Elf fonteinen route: Dag één door het mooie Friese landschap

Stavoren, De Visfontein

In het jaar 2018 was het jaar van Leeuwarden en Friesland als Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Speciaal voor dit jaar kregen alle 11 hoofdsteden van Friesland een fontein. De 11 fonteinen van Friesland hebben allemaal hun eigen karakter. Maar welke fontein zal op één eindigen in mijn fonteinen top 11? In juni 2019 heb ik samen met iemand dan eindelijk de 11 fonteinen route gedaan. Twee dagen lang onderweg door het mooie Friesland voor de fonteinen, maar ook voor steden. Ik neem je mee op een trip langs de fonteinen! Deze blog gaat over de eerste dag, welke vrij winderig en regenachtig was.

Ga je deze binnenkort, in de zomer of zomaar een dag naar Friesland en wil je een leuke activiteit doen, dan moet je wel de elf fonteinen in Friesland bezoeken. Je kan het op één dag doen, maar mijn advies is om het in twee of drie dagen te doen. Dan heb je ook de tijd om alle steden even rustig te bezoeken. Je kan het op diverse manieren ondernemen, namelijk met de auto, fiets, lopend, met de boot (wat onder andere Janne van der Heijden en André van Duin hebben gedaan voor Omroep Max) of wanneer het hartje winter is en het ijs is dik genoeg zelfs schaatsend.

Welkom bij

fontein Leeuwarden

Fontein Love staat bij het centraal station

Het startpunt van de fonteinen route is in de hoofdstad Leeuwarden. Vlakbij het station vind je de fontein “Love“, twee grote hoofden (7 meter hoog) van een jongen en een meisje. Om de fontein hangt een mistwolk. Het idee erachter is dat de kinderen dromen over de toekomst. Deze fontein valt goed op en is mooi om te zien. De gekozen locatie vind ik niet gek, want door de ruimte staat deze fontein mooi opgesteld en valt deze zeker weten op wanneer je uit het station stapt.

Maar deze fontein komt helaas niet hoog in mijn top 11. Dat komt omdat ik het een saaie fontein vind om te zien en ook qua kleur. Het idee erachter is mooi, maar ik kijk liever naar mooie spetterende fonteinen of juist unieke aparte fonteinen (die nog veel later komen in deze blog en ook in het tweede deel ruim aan bod komen van de tour door Friesland).

Fontein van Leeuwarden bij het centraal station van Leeuwarden
Fontein van Leeuwarden bij het centraal station van Leeuwarden
Het jongetje en Meisje dromen over de toekomst bij de fontein van Leeuwarden
Het jongetje en Meisje dromen over de toekomst
Welkom bij

fontein Sneek

Vlakbij de watertoren staat De Fontein van Fortuna

De watertoren van Sneek is natuurlijk het monument van Sneek en in de buurt vind je dan ook De Fontein van Fortuna. Midden in het water staat een man op een gouden bol met een hoorn in de hand. Deze hoorn heet de Hoorn des Overvloeds. Het beeld draait constant rond op het water. Het idee erachter is dat het verwijst naar geluk en welstand, maar dat dit ook weer snel ontnomen kan worden.

Ik vind dit een mooie fontein op een goed gekozen locatie. Door de publiekstrekker van Sneek erbij te betrekken zullen recreanten, winkelaars en dagjesmensen deze fontein wel zien staan. Ook past het mooi bij het historische centrum van Sneek. Het is misschien niet meteen de meest opvallende fontein, maar juist hierdoor vind ik het juist een mooie fontein En als je de betekenis weet van de fontein, wordt deze goed uitgebeeld. In mijn top 11 lijstje komt deze fontein redelijk hoog.

De Fontein van Fortuna in het centrum van Sneek
Fontein van Sneek
Welkom bij

fontein IJlst

Bloemenrijk bij houtzaagmolen De Rat

Na een kort ritje kom je aan in IJlst, dat onder andere bekend staat als decor van de opgenomen films Schippers van de Kameleon en Kameleon 2. Daarnaast staat IJlst bekend om de rivier de Ee die dwars door het dorp loopt en waar vele tuintjes aan grenzen van de bewoners. In deze stad hebben we even de tijd genomen om rustig te bekijken. Daarna zijn we naar de fontein gewandeld.

De fontein De Onsterfelijke Bloemen is een hele mooie fontein om te zien. Deze valt meteen op en is haast niet te missen. Het is opgebouwd in lagen en verwijst naar hoe IJlst is ontstaan. De Stinsenplanten is de eerste laag en hierop heeft men de stad gebouwd. Deze fontein is zeer kleurrijk en staat op een geweldige locatie net buiten het centrum bij houtzaagmolen De Rat. Zeker eentje welke hoog staat in de top 11.

Fontein van IJlst bij houtzaagmolen De Rat
Fontein van IJlst
De bloemenfontein staat op een prachtige locatie in IJlst tussen de bloemen.
Fontein van IJlst
Welkom bij

fontein Sloten

Fontein Kievit in Sloten

De vierde stad is Sloten. Vanaf de grote weg vlak na de brug en bij de buurtsuper vind je de fontein Kievit in Sloten. De fontein bestaat uit op elkaar gestapelde emmers, teilen en jerrycans met daarboven op een man met op zijn schouders een meisje, welke een kievit vasthoudt in haar hand. Het heeft twee verwijzingen, namelijk dat wij hier een overvloed hebben van water, terwijl dat ergens anders niet het geval is, en dat de kievit een bekend vogelsoort is in Friesland, maar bedreigd wordt.

De fontein is leuk opgezet, maar de plaats kon denk ik wel anders. Ik had deze eerder ook verwacht bij de molen of juist in het park bij H. Fredericus kerk. Het is wel leuk om te zien, maar heeft toch ook weer niet het bijzondere wat sommige andere fonteinen in de andere steden wel hebben. Dan loop ik graag door richting het oude centrum van deze prachtige stad. Met andere woorden, de fontein staat helaas niet hoog in mijn top 11.

Fontein van Sloten Kieivit in Sloten bij de buursuper
Fontein van Sloten
Het meisje heeft een Kievit vast, een bekende vogelsoort van Friesland fontein van Sloten
Het meisje heeft een Kievit vast, een bekende vogelsoort van Friesland
Welkom bij

fontein Stavoren

In de haven vind je een grote vis op het droge

Deze eerste dag eindigen we in Stavoren. Hier staat De Visfontein van Stavoren midden in de oude haven. Deze vis is zeer opvallend en geweldig om te zien. De kleuren van de vis zijn mooi, maar vooral het spuiten is gaaf. Denk erom bij harde wind, want dan kan het zomaar zijn dat je een nat pak krijgt. De fontein past goed bij de havenstad en door de mooie locatie is de vis niet te missen.

De vis is een knipoog naar de prent ‘De grote vissen eten de kleine’ van Pieter Breugel de Oude. Stavoren heeft rijke en arme tijden gekend, maar is er ook altijd weer boven op gekomen. Over Stavoren zelf, het is een echte havenstad. Je kunt er leuk doorheen wandelen en er is van alles te zien. Ga niet alleen in het centrum rondlopen, maar ook langs de gracht, de andere havens en het strand. En wanneer het zomer is kun je heerlijk genieten op het strand. Deze fontein komt hoog in mijn top 11.

Elf fonteinen route: Dag één door het mooie Friese landschap
Fontein van Stavoren
Fontein van Stavoren
5 fonteinen in 5 steden van Friesland bezocht

Tijd voor het hotel

Opladen en klaarmaken voor dag 2

Na Stavoren was het tijd om het hotel op te zoeken. Dit werd Hotel Boschlust in Oudemirdum. Je kunt een kamer boeken boven het restaurant, maar ook in een gebouw achter het hotel. Hier bevonden zich de tuinsuite en de tuinkamer. De tuinsuite was een mooie kamer en een klein tuintje. Er is veel ruimte in de kamer. De douche was recent zelf nog vernieuwd. Na een goede nacht en weer helemaal opgeladen, was het tijd om de resterende steden en fonteinen te bezoeken. Benieuwd? Lees dan deel twee van de fonteinen route de volgende keer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *