New York: Washington D.C. is bijzonder en bezoek aan de Coca-Cola fabriek in New York

Soldaten van Korea kijken jou aan

De studiereis richting New York in 2013 zal ik niet snel vergeten. Met 47 studenten en 3 begeleiders was er een reis georganiseerd richting de Big Apple. Een bijzondere reis waarbij ik veel heb meegemaakt op gebied van cultuur. Deze reis zal ik niet snel vergeten. Veel gezien en veel activiteiten gedaan met de groep. Elke dag was er wel iets ingepland. In deze blog gaat het om nog meer avonturen in New York, maar ook de dag dat we richting Washington D.C. gingen.

De dag in Washington D.C. was bedoeldom de vele monumenten van Washington D.C. te zien, waaronder Korea Monument en het Arlington National Cemetry in Washington D.C.. Deze dag zal niet snel vergeten worden en is totaal anders dan de dagen in New York. Zeer indrukwekkend en veel meer te weten gekomen over de vele oorlogen die geweest zijn.

Met de bus richting Washington D.C.

Eén dag van de New York reis waren we niet in New York, maar in Washington D.C.. Na een 4 uur durende busreis kwamen we aan in het centrum. Deze dag kregen we een rondleiding door deze iconische stad. De rondleiding starte op de National Mall. Vanuit hier gingen we onder andere richting het Witte Huis, United States Capitol, Washington D.C. Monument, Lincoln Memoria en The Three Soldiers, allemaal aan National Mall. Verder hebben we nog The Tomb of the Unknown Soldier in het Arlington National Cemetery en het Netherlands Carillon bezocht.

Capitool Washington
Capitool Washington D.C.
National Air and Space center in Washington
National Air and Space center in Washington D.C.
Maanlander in het National Air and Space center
Maanlander in het National Air and Space center

Ik vond de National Mall echt groot en indrukwekkend. Je hebt natuurlijk weleens iets gezien op de tv en internet over de stad, maar als je er eenmaal staat merk je pas hoe het echt is. Aan de National Mall vind je vele bezienswaardigheden.

National Mall in Washington
National Mall in Washington D.C.
Vietnam veterans memorial wall in Washington
Vietnam veterans memorial wall

Wat ik bijzonder en indrukwekkend vond was het standbeeld The Three Soldiers en de herdenkingsplek van Vietnam. Dit standbeeld staat bij de herdenkingsplek aan de veteranen die hebben deelgenomen aan de Vietnam Oorlog. Bij deze herdenkingsplaats vind je een hele lange muur met allemaal namen. Deze namen zijn van Amerikaanse strijdkrachten die hebben deelgenomen en hebben gevochten tijdens de oorlog in Vietnam, voor soldaten die zijn omgekomen of vermist zijn geraakt tijdens deze oorlog.

Het is best wel raar. Je weet dat je in een stad bent, maar op de National Mall merk je hier weinig van. Je kunt ver weg zien en dan zie je vele monumenten. Het is wel druk met auto’s, maar de National Mall is toch ook een soort van oase van rust. Het enige wat je wel constant hoort zijn de helikopters die het terrein constant bewaken. Dat stoort de rust toch wel weer.

The three soldiers monument
The three soldiers monument

Een ander bijzonder monument was het Korean war veterans monument. Bij dit monument was een muur met allemaal gezichten van soldaten. En dan in een soort van tuin staan allemaal soldaten met duidelijke gezichts uitdrukken. De ene soldaat kijkt heel zelfverzekerd, terwijl de ander vertwijfeld om zich heen kijkt. Een andere soldaat kijkt weer de lucht in. Een heel mooi monument waar je echt even bij stil blijft staan.

Korean war veterans monument
Korean war veterans monument
Soldaten van Korea kijken jou aan
Soldaten van Korea kijken jou aan
Lincoln monument in Washington
Lincoln monument in Washington D.C.

Het Lincoln monument kan je niet missen op de mall. In een heel groot stenen gebouw staat dit enorme beeld. Lincoln kijkt je recht aan. Een ander bekend onderwerp is het witte huis. Deze zie je ook niet snel over de kop wanneer je op de mall bent. Het witte huis is natuurlijk de presidentswoning. Op een mooie locatie aan de mall vind je het witte huis.

Witte huis
Witte huis

Ook het Arlington National Cemetery was zeer indrukwekkend. Het is een militaire begraafplaats, maar ook bekende Amerikanen hebben hier hun laatste rustplaats. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoeveel grafstenen netjes in een rij staan opgesteld. Het is een hele grote nationale begraafplaats op een groene heuvel met uitzicht op Washington D.C..

Arlington National Cemetry Washington
Arlington National Cemetry Washington D.C.
Tomb of the unknown soldier
Tomb of the unknown soldier

Het meest indrukwekkende vond ik The Tomb of the Unknown Soldier. Dit monument wordt 24 uur per dag bewaakt door 3rd U.S. Infantry Regiment. Het is bijzonder om te zien hoe de wisseling van de wacht plaatsvind.

Op Arlington National Cemetery staat ook nog iets Holland. Het is een geschenk van Nederland aan de Amerikanen voor de steun tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb het hier over het 50 klokken tellende Netherlands Carillon, oftewel een beiaard. Het is rond de 40 meter hoog en heeft allerlei gedichten op de klokken. De klokken staan voor bepaalde groepen in Nederland. Het staat er al sinds 1960 in Washington D.C. bij de Arlington National Cemetery.

Nederlands Carillon in Washington D.C.
Nederlands Carillon in Washington D.C.

Bezoek aan de Coca-Cola fabriek

Het was de een na laatste dag van de reis. Er stond nog iets groots op het programma, namelijk een bezoek aan de Coca-Cola fabriek in New-York. Een docent had vroeger gewerkt bij Coca-Cola en had deze trip geregeld. Wat we kregen was de geschiedenis over Coca-Cola, een inkijk in het bedrijf, distributiecentrum en we gingen naar een metro station wat geheel was ingericht door Coca-Cola.

Trucks buiten de Coca-Cola fabriek in New York
Trucks buiten de Coca-Cola fabriek in New York
De teller in de hal van de Coca Cola fabriek
De teller in de hal van de Coca Cola fabriek

Wat mij opviel was een bord wat aangaf hoeveel dagen er achter elkaar waren gemaakt zonder tijdrovende ongelukken. Toen in 2013 was het record 14 dagen, terwijl de dagteller op zes stond. Een ander iets wat mij opviel was een foto op kantoor over 9/11. Op deze foto stond een Coca-Cola truck die beschadigd is na het instorten van de Twin Towers. De chauffeur had net of ging net de dranken brengen toen de aanslagen plaats vonden. Het is een iconische foto die je niet snel vergeet.

Het distributiecentrum is ontzettend groot. Ik vond het mooi om te zien hoe men te werk ging binnen het bedrijf. Allemaal typische Coca-Cola trucks stonden leeg binnen om gevuld te worden met dranken. De hal stond vol met Coca-Cola en andere merken die in het portfolio zaten.

Coca Cola truck wacht voor bevoorrading
Coca Cola truck wacht voor bevoorrading

Met de metro of de taxi?

Little Italy New York
Little Italy New York

New York is het beste te bereizen met de metro. Tijdens de New York reis kregen we een week lang een metro pas. Zo konden we ook reizen wanneer we even geen activiteit hadden. Maar in de metro, vooral in de stad, heb je één nadeel. Je ziet namelijk helemaal niets van de stad, omdat je onder de grond reist. Wil je wat zien, neem dan zeker eens de taxi. Er is natuurlijk wel een kans dat je stil komt te staan in het verkeer, maar dat heeft ook weer zo zijn charmes. Ik ben in de taxi richting ChinaTown/Little Italy gegaan. Leuke buurt om te zijn waar echt een hele andere cultuur heerst.

Grand Central Station moet je natuurlijk geweest zijn tijdens de reis door New York. En in 2013 bestond het Grand Central Station 100 jaar. Het is er ontzettend druk, maar als je even verder zoekt, vind je wel rustige plaatsen. In Grand Central Station vind je ook diverse winkels, waaronder de Apple Store.

Grand Central Station New York
Grand Central Station New York
Hal van het Grand Central Station
Hal van het Grand Central Station

VN gebouw

In New York is het hoofdkwartier van de Verenigde Naties gevestigd. Tijdens de New York reis was er een rondleiding geregeld. Tijdens de rondleiding kregen we kunstobjecten te zien, de vergaderzalen en meer. In het bezoekerscentrum zijn allemaal kunstobjecten te vinden, die geschonken zijn door lidstaten van de VN. De tour duurt ongeveer een uur. Een leuke activiteit om te doen om meer inzicht te krijgen in de VN over vroeger en hedendaags.

Verenigde Naties gebouw in New York
Verenigde Naties gebouw in New York

Tijdens de rondleiding zag ik ook allemaal schilderijen van oud leden van de VN. Zo zie je maar hoeveel mensen deel hebben genomen aan deze organisatie. Deze mensen hebben allemaal samengewerkt voor onder andere betere mensenrechten en de wereldeconomie.

Bekende VN personen
Bekende VN personen
Unicef tent als decoratie in VN gebouw
Unicef tent als decoratie in VN gebouw

Je kreeg steeds meer inzicht in wat de VN allemaal deed. Voor Unicef waren er bijvoorbeeld school pakketten en noodtenten, zoals hier naast afgebeeld. Vaak zat er een pakket met belangrijke spullen om te overleven.

Een belangrijke vergaderzaal waar alle belangrijke leden bij een komen. In het VN gebouw waren diverse zalen waar men bijeenkwam om te vergaderen over diverse onderwerpen.

VN zaal
VN zaal
Maquette van een dorp
Maquette van een dorp
Maquette VN gebouw in New York
Maquette VN gebouw in New York

Terugdenkend aan de New York reis in 2020

Deze bijzondere ervaring heb ik echt niet willen missen. Het is alweer 7 jaar geleden, maar het blijft me altijd bij. Ik heb er van alles beleefd en meegemaakt. Museums, vaartocht over de wateren, uitzicht vanaf Empire State Building en een heerlijke winterse wandeling door het Central Park. Vele culturen gezien en zelfs Nederlanders en een Belgische agent ontmoet die daar hun werk deden. Wil ik terug naar New York? Zeker weten. Ondanks dat ik al heel veel heb gezien, is er nog veel meer te zien. De New York reis zal voor altijd bijblijven, omdat het gewoon een ontzettende leuke en leerzame studiereis was.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “New York: Washington D.C. is bijzonder en bezoek aan de Coca-Cola fabriek in New York”