Maastricht: De Maas stroomt door deze bijzondere oude en culturele stad

Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug

Maastricht is een hele mooie oude stad om te bezoeken. Gelegen tegen de Belgische grens in de provincie Limburg vind je hier van alles. Het bijzondere aan deze stad is dat de Maas dwars door het centrum loopt. Deze blog gaat over de stad Maastricht zelf en haar charmes, maar heeft ook tips waar je echt even kunt genieten.

Het oude stadscentrum

Wanneer je het station van Maastricht uitloopt merk je al meteen dat je in een hele mooie stad bent beland. De brede stationsstraat leidt je langs de oude gebouwen richting het centrum van de stad. Je bent direct in upcoming stadsdeel De Wyck, wat een bijzonder plekje Maastricht. Via dit prachtige stadsdeel kom je bij de rivier De Maas. De Maas scheidt als ware de stad in tweeën. Via de Sint Servaasbrug kom je in de andere stadsdelen van Maastricht, dit zijn de binnenstad, Stokstraatkwartier, Jekerkwartier, Sphinxkwartier en Sint Pieter. Er is nog een stadsdeel genaamd Céramique, deze ligt aan de andere kant van de rivier naast De Wyck.

Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug
Uitzicht vanaf de Sint Servaasbrug

Als je door alle stadsdelen loopt, kom je erachter dat Maastricht een echte oude stad is. De oude gebouwen zijn prachtig om te zien. En wanneer je op het Vrijthof bent, verbaas je hoe groot dit plein wel niet is. Echter is niet alles oud, want Céramique is juist nieuwer en kenmerkt zich door bijzondere architectuur.

Lopen vanaf De Wyck naar de binnenstad

Wat een mooie binnenkomst heb je wanneer je vanaf het station De Wyck inloopt. De Wyck is een mooie stukje Maastricht. Kenmerkend aan dit stadsdeel is het eigen karakter. Het is sfeervol, heeft veel unieke winkels (van kleinschalig tot de bekendere namen) en hippe tentjes. Men is hier creatief bezig. Rondom de hoofdstraat vind je allerlei kleine straten waar je gewoon even doorheen kunt wandelen. Tip: bezoek eens stadsherberg en tapperij De Poshoorn. Hier kun je goed eten en hebben ook een goede bierkaart.

Het station van Maastricht
Het station van Maastricht
De Stationsstraat in Maastricht
De Stationsstraat
Oude straat in het centrum van Maastricht
Oude straat in het centrum

De andere kant van de Maas

Wanneer je eenmaal over het water bent, kom je in de binnenstad terecht. Het ademt oudheid. Het gedeelte met de winkels kan ontzettend druk zijn, maar in de straten eromheen kan het juist heerlijk rustig zijn. De binnenstad grenst aan de stadsdelen Sphinxkwartier, Stokstraatkwartier en het Jekerkwartier.

Rivier de Maas
Rivier de Maas

De binnenstad heeft allerlei winkels, van grote merken tot eigen zaken. Vooral in de kleine straten (ook het Stokstraatkwartier genaamd) kun je aparte en unieke winkels vinden. Ook zijn er diverse restaurants te vinden. Verder vind je in dit gedeelde het Vrijthof. Het is een groot plein die je niet kunt missen. Rondom het plein vind je horeca, de Basiliek van Sint Servaas, Sint-Janskerk en Theater aan het Vrijthof. Er zijn vele evenementen op dit plein, zoals de concerten van André Rieu en het openluchtrestaurant Preuvenemint. Bij het Preuvenemint wordt geld opgehaald voor het goede doel. Mocht je van speciaalbieren houden, ga dan eens naar De Gouverneur aan de Boschstraat (vlakbij de markt). Het speciaalbier café heeft meer dan 300 speciaalbieren.

Oude straat in het centrum van Maastricht
Oude straat in het centrum
Sint Bernardusstraat in Maastricht
Sint Bernardusstraat
De Mestreechter Geis in Maastricht
De Mestreechter Geis
Gelateria Luna Rossa in Maastricht
Ijsje bij Gelateria Luna Rossa

Het Sphinxkwartier is juist heel anders, want het bestaat vooral uit oude fabriekspanden welke opgeknapt zijn. Je kunt hier naar de bios, genieten van muziek, eten en zelfs slapen. Het is een ontzettend cultureel gebied met een oud jasje. Wil je trouwens op hoogte eten en drinken, neem dan een kijkje bij rooftopbar Bold. Je hebt hier ook een mooi uitzicht over Maastricht.

Het Sphinxkwartier in Maastricht
Het Sphinxkwartier
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bolt
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold bij nacht Maastricht
Uitzicht vanaf Rooftopbar Bold bij nacht

Kijkend vanaf de Sint-Janskerk over Maastricht

Als je een mooi uitzicht wilt over Maastricht, moet je de Sint-Janskerk beklimmen. De kerk is een rijksmonument en heeft een toren van 79 meter hoog. Het is een gotische kerk met een kenmerkende rode toren. Dit stamt al uit het verleden. Het verven van de mergel is juist verstandig, want daardoor bleef het goed beschermd tegen weersinvloeden. Dit werd rood. In 2006 is de toren opnieuw in de verf gezet. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het is zeker de moeite waard. Boven op de toren vind je allerlei borden met informatie over de bezienswaardigheden.

Sint Janskerk en de Basiliek van Sint Servaas in Maastricht
Sint Janskerk en de Basiliek van Sint Servaas
Het centrum gezien vanaf de toren over Maastricht
Het centrum gezien vanaf de toren
Uitzicht op de Sint-Pietersberg
Uitzicht op de Sint-Pietersberg
St. Lambertuskerk in Maastricht
St. Lambertuskerk Maastricht

Oudheid in het Jekerskwartier

Het Jekerkwartier is een hele mooie stadswijk. Hier vind je de onder andere de restanten van de vestigingswerken, oude huizen, rivier de Jeker, de historische Bisschopsmolen, universiteit van Maastricht en de Helpoort. De Helpoort is de vinden bij het stadspark, wat een mooi stukje natuur is in het midden van het centrum vlakbij De Maas. Zelf vind ik dit een heerlijk rustig stuk waar van alles te zien is. En dat is dus het kenmerkende aan Maastricht, want je kunt hele goede rustige plekken vinden op drukke dagen.

Pater Vincktoren in Maastricht
Pater Vincktoren
De Helpoort in Maastricht
De Helpoort
De middeleeuwse stadsmuur aan het Klein Grachtje in Maastricht
De middeleeuwse stadsmuur aan het Klein Grachtje
De watermolen De Bisschopsmolen in Maastricht
De watermolen De Bisschopsmolen

De volgende blog over Maastricht

Samengevat is Maastricht een prachtige historische stad om doorheen te lopen. Zoals gezegd is de stad ontzettend oud en het biedt van alles. Maar vlakbij de stad ligt de Sint-Pietersberg. De volgende keer komt deze berg en haar omgeving aan bod.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *