Compagnie Carabosse zet Leeuwarden in vuur en vlam

Brandende kroonluchter op het Oldehoofsterkerkhof Compagnie Carabosse

Compagnie Carabosse is een bijzonder gezelschap, want het maakt kunst met vuur. Bijzondere creaties vond je door de gehele binnenstad van de Friese stad Leeuwarden. Het knisperende vuur, de heerlijke warmte en vooral de bijzondere dingen maakten het tot een heel mooi geheel. Het drie daagse evenement duurde van 29 januari t/m 1 februari 2020.

Langs de grachten van Leeuwarden

Op zaterdag 31 januari ben ik naar Compagnie Carabosse gegaan, want ik had gehoord dat het bijzonder moest zijn. Het was er ontzettend druk, wat een gezellige sfeer maakte in de binnenstad. Nog voordat ik iets had gezien van het hele evenement, concludeerde ik al aan de buitenzijde van het centrum de rooklucht. De lucht leidde je naar het daadwerkelijke gebeuren en langs alle vuurkunsten. Er stonden bijzondere stellages rond de grachten van Leeuwarden, waardoor er van alles te zien was. In de straat Naauw zweefde boven de gracht het vuur. Het gaf een heel mooi effect op en over het water. Als je trok aan de touwen, kwamen de vuur spetters ervan af.

Vuurkunst boven het water in de straat Naauw
Vuurkunst boven het water in de straat Naauw
Vuurkunst boven het water in de straat Naauw

Langs de grachten aan de Nieuwstad was nog veel meer te zien. Op het Waagplein stonden allemaal kleine en grote bollen met potten erin, waardoor een heel mooi effect ontstond. Mensen stonden om de bollen heen, even opwarmen of gewoon om even te kijken naar het vuur. Langzaam ging de tocht verder richting de kleine Kerkstraat, maar eerst was er nog veel meer te zien langs de grachten.

Vuurkunst op het Waagplein Compagnie Carabosse Leeuwarden
Vuurkunst op het Waagplein in Leeuwarden
Groote brandende vuurbol op het Waagplein
Groote brandende vuurbol op het Waagplein
Brandende vuurbol op het Waagplein
Brandende vuurbol op het Waagplein
Brandende vuurpotten op het Waagplein
Brandende vuurpotten op het Waagplein

Er was een route aangegeven door het centrum, maar je kon er ook voor kiezen om zelf een route te doen. In de grachten lagen ook allemaal brandende potten. Het effect van het ligt gaf een uitstraling van warmte en rust, waardoor mensen genietend stonden te kijken. Het glinsterende werkelijk fantastisch op het water. Daarom even geen haast, maar juist lekker ontspannen en even mijmeren.

Vuur over het water tijdens Compagnie Carebosse Leeuwarden
Vuurkunst over het water

Van op de straat naar in het water, Compagnie Carabosse kan het

Langs de kant bij de straat Nieuwland zag je weer een hele stellage met bloempotten en vuur. Het leek wel een brug, omdat het op een neer ging aan aan een stuk doorging. En in de verte staat er nog één. De wind speelde met de vlammen, waardoor het effect een soort golf was. Over golven gesproken, in het water dreven twee pramen met allebei een vuurkorf erop. Gelukkig waren er geen golven in de gracht, zodat de mensen van Compagnie Carabosse gewoon hun werk op de pramen konden doen. In de buurt van de pramen stonden op de weg allemaal vuurkorven.

Uitzicht over de gracht in Leeuwarden
Uitzicht over de gracht
Vuur uit pijp van de vuurkorf Compagnie Carabosse
Vuur uit pijp van de vuurkorf
Vuur en varen op het water  Compagnie Carabosse
Vuur en varen op het water
Medewerkers van Compagnie Carabosse
Medewerkers van Compagnie Carabosse

De St. Vituskerk opgebouwd door Compagnie Carabosse op het Oldehoofsterkerkhof

Inmiddels was het punt aangekomen om richting de Kerkstraat te gaan, omdat de route hier naar toe ging. Op de brug stonden allemaal fietsende poppetjes. Als de doorliep, kwam je nog veel meer tegen. In de Kerkstraat stonden er nog een paar fietsers. Via de Kerkstraat kom je bij de Oldeholve terect. Op het Oldehoofsterkerkhof was het een spektakel, omdat hier de contouren van de St. Vituskerk werd nagemaakt met bogen. Vlakbij de toren was een enorme kroonluchter opgehangen, welke door de wind als een gek ronddraaide.

Sint Vituskerk op het Oldehoofsterkerkhof
Sint Vituskerk op het Oldehoofsterkerkhof
Brandende kroonluchter op het Oldehoofsterkerkhof Compagnie Carabosse
Brandende kroonluchter op het Oldehoofsterkerkhof
Brandende vuurpot Compagnie Carabosse Leeuwarden
Brandende vuurpot van de vuurkunstenaars Compagnie Carabosse

Langs het Ruiterskwartier stonden ook nog allerlei vuurwerkkunsten. Vooral op de hoek bij de ingang van het winkelcentrum Zaailand stond een bijzonder apparaat. Water en vuur samen, het kan blijkbaar. Het vuur brandde door, terwijl het water door een goot naar beneden liep over het vuur heen. Mensen stonden met verbazing naar dit apparaat te kijken. Echter was het nog maar voor korte duur, want de machine werd uitgezet. Het werd tijd om te stoppen. Toch nog even snel naar het Wilhelminaplein, want daar stonden ook nog een paar draaiende kunstwerken. De potten gingen langzaam één voor één uit, omdat de brandstof opraakte. Langzaam werd het weer donker in de stad Leeuwarden.

Vuur en water gaan samen bij het Zaailand
Vuur en water gaan samen bij het Zaailand
Vuur en water gaan samen Compagnie Carabosse
Vuur en water gaan samen
Brandende vuurpotten op het Wilhelminaplein Compagnie Carabosse
Brandende vuurpotten op het Wilhelminaplein

De show van Compagnie Carabosse

Een heel mooi geheel in de binnenstad van Leeuwarden. Compagnie Carabosse had er echt iets speciaals van gemaakt. Door het centrum vond je de meest bijzondere creaties. De show van Compagnie Carabosse was een groot succes en een genot om naar te kijken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *