De Ginkelse- en de Eder Heide: Twee gebieden naast elkaar

Ginkelse Heide

Vlakbij Ede ligt De Ginkelse -/Eder heide. Toen ik aan het afstuderen was in Ede, ben ik vaak vanuit hotel De Bosrand via De Edese bossen richting dit gebied gelopen. Binnen een halfuur kon je er al zijn.

Natuur

Als je een natuurmens bent geniet je zeker op deze gebieden. Als het eenmaal in bloei is, zal het prachtig zijn. Maar ook in de winter en de lente kun je hier heerlijk vertoeven. Het heeft diverse wandel en fiets paden. Tevens is er een schaapskooi, het Belgenmonument en de heuvel Drieberg (vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over het gehele gebied).

Uitzicht vanaf Drieberg
Uitzicht vanaf Drieberg
De Ginkelse Heide en Eder Heide in Ede
De Ginkelse Heide en Eder Heide in Ede

Waarom heet het De Ginkelse- en Eder Heide? Dat komt door de N224. Deze weg scheidt beide gebieden van elkaar. Ten zuiden van de weg is het De Ginkelse en ten noorden de Eder. Als je met de auto over deze weg rijd waan je door een ander Nederland voor mijn gevoel.

Uitzicht over de heides
Pad tussen de bomen door
De Ginkelse Heide en Eder Heide in Ede
De Ginkelse Heide en Eder Heide in Ede

Militairen

Het gebied wordt soms nog gebruikt voor militaire doeleinden. Zo hoorde ik regelmatig helikopters overvliegen, heb ik diverse keren Chinook’s gezien en ben een keer een legerauto tegengekomen op de heide. Tevens vindt er op de Ginkelse Heide jaarlijks de Airborne herdenking plaats. Tijdens deze dag landen er honderden parachutisten in het gebied als herdenking van Operatie Market Garden. Helaas heb ik dit evenement nog niet kunnen meemaken.

Mijn ervaring

De Ginkelse- en Eder Heide zijn grote gebieden welke gescheiden zijn door een weg. Het is een prachtig natuurgebied om doorheen de lopen en te fietsen. Toen ik in Ede verbleef ging ik hier bijna dagelijks heen om even de benen te strekken en te genieten van de natuur.   

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *