Maastricht: De Maas stroomt door deze bijzondere oude, prachtige en culturele stad

Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug

Maastricht is een hele mooie oude stad om te bezoeken. Gelegen tegen de Belgische grens in de provincie Limburg vind je hier van alles. Het bijzondere aan deze stad is dat de Maas dwars door het centrum loopt. Deze blog gaat over de stad Maastricht zelf en haar charmes, maar heeft ook tips waar je echt even kunt genieten.

Update 2020: Via een uitzending van BinnesteBuiten over Maastricht kwam ik erachter dat ik het Stadspark helemaal niet had gezien. Iets wat me nog zeer interessant leek om te bezoeken. De zomervakantie eindigde in 2020 in Maastricht. Naast Grotten Zonneberg was dit de kans om het stadspark alsnog te bezoeken. En dat op een hele warme dag in augustus.

Het oude stadscentrum

Wanneer je het station van Maastricht uitloopt merk je al meteen dat je in een hele mooie stad bent beland. De brede stationsstraat leidt je langs de oude gebouwen richting het centrum van de stad. Je bent direct in upcoming stadsdeel De Wyck, wat een bijzonder plekje Maastricht. Via dit prachtige stadsdeel kom je bij de rivier De Maas. De Maas scheidt als ware de stad in tweeën. Via de Sint Servaasbrug kom je in de andere stadsdelen van Maastricht, dit zijn de binnenstad, Stokstraatkwartier, Jekerkwartier, Sphinxkwartier en Sint Pieter. Er is nog een stadsdeel genaamd Céramique, deze ligt aan de andere kant van de rivier naast De Wyck.

Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug
Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug

Als je door alle stadsdelen loopt, kom je erachter dat Maastricht een echte oude stad is. De oude gebouwen zijn prachtig om te zien. En wanneer je op het Vrijthof bent, verbaas je hoe groot dit plein wel niet is. Echter is niet alles oud, want Céramique is juist nieuwer en kenmerkt zich door bijzondere architectuur. Of neem het Sphinxkwartier waar juist oude fabrieken en gebouwen worden opgeknapt voor culturere activiteiten en wonen.

Lopen vanaf De Wyck naar de binnenstad

Wat een mooie binnenkomst heb je wanneer je vanaf het station De Wyck inloopt. De Wyck is een mooie stukje Maastricht. Kenmerkend aan dit stadsdeel is het eigen karakter. Het is sfeervol, heeft veel unieke winkels (van kleinschalig tot de bekendere namen) en hippe tentjes. Men is hier creatief bezig en dat zie je ook aan het aantal ateliers/galeriën. Rondom de hoofdstraat vind je allerlei kleine straten waar je gewoon even doorheen moet wandelen. Tip: bezoek eens stadsherberg en tapperij De Poshoorn. Hier kun je goed eten en hebben ook een goede bierkaart.

Het station van Maastricht
Het station van Maastricht
De Stationsstraat in Maastricht
De Stationsstraat
Oude straat in het centrum van Maastricht
Oude straat in het centrum

Een ander restaurant in De Wyck die zeker aan te bevelen is, is Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer. Naast het heerlijke eten is er een bierkaart met zeer ruime keuze aan speciaalbier. Sinds 1857 word er op de plek van deze stadsbrouwerij al bier gebrouwen en de brouwerij stond bekend om de Ridder Maltezer bier. Maar ook de Wieckse Witte is hier ontstaan in 1988. Dit komt door De Wyck, want hier is de naam van afgeleid. De oude brouwerij, genaamd de Ridder, werd door Heineken gekocht in 1982 en in 2002 gesloten. Maar sinds 2018 is de brouwerij weer geopend en de Malterzer bier weer gemaakt en getapt.

De andere kant van de Maas

Wanneer je eenmaal over het water bent, kom je in de binnenstad terecht. Het ademt oudheid. Het gedeelte met de winkels kan ontzettend druk zijn, maar in de straten eromheen kan het juist heerlijk rustig zijn. De binnenstad grenst aan de stadsdelen Sphinxkwartier, Stokstraatkwartier en het Jekerkwartier. Er zijn meerdere bruggen over de Maas, zoals de Sint Servaasbrug (vanaf deze brug is deze foto genomen) en de Hoge Brug.

Rivier de Maas
Rivier de Maas

De binnenstad heeft allerlei winkels, van grote merken tot eigen zaken. Vooral in de kleine straten (ook het Stokstraatkwartier genaamd) kun je aparte en unieke winkels vinden. Ook zijn er diverse restaurants te vinden. Verder vind je in dit gedeelde het Vrijthof. Het is een groot plein die je niet kunt missen. Rondom het plein vind je horeca, de Basiliek van Sint Servaas, Sint-Janskerk en Theater aan het Vrijthof.

Er zijn vele evenementen op het Vrijthof plein, zoals de concerten van André Rieu en het openluchtrestaurant Preuvenemint. Bij het Preuvenemint wordt geld opgehaald voor het goede doel. Mocht je van speciaalbieren houden, ga dan eens naar De Gouverneur aan de Boschstraat (vlakbij de markt). Het speciaalbier café heeft meer dan 300 speciaalbieren. Veel op de tap, maar ook op de fles. En je kunt er heerlijk eten, waaronder (TIP!) de Boulets à la Liégeoise. Dit menu bestaat uit 4 kalfsgehakt ballen met een saus gemaakt van Vlaams oudbruin-bier en stroop en afgemaakt met spekjes.

Sint Bernardusstraat in Maastricht
Sint Bernardusstraat
Oude straat in het centrum van Maastricht
Oude straat in het centrum
De Mestreechter Geis in Maastricht
De Mestreechter Geis
Gelateria Luna Rossa in Maastricht
Ijsje bij Gelateria Luna Rossa

Het Sphinxkwartier is juist heel anders, want het bestaat vooral uit oude fabriekspanden welke opgeknapt zijn. Je kunt hier naar de bios, genieten van muziek, eten en zelfs slapen. Het is een ontzettend cultureel gebied met een oud jasje. Wil je trouwens op hoogte eten en drinken, neem dan een kijkje bij rooftopbar Bold. Je hebt hier ook een mooi uitzicht over Maastricht.

Het Sphinxkwartier in Maastricht
Het Sphinxkwartier
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bolt
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold bij nacht Maastricht
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold bij nacht

Kijkend vanaf de Sint-Janskerk over Maastricht

Als je een mooi uitzicht wilt over Maastricht, moet je de Sint-Janskerk beklimmen. De kerk is een rijksmonument en heeft een toren van 79 meter hoog. Het is een gotische kerk met een kenmerkende rode toren. Dit stamt al uit het verleden. Het verven van de mergel is juist verstandig, want daardoor bleef het goed beschermd tegen weersinvloeden. Dit werd rood. In 2006 is de toren opnieuw in de verf gezet. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het is zeker de moeite waard. Boven op de toren vind je allerlei borden met informatie over de bezienswaardigheden.

Sint Janskerk en de Basiliek van Sint Servaas in Maastricht
Sint Janskerk en de Basiliek van Sint Servaas
Het centrum gezien vanaf de toren over Maastricht
Het centrum gezien vanaf de toren
Uitzicht op de Sint-Pietersberg
Uitzicht op de Sint-Pietersberg
St. Lambertuskerk in Maastricht
St. Lambertuskerk Maastricht

Oudheid in het Jekerskwartier

Het Jekerkwartier is een hele mooie stadswijk. Hier vind je de onder andere de restanten van de vestigingswerken, oude huizen, rivier de Jeker, de historische Bisschopsmolen, universiteit van Maastricht en de Helpoort. De Helpoort is de vinden bij het stadspark, wat een mooi stukje natuur is in het midden van het centrum vlakbij De Maas. Zelf vind ik dit een heerlijk rustig stuk waar van alles te zien is. En dat is dus het kenmerkende aan Maastricht, want je kunt hele goede rustige plekken vinden op drukke dagen.

Pater Vincktoren in Maastricht
Pater Vincktoren
De middeleeuwse stadsmuur aan het Klein Grachtje in Maastricht
De middeleeuwse stadsmuur aan het Klein Grachtje
De watermolen De Bisschopsmolen in Maastricht
De watermolen De Bisschopsmolen
De Helpoort in Maastricht
De Helpoort

Update 2020: Wandelen langs rivier Jeker

Het was ontzettend warm op 7 augustus. De 30 graden werd gemakkelijk gehaald, maar toch weer hielden we ons er niet van om het stadspark van Maastricht te bezoeken. Een mooi stuk groen midden in de stad. Ontspannen, sporten, fotograferen of van de dieren genieten kan allemaal in het stadspark.

Stadspark Maastricht met houten beeld en groene natuur
Stadspark Maastricht en een houten beeld
Houten Bever in stadspark Maastricht voor de oude stadsmuur
Houten Bever met op de achtergrond de oude stadsmuur
Jeker rivier stroom door het stadspark van Maastricht
Jeker rivier stroom door het stadspark van Maastricht

In het stadspark van Maastricht vind je onder andere Rondeel Heat ende Nijt, volière met vogels en andere dieren, beelden, de Berenbank en de Berenkuil. Het is een langs uitgestrekt park dat loopt vanaf de Maas helemaal tot aan het Waldeckpark. Door het hele park stroomt rivier Jeker. Langs de Jeker kun je helemaal lopen tot aan de Berenkuil. En dan loop je ook langs de oude stadsmuren van Maastricht.

Pad door stadspark van Maastricht
Pad door stadspark
Rondeel Haet ende Nijt
Rondeel Haet ende Nijt
Brug in het Stadspark over rivier de Jeker
Brug in het Stadspark over rivier de Jeker

Flora en fauna is sterk aanwezig in het stadspark. Mooie oude bomen, een heerlijk grasveld om op te liggen, dierenparken en ook een heuse Batman cave voor de vleermuizen. Sommige plaatsen in het park zijn een klein beetje verwilderd, dit is bijvoorbeeld om insecten te lokken.

Batman rustplaats voor vleermuizen in het Stadspark
Batman cave voor de vleermuizen

De Berenkuil, nu genaamd De Halfautomatische Troostmachine

De Berenkuil, wordt in Mestreech De Berekoil genoemd, was vroeger een attractie. Vanaf 1920 tot en met 1993 hebben er echte beren in geleegd. Het verhaal van de Berenkuil kun je op mestreechtersteerke.nl vinden. Na 1993 bleef het akelig stil tot 2001. Toen werd De Berenkuil verbouwd tot een monument voor de beren met de naam “De Halfautomatische Troostmachine“. Er is een tafereel te zien van een meisje dat een stervende giraffe troost met in de kuil allemaal uitgestorven dieren.

de halfautomatische troostmachine van Maastricht met Meisje in avondjurk troost stervende giraffe
De halfautomatische troostmachine van Maastricht met het Meisje in avondjurk troost stervende giraffe
In de Berenkuil van Maastricht vind je diverse uitgestorven diersoorten
In de Berenkuil van Maastricht vind je diverse uitgestorven diersoorten
Aap in Berenkuil Maastricht, een uitgestorven ras

De volgende blog over Maastricht

Samengevat is Maastricht een prachtige historische stad om doorheen te lopen. Zoals gezegd is de stad ontzettend oud en het biedt van alles. Maar naast de oudheid komen ook nieuwe gebieden op die anders zijn, maar toch Maastrichts. Het Sphinxkwartier is bijvoorbeeld een gebied waar veel oude fabrieken staan die gerenoveerd worden en gereed worden gemaakt voor cultuur en wonen. Alles in het Maastrichtste centrum is goed op loopafstand te doen. Je kunt genieten van alle winkels, lekker lopen langs de maas en ga vooral een wandeling maken door het prachtige stadspark van Maastricht.

Beklim zeker eens de Sint-Janskerk of neem een kijkje bij rooftopbar Bold wanneer je een mooi uitzicht wilt hebben over de stad en omgeving. Op de Sint-Janskerk zijn allemaal borden te vinden over de historie en wat je allemaal ziet vanaf dit punt. En wanneer je richting België kijkt zie je ook een grote berg genaamd Sint-Pietersberg. Op en rondom zijn allemaal activiteiten te doen, wat je allemaal kun lezen in de blog Sint-Pietersberg: de heuvel met de groeve en de grotten in Limburg

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *