Düsseldorf: De prachtige Chique Stad en Ruby Leni hotel

Raadhuis van Düsseldorf met beeld op de voorgrond

Düsseldorf was een gok voor mij. Ik wilde naar Duitsland, maar wist niet precies waarheen. Het was de bedoeling om na Nijmegen twee Duitse steden te bezoeken. Al snel was de keuze gevallen op Düsseldorf, alleen ik had helemaal niks ingelezen over de stad. Maar de gok pakte goed uit. Al met al was het een heerlijk weekend in het super hippe muziek hotel van Düsseldorf Ruby Leni met een prachtig concert van Birds of a Feather op de laatste avond in het hotel.

De chique straat Königsalle in Düsseldorf met haar dure panden

Ik kwam in de middag aan bij het hotel en besloot snel mijn spullen in de kamer te leggen en richting het centrum te lopen. Het was nog even licht en wou graag nog de Königsalle zien, wat vlak bij het hotel is. Dat had een reden, omdat het precies het weekend voor Rosenmontag was, het carnaval van Duitsland dat op maandag plaatsvind. In het weekend zou namelijk alle winkelpuien worden voorzien van houten schuttingen. Maar ik wou juist heel graag de chique panden zien.

auto's en voetpad aan de Königsallee
Lopen over de Königsallee
Gebouwen aan de Kö in Düsseldorf
Gebouwen aan de Kö.

Kö, kortom een afkorting van de Königsalle, is een hele lange straat en ligt aan weerskanten van de gracht Stadtgraben. Rondom deze brede gracht staan allemaal bomen. Het geeft allure aan deze straat van een kilometer. Aan de Kö vind je alleen maar luxe winkels als Prada, Gucci, Dior en zelfs een Brabus auto winkel. En in de straat stonden hele dure auto’s. Het was allemaal mooi om te zien.

Stadtgraben met aan weerskanten de Königsalle
Stadtgraben
Königsallee in de buurt van ArcheoPoint

Eten in de Rheinturm met een prachtig uitzicht over de stad

Vanaf de Kö zag in de Rheinturm. De Rheinturm staat aan de Rijn en heeft uitzicht over Düsseldorf en omgeving. Ik ontdekte dat je daar kon eten en kon genieten van het prachtige uitzicht. En gelukkig hadden ze nog een plekje vrij, zodat ik kon dineren in het hoogste restaurant van Düsseldorf. Alleen niet wetende wat voor restaurant het was, kwam ik terecht in het Japanse Fusion-style restaurant Qomo op 170 meter hoogte. Ik had nog nooit iets met sushi gegeten, dus dat was wel even wennen.

Rheinturm aan de rijn in Düsseldorf
Rheinturm toornt boven de stad uit
Uitzicht vanaf de Rheinturm
Uitzicht vanaf de Rheinturm op de haven
Düsseldorf in de nacht uitzicht vanaf de Rheinturm
Düsseldorf in de nacht

Toen ik boven in de toren arriveerde, was het nog licht buiten. De stad Düsseldorf lag er heel mooi bij. Ik wist van te voren dat er geen plekje meer vrij was bij het raam, maar de tafels staan zo opgesteld dat je alsnog een prachtig uitzicht hebt naar buiten. En elk uitzicht wordt anders, want je draait namelijk helemaal rond. In ongeveer 72 minuten heb je een hele ronde gedaan. En het eten was fantastisch. Lekkere gerechten met bijzondere smaken in combinatie met het fantastische uitzicht, maakten deze beleving tot een waar succes.

QOMO Restaurant & Bar in de Rheinturm
Genieten van het eten in restaurant QOMO

In de Aldstadt van Düsseldorf

De tweede dag was vooral gericht op het bezoeken van de Aldstadt, omdat ik dit ontzettend graag wou zien. Het was zaterdag en gelukkig waren een groot deel van de winkels open tot 18:00. Na nog een klein bezoek aan de Kö en de Schadowstraße werd er koers gezet richting Aldstadt, want anders kon ik niet meer zoveel zien.

Johanneskerk
Johanneskerk
St. Maria Empfängnis kerk in het centrum van Düsseldorf
St. Maria Empfängnis genomen vanaf de Tonhallenstraße
Galeria Kaufhof an der Kö Düsseldorf
Galeria Kaufhof aan de Kö

Het is een heel mooi stuk van Düsseldorf met oude gebouwen, leuke pleinen en de Markt am Carlsplatz. Het zijn allemaal straten die door elkaar heen lopen, concluderend dat het nog best groot is om doorheen te lopen. Het is een mix van leuke kleine winkels, bekendere merken en restaurants.

Market on Carlsplatz Düsseldorf
Market on Carlsplatz Düsseldorf
Wallstraße Düsseldorf
De oude Wallstraße in het oude centrum.
Toren de Schlossturm en de toren van de St. Lambertus basiliek Düsseldorf
Torens van de Schlossturm en St. Lambertus basiliek

In de Aldstadt was van alles te zien. Oude gebouwen, torens en leuke kleine straten. Maar je komt er ook kunstwerken tegen. Of je loopt het centrum even uit en dan kom je plots terecht bij de rivier de Rijn. Hier heb je een mooi uitzicht over het water.

Dukatenscheißer
Dukatenscheißer
Gänsebrunnen in Düsseldorf
Gänsebrunnen vlakbij het raadhuis.
Rheinpegel-Uhr bij de Rijn in Düsseldorf
Rheinpegel-Uhr bij de Rijn.

En dan kom je terecht in het karnaval

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat er wel heel veel verkleedde mensen waren. Ik wist dat de mogelijkheid bestond dat er wat mensen zouden zijn in het weekend, omdat het weekend voor Rosenmontag was. Nu bleek dat ik in een kindercarnavalsoptocht was beland. Heel leuk om te zien hoe men verkleed was.

Carnavalswagen in Düsseldorf met oude gebouwen
Carnaval in Düsseldorf

Ik ben zelf geen carnaval kenner, maar hier was het de bedoeling om constant “Helau” te roepen. Er werd met snoep gegooid, voor de kinderen en volwassenen. Ontzettend leuk om dit mee te maken. De optocht duurde ongeveer een uur. Na de optocht werd er nog meer gefeest. Maar nu door de jongeren en ouderen, die het hele weekend doorgingen. Het was al laat in de namiddag en wou niet al te laat terug zijn in het hotel, want er stond nog een concert gepland in het hotel.

Raadhuis van Düsseldorf met beeld op de voorgrond
Raadhuis van Düsseldorf waar het carnaval langsging
De oude haven aan de Rijn kant Düsseldorf.
De oude haven

Rubi Leni hotel is een walhalla voor muziekliefhebbers

Toen ik een hotel aan het zoeken was, kwam ik al snel terecht bij Rubi Leni hotel. Op de foto’s zag het er heel gaaf en gezellig uit, wat vervolgens resulteerde in een boeking. Ik had een ruime kamer genomen en kreeg er een mooi uitzicht bij op de stad. En er stonden twee Marshall boxen waar je telefoon op kon aansluiten. Of toch even de gitaar pakken uit de bar, want je mocht er gewoon even één lenen. De medewerkers zijn ontzettend aardig. Samengevat is het een hip muziekhotel waar je voortreffelijk kunt verblijven.

Ingang van het Ruby Leni hotel
Ruby Leni – Make it your own story
Uitzicht op het plein van het Ruby Leni hotel Düsseldorf
Uitzicht op het plein van het Ruby Leni hotel.
Inrichting Ruby Leni hotel
Inrichting Ruby Leni hotel

In Nijmegen kreeg ik een mail van Ruby Leni dat er op zaterdagavond een band zou optreden, dus dat wilde ik zeker weten niet missen. Ik kreeg de mail van Stadtklang, de organisatie die gratis concerten organiseert in en rondom Düsseldorf. Men bestaat van giften. Op de site vind je meer informatie over deze Stadtklang.

De concertzaal in het Ruby Leni hotel
De concertzaal van het hotel is in wezen de lobby van het hotel. Foto genomen vanaf het podium.
Inrichting van het Ruby Leni hotel
Inrichting van Ruby Leni Hotel en de lobby waar het concert plaatsvond

Concert van Birds of a Feather

De band, bestaande uit twee personen, was de Duitse band Birds of a Feather (check hun site voor muziek) en maken folk-pop muziek. Amy en Rian spelen eigen nummers, maar ook covers zoals Calm after the Storm van The Common Linnets. Eigen nummers zijn sterk gericht op persoonlijke ervaringen, waardoor de nummers een extra dimensie krijgen. Rauw en open is aan de orde.

Het is fantastisch om naar te luisteren. Je gedachten dwalen af bij hun liederen. Soms zwevend, dan weer power en zelfs nog even een beetje Iers. Ik vond het echt ontzettend goed. Na het concert heb ik nog even leuk met Amy en Rian gepraat over hun optreden. En de volgende dag, terwijl ik nog niet wakker was bij het ontbijt, hoorde ik ineens “Hey!”. Amy en Rian zaten daar in de hoek aan het ontbijt en herkenden mij. We hebben toen nog even gezellig gepraat. Amy and Rian, thank you for the great concert! It was awesome.

Düsseldorf was te kort om goed te bezoeken

Wat een mooie stad is Düsseldorf. Samengevat heeft het een groot centrum met een oud gedeelte (Aldstadt) en een chique gedeelte (de Kö). Vanaf de Rheinturm heb je een prachtig uitzicht over de stad, de rijn en de omgeving. Het was alleen jammer dat het de laatste dag, de zondag, ontzettend regende. Kort ben ik richting Oberkassel (Luegallee) geweest (aan de andere kant van de Rijn) en heb ik op de terugweg een korte wandeling door het park Hofgarten gedaan, maar het was te regenachtig voor een goed bezoek. En door het carnaval in de Aldstadt heb ik ook het gevoel dat ik daar niet alles heb gezien.

Tram rijdt door de straat Luegallee
Luegallee met haar huizen en de tram.
Katholieke kerk St. Antonius aan de Luegallee in Düsseldorf
Katholieke kerk St. Antonius aan de Luegallee in Düsseldorf
Hofgarten in Düsseldorf
Hofgarten in Düsseldorf

Dus ik denk dat ik in de toekomst voor een langere tijd nogmaals terugkeer richting Düsseldorf, maar dan niet in de carnavalsperiode. Meer in de zomerperiode, wanneer het weer ook beter is. Modern, chique en adembenemend mooi, Düsseldorf heeft allure en vergezichten. Maar het is tijd om te vertrekken en richting stad drie te gaan, namelijk Dortmund.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *