ergens in een café beland en ging uitzoeken wat er nog te beleven viel qua activiteiten. Er was nog maar weinig nog open. En toen ontdekte ik dat er een carnavalsoptocht gaande was. Snel naar de plaats toe waar de optocht nog langs moest komen. Het was druk langs de weg met mensen en dat betekende dat inderdaad de optocht nog niet langs was geweest. En dat was leuk. Het is een waar feest om te beleven. Het is ontzettend gezellig en de mensen staan klaar voor … snoep! En ja, dat werd weer in overvloede van de wagens gestrooid. Kinderen stormden op de gestrooide snoep af om zoveel mogelijk te verzamelen. Maar ook volwassen mensen doen gewoon mee.

Carnaval in Dortmund 2020
Carnaval in Dortmund

Er deden rond de 15 wagens mee. De wagens waren allemaal vrolijk versierd en hadden allemaal een ander thema. En constant werd er vanaf de kant geroepen “Kamelle! Kamelle” en “Helau!”. Ook aan deze optocht kon de trots van Dortmund natuurlijk niet missen, want BVB deed ook gewoon mee. Ik vond het heel leuk om dit te beleven.

Activiteiten in Dortmund? Die zijn er genoeg

Dortmund is een echte belevings– en activiteiten stad. De tijd dat ik er ben geweest, heb ik niet alleen veel gezien van de stad zelf, maar ook over de geschiedenis van Dortmund. De activiteiten liggen in en rondom het centrum. Biermuseum is voor de bierliefhebber zeer interessant. Ontzettend mooie collectie en zeer overzichtelijk. Hier krijg je echt een inkijk in de Bierstad. En dan Kokerei Hansa. Hier krijg je een goede inkijk in de industriestad. Het is groot, oud, overwoekerd en wordt nu gelukkig gebruikt voor het museum. Men steekt er veel tijd in om er weer wat moois van de maken.

Als laatste heb je de voetbalstad. Borussia Dortmund is de voetbalploeg van Dortmund. Dat merk je niet alleen bij het stadion, maar ook in kroegen en zelfs met het carnaval. Men doet aan veel activiteiten mee. Een bezoek aan het stadion is zeker de moeite waard. Dortmund is veelzijdig met haar activiteiten. In de vorige blog kwamen nog twee andere activiteiten aan bod, onder andere het Westfalenpark en de Phoenix-See. Bierstad, industriestad en voetbalstad, dat is Dortmund.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *