Fietstocht Limburg: Het glooiende land met vele bezienswaardigheden

Fietstocht Limburg: Over de heuvels, langs De Maas en door de gezellige dorpjes. Woorden die mij te binnen schieten wanneer ik het over Limburg heb. In de zomer van 2014 heb ik een hele mooie fietstocht gefiets. Vertrekt punt was De Kuluut in Overloon. Deze route ging langs de plaatsen Overloon (Noord-Brabant), Vierlingsbeek (Noord-Brabant), Bergen, Aijen, De Kamp, Papenbeek, Elsteren, Well, Blitterswijck, Wanssum, Geysteren, Maashees (Noord-Brabant) en Holthees (Noord-Brabant).

Het eerste stuk fietstocht Limburg

Vanuit Overloon ging de fietstocht richting Vierlingsbeek. Het is een mooi gebied om te fietsen met een weids uitzicht. Je ziet het landschap glooien en komt in de vakantiestemming. Vanuit Vierlingsbeek steek je met de veerpont over De Maas richting Bergen . Als je bij de veerpont aankomt zie je de Sint Petruskerk boven het landschap uitkomen. Vanuit Bergen ben ik toen richting Aijen gefietst.  

Uitzich op Bergen vanaf Vierlingsbeek fietstocht Limburg
Schip op De Maas
Plaats Bergen in Limburg fietstocht Limburg

Vanaf Aijen met een kleine tussenstop kwam ik langs De Kamp en Het Leuken tijdens de fietstocht Limburg. Wat mij verbaasde is het grote watersportgebied. Vanaf het viaduct had je een mooi zicht op de activiteiten op het water. In de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn. Tevens zit hier het Vakantiepark Leukermeer.  

Watersportgebied Het Leuken Limburg
Watersportgebied Het Leuken Limburg

Fietstocht Limburg ging verder richting Papenbeek. Papenbeek heb ik niet bezocht, want ik ben juist richting Elsteren gegaan, een klein gehucht naast Papenbeek. Via Elsteren kwam ik uiteindelijk terecht in Well. Well is een mooie oude plaats aan De Maas en stamt uit de tijd nog voor de middeleeuwen. Maar in de middeleeuwen kreeg het de naam Welle, omdat het de ideale aanleg- en oversteekplaats was.  

Uitzicht op De Maas bij Well
Uitzicht op De Maas en de brug bij Well fietstocht Limburg

Vanuit Well ging de fietstocht verder door het glooiende landschap van Limburg en langs De Maas. En dan zie je ook hoeveel activiteit er is op de maas met schepen. Op een gegeven moment boog De Maas langzaam weer af en fietste je weer meer door de glooiende weilanden. Het werd tijd om weer over te steken. Dat kon met de fietsveerpont vlakbij Wellerlooi. Deze veerpont vaart naar de overkant richting Veerhuys Tante Jet. Vanaf hier gaat de fietstocht verder, echter komt dat de volgende keer aan bod.  

Uitzicht op De Maas en de brug nabij Well
Bel en De Maas

Bezienswaardigheden

Wat mij opviel tijdens fietstocht Limburg is de hoeveelheid kapellen en kruisen langs de weg. Je merkt direct dat je in Limburg bent. Het getuigt van de rijke religieuze traditie in Limburg. Wat mij ook opviel is het grote recreatie gebied bij De Kamp en Het Leuken. Hier is van alles te beleven op gebeid van (water)sport. Maar je kunt er ook heerlijk relaxen. En dan het prachtige oude dorpje Well. Als je over de Grotestraat fietst, merk je de oudheid van dit dorp. Vanaf de kade heb je een heel mooi uitzicht op De Maas. Ook staat in Well een kapel bij De Maas.  

Kruis nabij Bergen Limburg
Kapel bij De Kamp Limburg fietstocht Limburg
Kapel in Well Limburg
Kapel in Well Limburg

Pont

Over De Maas zijn er bruggen, maar niet heel veel. Daarom zijn er ook heel veel veerponten die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Wees wel voorbereid, want sommige veerponten vervoeren alleen wandelaars en fietsers. En de veerponten varen op bepaalde tijden.  

Veerpont tussen Vierlingsbeek en Bergen fietstocht Limburg

De volgende keer

De volgende keer deel twee van fietstocht Limburg en nog meer bezienswaardigheden in deze prachtige provincie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *