Op doorreis richting Maastricht gingen we nog even naar Thorn. Thorn is de witte stad van Nederland en ligt in de provincie Limburg. In de oude stadskern, het historische centrum van het stadje, vind je de witte huizen. Thorn heeft een hele lange geschiedenis waarin van alles is gebeurd. Vroeger heb ik ooit het witte stadje al bezocht, dus het was voor mij niet totaal onbekend. Toch heb ik ook nog dit jaar, in 2020, nog veel gezien wat ik me niet meer kon herinneren. Het was mooi weer deze dag en volop genoten van deze mooie witte stad.
Mooi, weer in Thorn
Thorn is gemakkelijk te bereiken met de auto en vlak bij de oude stadskern zijn parkeerplaatsen te vinden, zodat je niet een heel eind hoeft te lopen voor de witte stad. Soms loopt er ook iemand rond die wandelkaarten uitdeelt voor een stadswandeling door Thorn en het oude centrum. Zo krijg je meteen alle hotspots van de witte stad te zien. Via Toertje Thorn vind je nog veel meer tochten door het stadje.
De wandeltocht die wij deden begon bij parkeerplaats aan de straat Meers en ging via een klein steegje richting de Trippaardstraat. Je bent dan al in het historische stadscentrum. De wandeltocht ging over de maaskeien richting de Hofstraat en Hoogstraat.
Het weer was deze dag zeer mooi. Het was de dag na de fietstocht door De Peel. Deze dag werd het nog warmer dan tijdens de fietstocht. Het viel op dat het zeer rustig was in de straten van Thorn. Zo konden we nog meer genieten van deze parel in Limburg.
Aan de Hofstraat vind je het huis met de drie kogels. Dit huis is gebouwd in 1648 en herinnert aan de vrede van Munster. De kogels zijn in de muur ingemetseld. Wanneer je de stadsroute doet, kom je langs dit huis. Verderop aan de straat vind je restaurant Hofferkeukens. Bij dit restaurant vind je het standbeeld van Ansfried en even verderop het plein standbeeld Geitebok.


De Hoogstraat is de grote straat in het historische centrum. Vanuit deze straat kun je allerlei kanten opgaan en het historische centrum ontdekken. Door het gehele oude stadscentrum vind je ook allerlei leuke en oude winkels. Door het gehele stadscentrum vind je de statige witte huizen. Sinds 1973 is dit oude centrum beschermd stadsgezicht.
Hoe was Thorn vroeger
De geschiedenis van Thorn in Limburg gaat ver terug in de tijd. Waar het begon als een klooster groeide het uit tot een vorstendom die kleinschalig was. Het kreeg martk-, tol- en stadsrechten. Toen in 1794 de Fransen binnenvielen, was het gedaan met de pret. De rijke stiftdames vluchten voor de Fransen, waardoor de stad in handen viel van de Fransen.
Door de Fransen kreeg het historische centrum zijn kenmerkende witte kleur. En dit kwam niet omdat de Fransen het mooi vonden, maar door de belasting. Door de belastinginvoering op de omvang van ramen, konden de arme mensen van Thorn niet meer de belasting betalen. De grote ramen werden dichtgemetseld en de muren werden wit. Dit om de armoede te verbergen.
Ook in de tweede wereldoorlog is er heftig gevochten in de witte stad. Wanneer je door Thorn loopt, kom je allemaal borden tegen met geschiedenis weetjes over de oorlog. Vlakbij het kruispunt en de Abdijkerk vind je “Monument voor Belgische Militairen“. Dit monument is ter nagedachtenis aan de soldaten en officieren van Brigade Piron die zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Thorn in 1944. De stad werd toen op 25 september bevrijd door de Belgen.
Abdijkerk Thorn is niet te missen
Vlak bij de Hoogstraat is ook de Abdijkerk van Thorn te vinden. De Abdijkerk kun je niet missen wanneer je door het centrum loopt. De kerk is hoog en steekt overal bovenuit. Door de jaren heen is de uit de 10 eeuw daterende Abdijkerk al meerdere keren verbouwd. In de 19e eeuw is de toren vervangen door de huidige klokkentoren. De Abdijkerk is in tegenstelling van de witte gebouwen in het stadscentrum juist niet wit. De kerk is van binnen te bezichtigen en vind je een museum en een film over de geschiedenis van Thorn. Men vraagt hiervoor een klein bedrag.
Wanneer je langs de kerk loopt, kom je op Wijngaard uit. Aan dit plein vind je onder andere concept store De Kluis, VVV Thorn en nog veel meer oudheid. Loop je het plein af, ga je richting Daalstraat om uiteindelijk op de Beekstraat uit te komen. De Beekstraat kun je helemaal naar beneden lopen richting Kessenicherweg, het beekje Itterbeek en de bomen straat Onder de Bomen. Wanneer de straat Onder de Bomen helemaal uitloopt, kom je eerst de Kloosterberg tegen en op het einde de Hofstraat. Dan ben je helemaal om de Abdijkerk gelopen.

Straatjes met nog meer witte huizen
Loop je verder de Hoogstraat in, kun je op een gegeven moment ergens onder een poort doorlopen. Je loopt dan een steeg door en kom je achter de huizen uit. Aan de andere kant kun je weer onder een poort lopen en kom je weer op de Bogenstraat uit. Via Wijngoed Thorn, Pannenkoekenbakker Thorn en andere winkeltjes kom je uiteindelijk weer uit op de Hoogstraat. Dan heb je het grootste gedeelte van het oude centrum gehad.
Buiten Thorn is nog meer
De witte stad met de witte huizen is zeer romantisch. Maar buiten de stad vind je ook nog enkele bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld De Grote Hegge, een groot meer waar ook een dagstrand bij is. Of de diverse kapellen rondom het stadje. Mocht je de auto parkeren aan de Waterstraat kom je langs Kasteelhoeve De Grote Hegge. Deze hoeve is ook te zien vanaf de parkeerplaats aan Meers.

Thorn, de witte stad van Nederland
Met het heerlijke weer die dag hebben we genoten van Thorn. De oude stad met haar witte huizen heeft een lange geschiedenis waarin veel is gebeurd. En dit geschiedenis is terug te vinden wanneer je door het historische centrum loopt. De witte stad is zeer compact, maar je ziet er van alles. En de Abdijkerk torent overal bovenuit en is dus niet te missen. De gezellige straatjes, witte huizen en mooie pleinen maken deze stad tot een parel in Limburg.
