New York: Inspirerend week in Big Apple

New York

New York, een reis dat ik niet snel zal vergeten. Het was het jaar 2013 van 2 tot en met 8 februari dat ik naar deze bijzondere stad ben geweest. Het was een zesdaagse “studiereis” georganiseerd door Windesheim te Zwolle. Met een groep van 47 studenten en drie begeleiders hadden we een bomvol programma om af te werken. In deze blog zal ik mijn bijzondere verhaal vertellen hoe ik deze stad heb beleefd en welke avonturen heb beleefd. Het is al een hele tijd geleden, maar staat nog vers in het geheugen.

Na 8 uur vliegen aangekomen in de Big Apple

Na een hele lange vlucht van 8 uur, de eerste vlucht ooit voor mij, kwamen we eindelijk aan in New York. Gelijk door richting het hotel om even op te frissen. Met de bus gingen we vanaf het John F. Kennedy International Airport langs Unisphere, allemaal immense begraafplaatsen en diverse wijken richting 57th street waar het hotel was. Hier hebben we 6 dagen geslapen. Het hotel was mooi. Heerlijke oversized bedden, mooie ruime kamer en een heerlijke douche. Elke dag werd je weer relaxt wakker en was je klaar voor een nieuwe dag vol avontuur en plezier.

New York
New York

Een hele andere cultuur

“The city that neves sleeps” is natuurlijk een verbonden aan New York. Ik verbaasde wat ik allemaal zag. Het is groot, groter en dan nog eens grootst. Niet alleen de gebouwen, ook andere dingen zoals eten. Zo ook in het eerste restaurant op de eerste avond waar we per persoon 4 kipschnitzels, friet en bijgerechten kregen. Niet normaal. Wat ik ook niet snel zal vergeten is de koffie die ik besteld had onderweg naar Washington. Ik had een grote koffie besteld voor onderweg (was nog niet helemaal wakker en wanneer ik dit bestel in Nederland krijg je een goede beker vol) en toen kreeg ik een mega beker mee. Tsja, dat duurde wel even voordat de beker leeg was.

Little Italy New York
Little Italy

In New York kom je ook allemaal diverse wijken tegen met hun eigen culturen, bijvoorbeeld China Town, Little Italy, Greenwich Village, Spanish Harem en Harlem. Zo kun je heel veel culturen ontdekken in één stad. Niet voor niets is het eten hierdoor ook zeer gevarieerd.

New York is natuurlijk bekend om de metro. Het metronetwerk is ontzettend groot en het vervoert je snel van A naar B. Wil je liever wat meer zien van de stad, houd dan een taxi aan. Dan merk je pas echt hoe druk het verkeer is in New York. Het beste is om vooraf aan de rit even te praten over de prijs, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

In New York heb je drukte. Soms is het zo ontzettend druk dat je denkt wat moet ik hier. Ik was er toen zelf ook niet aan gewend aan de drukte. Het was even wennen, maar eenmaal gewend bent merk je er niets meer van. Dan wordt het al normaal. Wil je rust, dan hoef je niet eens heel ver te zoeken. De parken zijn ruim en de straten naast de bekende straten zijn vaak al rustiger.

Kleine auto's Empire State Building
Kleine auto’s vanaf Empire State Building

Er was ook een groot verschil in de mensen. In de restaurants bijvoorbeeld, op bepaalde plaatsen was men vrij nors en niet heel aardig, terwijl we ook bij restaurants hebben gegeten waar de mensen heel aardig waren en ons goed hielpen. Op straat vond ik de mensen over het algemeen zeer behulpzaam. Vooral de agent van Belgische komaf zal ik niet snel meer vergeten. Of de aardige Nederlandse mensen die we toevallig tegenkwamen op de eerste avond in het restaurant. Men hoorde ineens iets Nederlands en vroegen of we daar wegkwamen. We hebben toen leuk gepraat over Nederland en het leven in New York.

Times Square

Voor deze dag stond er verder niets in de planning als het gaat om activiteiten. Met een groep besloten we om richting Times Square te gaan, want dat was op slecht 15 minuten lopen van ons hotel. Tijdens deze reis zijn we meerdere keren hier naar toe geweest, omdat het zo dichtbij ons hotel was. Times Square vond ik zeer bijzonder. Alles is er groot, de winkels, de beeldschermen en ook de maaltijden.

Lopen op Times Square
Lopen op Times Square
Reclame op Times Square voor musicals
Reclame op Times Square voor musicals

Op de eerste dag was ik er met zonlicht, maar ook in het donker. Was het met zonlicht al indrukwekkend, in het donker helemaal. Dan lijkt het net of het nog overdag is, terwijl je de donkere hemel boven je ziet. Heel bijzonder was het toen het plots begon te sneeuwen. Het veranderde de sfeer helemaal.

Sneeuw in New York
Sneeuw in New York

Op Times Square kun je bijzondere dingen verwachten. Van wandelende mascottes tot kleding fotoshoots. En ondertussen raast het verkeer om je heen. Allemaal taxi’s, busjes en ook nog eens een limo. Tijdens de fotoshoot moest de persoon over het zebrapad oversteken, terwijl de auto’s voor rood stonden te wachten.

Fotoshoot in New York
Fotoshoot in New York op het zebrapad

Nog iets anders waren de schapen op Times Square. Ja, schapen. Dit in verband met een film waarvan ik de naam vergeten ben. Het was de laatste dag en ik was alleen even naar Times Square gegaan om te eten bij jawel de Macdonalds (hedendaags is de vestiging gesloten waar ik toen heb gegeten). Dat wil je toch eens gedaan hebben, eten op Times Square bij de Macdonalds. Ik liep de zaak uit en zag ineens allemaal mensen staan bij de filmset. Het is bijzonder om te zien dat het daar gewoon kan.

Op Times Square vind je allemaal grote winkels. Vroeger zat er nog een Virgin Megastore, maar deze muziekzaak was net gesloten en al verbouwd naar de huidige winkels. Helaas, want ik had graag deze winkel nog willen bezoeken. Maar er zijn allemaal bijzondere winkels hier te vinden hier. Ook een heuse M&M store. Hier kon je je eigen beker samenstellen met allemaal kleuren M&M’s. Verder kon je ook kleding, accessoires en andere grappige dingen kopen.

Binnen in de M&M store
Binnen in de M&M store
M&M shirts en andere producten

Alles in de M&M World store was gericht op New York en M&M’s. Shirts, mokken en zelfs lipbalsem in een bepaalde M&M smaak. En de gehele winkel was ingericht als New York, zoals bovenstaande foto.

Een andere winkel die mij interesseerde was de grote Toys-R-Us winkel (is hedendaags niet meer gevestigd aan Times Square). Deze winkel had een behoorlijke oppervlakte met een groot assortiment aan speelgoed. Er was van alles te vinden in deze winkel. Het meest opvallende was het grote reuzenrad voorin de winkel. In dit reuzenrad van 18 meter hoog kon je gewoon een ritje maken en bewonderde je de winkel. Maar je vond er ook grote beelden, zoals een hele grote dino.

Reuzenrad in Toys-R-Us New York
Reuzenrad in Toys-R-Us New York

Het reuzenrad, de dino en ook het Empire State Building met King Kong kon je in deze winkel vinden. Men had ook allemaal legoproducten welke in nog nooit in Nederland had gezien. Net als bij de M&M store was ook deze winkel typisch New Yorks ingericht. Het is jammer dat deze winkel nu niet meer aan Times Square gevestigd is. Het was echt een winkel voor jong en oud om een hele tijd doorheen te wandelen.

Dino in de Toys-R-Us

Sneeuw in Central Park

Tijdens de New York reis hadden de begeleiders van Windesheim een wandeltocht door Central Park bedacht. Het was de tweede dag en blijkbaar had de sneeuw in de nacht doorgezet. Central Park was omgetoverd naar een sprookjespark. De sneeuw op de bomen, paden en meer was prachtig om te zien. En dan hoor je iets ritselen in de bosjes, blijken het de eekhoorns te zijn. Klimmen en klauteren en ondertussen zoeken naar voedsel.

Sneeuw on Central Park
Sneeuw on Central Park

Fonteinen, koepels, mooie waterpartijen, beelden en vele paden. Het was lekker fris weer voor een wandeling door het park. Het was niet te koud. De sneeuw van de vorige avond had het park omgetoverd in een witte wereld. Deze week was er kans op meer sneeuw, maar het werd eerder weer mooi weer. Zo was het heerlijk genieten. Toch is er nog een flinke sneeuwbui geweest in New York. Eenmaal in het vliegtuig terug kregen dit te horen. Wanneer we een uur later waren vertrokken, was de kans groot dat we niet konden vliegen.

Eekhoorn in Central Park
Eekhoorn in Central Park

In Central Park zijn we naar de meeste bekende plekken geweest van het park. Gelopen over de Center Drive richting de schaatsbaan (Wollman Rink), The Mall, Heuvels op en heuvels af, richting Bethesda Fountain om te eindigen bij Strawberry Fields. Het is bijzonder om te zien dat er in deze gigantische stad een enorm park ligt. Het merk je even niet de drukte van de stad, maar juist de lekkere rust. En toch hoor je allemaal getoeter van auto’s.

Schaatsbaan in Central Park
Schaatsbaan in Central Park

Schaatsen in New York. In het park hoorde ik allemaal lawaai. Niet van Auto’s, maar van mensen. Wat blijkt, men had een hele mooie schaatsbaan aangelegd. Met de sneeuw lijkt het heel sprookjesachtig. Schaatbaan was bij Wollman Rink.

Imagine New York Central Park
Imagine New York Central Park
Strawberry fields in New York
Strawberry fields in New York

De wandeling begon niet direct in het park, maar bij de Apple store welke vlakbij Central Park te vinden is. Hier hebben we eerst een bezoek aan gebracht. Het is een grote winkel met veel ruimte. Zoals de Apple store om bekend staat mocht je de producten ook uittesten. Ook de andere Apple Store in  Grand Central Station hebben we nog bezocht.

The Plaza hotel in New York nabij Central Park
The Plaza hotel in New York nabij Central Park
Park en Stad
Park en Stad

Geen ontbijt in het hotel, dan maar naar Morning Star restaurant in New York

Bijna elke dag van de New York reis ging ik naar het Morning Star restaurant. Het ontbijt zat niet bij de reis inbegrepen, dus konden we mooi genieten van de New Yorkse cultuur in een restaurant. Vlak bij het hotel was het Morning Star restaurant. Hier kon je een typisch Amerikaans ontbijt krijgen. Wat ik nog weet is dat ik in dit restaurant kennis heb gemaakt met de Amarican pancakes. Kleine pannenkoeken die in verschillende smaken te krijgen waren, zoals banaan, chocolade en bosbessen.

Genieten van het uitzicht over New York vanaf Empire State Building

Met zonlicht gingen we richting het Empire State Building. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over New York. Het gebouw zelf is 381 meter hoog en op de 86e heb je het panorama dek. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht en heb je zelfs een kleine souvenir winkel over Empire State Building.

Uitzicht richting East River New York
Uitzicht richting East River

Ik vond dit een hele mooie activiteit om te doen. Met de lift was je binnen no time bij het panorama dek. Je voelde de druk tijdens het omhooggaan van de lift. En eenmaal boven besef je pas dat je op een bijzonder punt staat in New York.

Het was een klein stukje lopen en dan zie je ineens de stad van bovenaf. De lucht was helderblauw met enkele wolken en dat betekende dat we ver weg konden zien. Vanaf dit punt zie je de Hudson, Broadway, het toen nog in aanbouw zijnde One World Trade Center, Vrijheidsbeeld, Brooklyn Bridge en nog veel en veel meer. En niet alleen dit zagen we, maar ook een hele mooie zonsondergang. Langzaam veranderde het uitzicht in allemaal lichtslierten van de auto’s. De nacht trad in op een frisse, maar mooie februari dag.

Empire State Building
Ingang Empire State Building
Ingang Empire State Building
Uitzicht richting Central Park New York
Uitzicht richting Central Park
Zonsondergang vanaf Empire State Building
Zonsondergang vanaf Empire State Building

Na het bezoek aan Empire State Building gebouw gingen we nog richting Brooklyn Bridge. Vanaf Brooklyn zijn we naar de andere kant gewandeld. Het was al donker, maar je ziet genoeg. De auto’s, verlichte gebouwen en de boten op het water. Even een heerlijke wandeling over de 19-eeuwse brug.

Bezoek aan 9/11 Memorial en museum

Bizar, wonderbaarlijk en indrukwekkend. Dit zijn de drie woorden die bij mij binnenschieten wanneer ik terugdenk aan 9/11 memorial en het museum. Deze indrukwekkende plaats in het getroffen gebied van New York is geopend in 2011 en is het monument voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in 2001 en 1993. De twee waterbakken staan op de plaats van de Twin Towers. Om de waterbakken heen vind je het museum en het park met bomen. Wanneer je hier staat, besef je pas hoe immens groot dit getroffen gebied wel niet is.

Waterbassin op het 9/11 memorial
Waterbassin op het 9/11 memorial

Op de reling van de waterbassins staan namen van de mensen welke zijn overleden tijdens de aanslagen. Maar ook de materialen, bijvoorbeeld een motor, wordt zelfs genoemd. Het museum zelf zijn wij niet in geweest, wel een ander klein gebouw waar enkele verzamelde objecten stonden uit de torens en de 9/11 motor gebouwd door American Chopper.

Park 9/11 memorial New York
Park 9/11 memorial

One World Trade Center New York
One World Trade Center New York was nog niet voltooid in 2013

Vlakbij is de St. Paul’s Chapel te vinden. De kerk is uit het koloniale tijdperk en heeft al van alles meegemaakt. En ook 9/11. In deze kerk hebben mensen geschuild toen de torens instorten. In deze kerk kregen de brandweerlieden onderdak tijdens en na 9/11. Het werd een eerste hulpcentra. En nu is de kerk nog steeds het symbool van overleving en hoop in New York. Ook in en om de kerk vind je herdenkingsplaats aan 9/11.

St Pauls Chapel
St Pauls Chapel
Herinnering aan de slachttoffers 9/11

Binnen in St Pauls Chapel New York
Binnen in St Pauls Chapel

Met de boot over het water

Voordat ik richting de boot ging hebben we met de groep eerst nog Wall Street bezocht. Het economische hart van New York met al haar oude en statische gebouwen. Het is leuk om hier doorheen te wandelen en even te genieten van alles wat hier gebeurd op economisch gebied. We zijn er niet heel lang geweest, want de boot over het water vertrok al bijna.

Wall Street New York
Wall Street

Vanuit Battery Park hadden we een vaartocht over de Hudson, East River en de Upper Bay. Vanaf het water krijg je een hele andere kijk op New York. De skyline is fantastisch. Het was een prachtige zonnige dag om het water op te gaan.

Uitzicht over Hudson en New York
Uitzicht over Hudson en New York
East River met uitzicht op New York
East River met uitzicht op New York

Natuurlijk krijg je alle hoogte punten te zien, zoals Brookfield Place, Lower Manhatten en zelfs nog het begin van Midtown Manhatten. En ook nog de Brooklyn Bridge en Manhatten Bridge. En op een gegeven moment kwam Liberty Island in beeld.

Helaas konden we het eiland niet op, omdat er nog niet zolang geleden een storm in New York had gewoed waardoor de aanlegsteigers kapot waren gegaan. Toch heb ik een hele mooie herinnering aan het beeld. Ik was aan het fotograferen en ineens kwam er een man bij me staan welke vroeg of ik alleen op de foto wilde met het vrijheidsbeeld. Ja, natuurlijk wou ik dat. De foto heb ik na de tijd bij de balie opgehaald.

Vrijheidsbeeld New York
Vrijheidsbeeld New York

De volgende blog nog meer avonturen in New York en Washington

Het is al even geleden dat ik in New York ben geweest. De stad is bijzonder groot en mooi. Ik heb tijdens deze studiereis ontzettend genoten. Maar er komt nog een deel over de avonturen in New York. Ik heb zoveel beleefd in deze stad. De volgende blog zal niet alleen over New York gaan, maar zal ook over de avonturen in Washington gaan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *