Dortmund: Bijzondere industrie stad in het Ruhrgebied

Stadscentrum van Dortmund vanaf de Florian-Turm

Dortmund is een bijzondere stad om te bezoeken. Oud en nieuw zijn hier werkelijk door elkaar heen gebouwd. Woorden als industrie, shoppen, parken en voetbal passen allemaal bij deze stad. Mijn keuze om de citytrip te eindigen in Dortmund heeft goed uitgepakt, want de dagen dat ik er was heb ik optimaal benut. Er zullen twee delen komen over Dortmund. In dit deel gaat het vooral in op de stad zelf. In het tweede deel komen de activiteiten aan bod.

Wat kun je verwachten van en in Dortmund

Een citytrip naar Dortmund is zeker de moeite waard. Het is een stad waar je prima kunt shoppen en culturen. De stad ligt in het Ruhrgebied en dat is duidelijk te merken. In en rondom de stad is veel terug te vinden van de industrie. Dortmund bestond al in 882 en heeft een lange geschiedenis. Qua grootte is het de achtste stad van Duitsland.

De toren van de St. Reinoldi kerk dortmund
De toren van de St. Reinoldi kerk

De stad heeft van alles te bieden. Activiteiten die je kunt doen is bijvoorbeeld een bezoek aan het biermuseum, Kokerei Hansa of de Borussia Dortmund stadion. Of maak een heerlijke wandeling door Westfalenpark en langs de Phoenix-See. Tip, koop een meerdaagse U-bahn ticket, want er zijn ontzettend veel stops in Dortmund en omgeving, zodat je precies uitkomt op de plaats waar jij wil zijn. En zo ontdek je nog veel meer van Dortmund.

Het centrum van Dortmund

Er valt genoeg te doen en te zien in het centrum van Dortmund. Vele hoge gebouwen, brede straten, diverse pleinen en een groot overdekt winkelcentrum, genaamd Thier-Galerie. Het winkelaanbod is vrij divers, waardoor je niet snel uit gewinkeld raakt in deze stad. Om het centrum goed te bezoeken tijdens de citytrip, is het verstandig om meerdere dagen richting het centrum te gaan. Niet alleen voor winkelen, maar ook voor de bezienswaardigheden. Bezoek eens de Stadtgarten met het mooie metro gebouw. Het park is niet groot, maar wel leuk om even doorheen te wandelen. Vlak in de buurt van het park vind je het bijzondere stadhuis van Dortmund, waar oude en nieuwe bebouwing prima samen gaan.

Centrum van Dortmund Westenhellweg
Centrum van Dortmund
Winkelstraat Dortmund
Winkelstraat Westenhellweg
Stadhuis van Dortmund waar oude en nieuwe bebouwing prima samengaan
Stadhuis van Dortmund

Wat ook zeker een bezoek waard is, is het gebied rond de St. Reinoldi. Deze kerkligt aan de Ostenhellweg en is in het midden van het centrum. In dit gebied zie je oude gebouwen, mooie pleinen en het bijzondere metro station Reinoldkirche. Een andere kerk in het centrum is de Propsteikirche Johann Baptist met een hele mooie tuin, welke je vanaf het Propsteihof goed kunt zien.

Gebied rond St. Reinoldi kerk
Oude gebouwen rond de St. Reinoldie
Metrostation Reinoldikirche Dortmund bij de St. Reinoldi kerk
Het Metrostation Reinoldikirche
Kerk Johann Baptist in Dortmunf
Johann Baptist kerk
Tuin bij de Johann Baptist kerk Dortmund
Tuin bij de Johann Baptist kerk

Een hele mooie straat om doorheen te wandelen is de kleppingstraße, vernoemd na de familie De Kleppings die een belangrijke rol speelden in Dortmund. Het is een lange straat welke start vanaf het plein van de Reinoldkirche tot en met de Bundesstraße. De straat heeft een lange geschiedenis. Het was eerst een hele smalle en niet belangrijke straat, maar na de tweede wereldoorlog veranderde de straat naar een belangrijke route.

Wanneer je deze straat doorloopt, kom je diverse bezienswaardigheden tegen, zoals het Stadhuis en museum Adlerturm, een kindermuseum. Op straat, maar ook elders in de stad, kom je allemaal gevleugelde neushoorns tegen. Ontzettend leuk om te zien en allemaal in verschillende kleuren. Dit geeft een mooie opfleuring in het centrum. Tevens staan er langs deze laan allemaal bomen.

Kleppingstraße in Dortmund
Kleppingstraße
Blauwe neushoorn op de Kleppingstraße in Dortmund
Blauwe neushoorn op de Kleppingstraße in Dortmund
Witte neushoorn op de Kleppingstraße in Dortmund
Witte neushoorn op de Kleppingstraße in Dortmund

Genoeg record stores in Dortmund

Wat ik niet van te voren wist is het aantal records stores in Dortmund. Er is een ongelofelijk aantal te vinden in deze stad. In het centrum van de stad vind je de Saturn en Andrä. De Saturn in Dortmund heeft een hele grote afdeling met cd’s en lp’s. Vele genres zijn hier te vinden en ben je wel even zoet met zoeken. Andrä heeft ook een behoorlijke afdeling met cd’s en lp’s. Bij deze winkel kun je vaak een leuke deal scoren, want de prijzen zijn beduidend lager.

Maar buiten het centrum vind je nog veel meer record stores, zoals Idiots Records, Amsterdam Record Shop en Archiv. De collectie van Archiv is groot en variërend. Amsterdam Record Shop is vooral gespecialiseerd in LP’s en Idiot Records is gespecialiseerd in Metal en Hardrock. Er zijn nog meer cd winkels in Dortmund, maar deze vijf springen er toch het meeste uit.

Eten in Dortmund? Er is genoeg te vinden!

Na het shoppen heb je vast wel zin in eten. Dat kan prima in Dortmund. Er zijn ontzettend veel leuke restaurants te vinden in het centrum. Vooral rond de Alten Markt zitten een aantal interessante restaurant, waaronder Zum Alten Markt, Pfefferkorn’s No. 1 am Markt en Wenkers am Markt.

Gebouw Zum Alten Markt op het plein Markt Dortmund
Gebouw van Zum Alten Markt met op de achtergrond St. Reinoldi

Zum Alten Markt

Zum Alten Markt is een heel mooi oud ingerichte eetgelegenheid. Dit is wel mijn favoriet qua eetgelegenheid van waar ik ben geweest in Dortmund. Twee etages vol gezelligheid waar je zeker goed kunt eten. Het restaurant staat bekend om hun Duitse specialiteiten. Tip, neem de Dortmunder Rosenkranz, een typisch Duits gerecht. Neem een lekkere Thier Pils erbij en neem dan even de inrichting in je op. En de mensen in dit restaurant zijn er echt voor jou. Men geeft goede tips en wil ook wel even een praatje maken.

Dortmunder Rosenkranz eten bij Zum Alten Markt
Dortmunder Rosenkranz

Interieur van restaurant Zum Alten Markt Dortmund
Gezellig in Zum Alten Markt

Pfefferkorn’s No. 1 am Markt

Pfefferkorn’s No. 1 am Markt lijkt van de voorkant zeer modern, maar wanneer je binnenkomt waan je in een gezellig, sfeervol en oud restaurant. Er is veel antiek, kunst, oude lampen en een ontzettende gezellige sfeer. Het personeel is ontzettend aardig en wil ook even gezellig praten met de klant, ondanks de drukte. Je krijgt hierdoor een huiselijk gevoel. Men heeft een goede bierkaart, waaronder Hövels en Brinkhoff’s. Tip, neem de Paprikaschnitzel, een verrassende schnitzel met een goede bite.

Paprikaschnitzel van Pfefferkorn's
Paprikaschnitzel

Wenkers am Markt

Wenkers am Markt is moderner dan de andere twee restaurants. Het is het café voor de BVB-fan, oftewel fan van de voetbalclub Borussia Dortmund. Je merkt gewoon dat het echt gericht is op sport. Het personeel is vlot en aardig. En de bieren die men heeft is ook bijzonder goed. Neem eens het eigen bier genaamd Wenkers Urtrüb of Schwarzbier en geniet van de gezelligheid en sportuitzendingen op tv. Eet tip, mocht je van schnitzel en pittig eten houden, neem dan de Hot Curry Schnitzel. Deze is behoorlijk pittig, maar je geniet er ook van.

Hot Curry Schnitzel bij Wenkers Dortmund
Hot Curry Schnitzel

Eigen bier van restaurant Wenkers Dortmund
Eigen bier van Wenkers

Wandelen door en Genieten van het Westfalenpark

Het was een prachtige middag, de zon scheen en het was een perfect moment om het Westfalenpark te bezoeken. Ik verbaasde me over de grote van dit immense park met haar bijzondere aanblikken. Er is van alles te zien, zoals de Japanse Tuin, Brauer Brunnen, Seebühne en allerlei soorten planten en struiken. De blikvanger is de Florianturm. Op de dag van de wandeling door het park was deze toren helaas gesloten, maar omdat ik toch een paar dagen in Dortmund er verbleef kwam ik er speciaal een dag voor terug.

Westfalenpark in Dortmund
Uitzicht over Westfalenpark in Dortmund
Nijlpaarden in het Westfalenpark Dortmund
Hier heb je geen neushoorns, maar nijlpaarden
Seebühne in Westfalenpark Dortmund
Uitzicht over de velden en Seebühne
Robinsonspielplatz in het Westfalenpark
Robinsonspielplatz in het Westfalenpark

Het was februari en dat betekende dat er niet veel in bloei stond. De violen kwamen al wel allemaal op en dat gaf een prachtig beeld. Was het dan saai? Nee, totaal niet. Het park heeft zoveel te bieden, dat je blijft verbazen wat je wel allemaal niet ziet. Er is zelfs een kabelbaan en stoomlocomotief welke jou door het park brengen. Helaas waren deze attracties gesloten, maar dat kwam door de winter. Door de zon kreeg het park een mooi beeld. Het is zeker de moeite waar om het park te bezoeken op jou citytrip.

Spoorlijn door het Westfalenpark in Dortmund
Spoorlijn, maar geen trein

Terugkomend op de Florianturm. De uitkijktoren is een ware blikvanger in het Westfalenpark. Gebouwd in 1959 en heeft een totale hoogte van 219,6 meter. Waar je ook loopt, de toren valt altijd op. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Dortmund en omgeving op 141,88 meter hoogte.

De dag dat ik de toren opging, was het beduidend minder mooi weer dan toen tijdens de wandeling. Ik was nog maar net boven en kreeg gelijk een hagelbui over mij heen. De hele omgeving was gewoon niet meer te zien. Gelukkig duurde deze bui niet heel lang en brak ineens weer de zon door het wolkendek. Deze dag was het echt grillig weer, maar het verstoorde het uitzicht niet. De toren is niet elke dag open, dus kijk van te voren op de site wat de openingstijden zijn.

De Florianturm in Westfalenpark Dortmund
De Florianturm in Westfalenpark
Uitzicht vanaf de Florianturm Dortmund richting Signal Iduna Park
Uitzicht richting Signal Iduna Park, thuisstadion van Borussia Dortmund

Uitzicht richting Phoenix-See vanaf de Florian-Turm Dortmund
Uitzicht richting Phoenix-See vanaf de Florianturm

Stadscentrum van Dortmund vanaf de Florianturm
Stadscentrum van Dortmund vanaf de Florianturm

Van wandelen in het park tot wandelen aan het meer

Ik had de andere kant van het Westfalenpark bereikt, bij de Robinsonsspielplatz. Ik wilde graag nog naar het gebied rond de Phoenix-See. Ik ontdekte dat het vanaf dit punt nog ongeveer 20 minuten wandelen was. Het is nog steeds prachtig mooi weer en besloot om erheen te wandelen. Via de Emscherpromenade, welke vernoemd is naar het riviertje de Emscher, en Seekante kwam ik terecht bij de Phoenix-See. Het is een groot meer met een prachtig uitzicht. Wat je ziet is de gebouwen en woningen rond het meer en verderop de bergen.

Pad langs riviertje Emscher Dortmund
Pad langs riviertje Emscher

In het havengebied zijn allemaal moderne gebouwen met een grote diversiteit aan restaurants. Er is nog hier en daar wat in aanbouw, maar dat merk je zeker niet. Je kan je hier vrij lang vermaken en genieten van de watersporters en recreanten. Je komt hier gewoon tot rust. Vanuit het centrum dan Dortmund is de Phoenix-See gemakkelijk te bereiken en zeker een aanrader om te doen op jouw citytrip.

Phoenix-See Dortmund
Phoenix-See

De tijd ging snel voorbij op deze plaats. Genietend van een heerlijk biertje zie ik dat het al langzaam donker begon te worden. Toen ik aankwam, was het nog ontzettend licht buiten. Doordat het donkerder werd, werd het licht anders op het water. Prachtig om te zien. Het is een inspirerende omgeving hier, maar het werd tijd om weer richting het centrum te gaan en een restaurant op te zoeken. Ik denk dat deze plek in alle seizoenen een prachtige plek is om te zijn.

De nacht valt over de Phoenix-See en omgeving Dortmund
De nacht valt over de Phoenix-See en de haven

Dortmund tot nu toe

De citytrip naar Dortmund vond ik zeer inspirerend. Het is een hele mooie stad met zowel in het centrum als buiten het centrum prachtige gebieden. Vooral het Westfalenpark en de Phoenix-See hebben mij geïnspireerd. Hier heb ik genoten van de bijzondere omgeving. Op een citytrip richting Dortmund zou ik hier zo wie zo naar toe gaan.

Het centrum is rijk aan leuke en bijzondere winkels om te shoppen en gezellige, sfeervolle eetgelegenheden. Zum Alten Markt vond ik een heel mooi restaurant wat echt authentiek is. Dit geldt ook voor Pfefferkorn. Het centrum is vrij groot en om het goed te bezoeken zou ik een aantal dagen ervoor uittrekken. Dan zie je gewoon het grootste gedeelte. Maar ook buiten het centrum vind je nog vele diverse winkels.

Is dit alles wat ik heb meegemaakt in Dortmund? Nee, zeker niet. Ik heb nog veel meer beleefd, maar dat vertel ik in de tweede blog. Deze blog zal geweid worden het Bier Museum, De industrie en Borussia Dortmund, waar ik een bezoek aan het stadion heb gebracht. En het carnaval, waar ik zomaar ingekomen was zonder dat ik het wist dat het ook in Dortmund gehouden zou worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Dortmund: Bijzondere industrie stad in het Ruhrgebied”