Fiettocht De Peel: Prachtig gebied met dorpjes en veel natuur

Kanaal van Deurne vlakbij het gemaal

Op 5 augustus 2020 was het tijd om een nieuwe omgeving te ontdekken. Een omgeving waar ik nog nauwelijks was geweest, alleen met de trein. Met de fiets werd de omgeving van Deurne en De Peel verkend. Een tocht wat achteraf rond de 50 kilometer was. Het was prachtig mooi weer en het begin van de zeer hete week in de zomer. Kortom, genieten van al het moois wat De Peel te bieden heeft.

Het grote kasteel in Deurne

Na Giethoorn was het tijd om door te reizen richting Deurne en De Peel te gaan. Hier hadden we een prachtige kamer in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Verderop in de blog vind je nog veel meer over dit mooie hotel. Hier was ook het startpunt van de fietstocht. De tocht ging eerst richting het centrum van Deurne. Na een korte stop bij het VVV-kantoor voor een ansichtkaart en meer informatie over de omgeving, besloten we om knooppuntroutes te gaan volgen.

Vanaf het VVV-kantoor ging de route eerst richting het Groot Kasteel van Deurne. Het stamt uit de 14e eeuw en hedendaags is het een ruïne. Het kasteel is in 1944 tot puin geschoten en is nog te bezichtigen. Bij de ruïne vind je restaurant Het Dinghuis en er tegenover de parkboerderij. Het kasteel is te vinden in de Kasteeltuin van Deurne.

Groot Kasteel Deurne
Ruïne Groot Kasteel Deurne
Groot Kasteel, foto genomen vanaf de Hoofdweg
Groot Kasteel, foto genomen vanaf de Hoofdweg
Binnenkant van Ruïne Groot Kasteel Deurne
Binnenkant van Ruïne Groot Kasteel Deurne

Na het bezoek aan het kasteel, ging de fietstocht verder door Deurne. Vooral de buitenkant van het dorp werd aangedaan, om uiteindelijk over het spoor te gaan bij de Kranenmortelweg. Hier gingen we de landerijen in. Bij knooppunt 37 werd beslist om richting De Peel te fietsen. Je fietst door het boerenlandschap met de boerderijen en de mooie wegen met bomen. En dan kom je op een zand fietspad, die je leidt richting Natuurpoort De Peel.

Knooppunt 37 vlakbij Deurne
Knooppunt 37 vlakbij Deurne in De Peel
Maria Antoinette molen in Deurne
Maria Antoinette molen in Deurne

In Deurne vind je langs de fietsroute ook molens, zoals de Holtens molen en de Maria Antoinette molen. Het zijn mooie molens die midden in het dorp stralen. En helemaal met het mooie weer kwamen de molens nog meer tot hun recht. Verder zie je langs de routes onder andere oude huizen en kerken.

Holtens Molen Deurne
Holtens Molen Deurne

Fietsen door de Peel

Over het zand fietspad, Haverweg genoemd, kom je uiteindelijk vlakbij Natuurpoort De Peel uit. Dit is de Deurnesche Peel met haar hoogveen. We zijn even gestopt bij een weiland genaamd Leegveld die geheel verwildert door de natuur. Bij dit weiland staat ook een informatie bord over de brand die gewoed heeft in april 2020 in dit natuurgebied. Veel natuur is hierbij verloren gegaan.

Informatie over Deurnsche Peel en de brand die er gewoed heeft
Informatie over Deurnsche Peel en de brand die er gewoed heeft

1200 hectare aan natuur, waarvan 800 hectare verbrand is. Een zeer grote brand is dit geweest. Op het Leegveld zie je er weinig van, maar wanneer je door het gebied heen fietst of wandelt merk je wel wat er is gebeurd. Het gebied heeft een flinke knoei gehad, maar toont veerkracht. Langzaam herstelt en groeit de natuur weer in dit gebied.

Deurnsche peel natuurgebied
Brandschade in Deurnsche peel natuurgebied
Zand en fietspad door de Deurnsche Peel
Zand en fietspad door de Deurnsche Peel

Van Helenaveen naar Nationaal park De Groote Peel

Na de fietstocht door De Deurnsche Peel en langs landerijen kwamen we uit in het dorp Helenaveen. We besloten om de Helenavaart te volgen richting Het Kanaal van Deurne. Langs de Helenavaart was het sprookjesachtig. Prachtige natuur en bijna geen auto’s. Op een gegeven moment gaat het pad zelfs over in alleen een fietspad.

Helenavaart met prachtige natuur
Helenavaart met prachtige natuur

Na het viaduct waar de A67 overheen raast, werd het steeds rustiger. Het was heel groen van de bomen en planten langs de vaart. De zon scheen door de bomen heen. Het was heerlijk om onder de bomen te fietsen, een aangename verkoeling. Het werd al vrij snel warm deze dag en later in de week zou de temperatuur nog veel meer gaan stijgen. De Helenavaart monde uiteindelijk uit in het Kanaal van Deurne. Hier staken we een sluis over om de weg via een zeer mul zandpad te vervolgen richting Meijel.

Viaduct van A67 over de Helenavaart
Viaduct van A67 over de Helenavaart
Kanaal van Deurne vlakbij het gemaal
Kanaal van Deurne, vlakbij het gemaal
Gemaal Kanaal van Deurne
Gemaal Kanaal van Deurne

Na een heerlijke picknick in de zon in Meijel, werd het tijd om richting Nationaal Park De Groote Peel te fietsen. Dit grote natuurgebied in De Peel ligt naast Meijel en je kunt er lopen en fietsen. Het is een mooi gebied om doorheen te fietsen, je ziet landerijen, het laagveen, zonnebloemvelden en ook kleine dorpjes. Na een stop bij buitencentrum De Pelen pakten we nog een klein stuk mee van dit gebied. In De Groote Peel vind je de Mussenbaan. Dit is een stuk natuur waar vele vogels leven. Bij de baan staat een bank, zodat je rustig naar het water en de vogels kunt kijken. Op het informatie bord staan de vogels die voorkomen in dit gebied.

Mussenbaan
Mussenbaan
Vogels van de Mussenbaan
Vogels van de Mussenbaan
Zonnebloemenveld
Zonnebloemenveld

De tocht richting Asten ging vooral door landerijen en het dorp Heusden. Eenmaal in Asten aangekomen, werd het tijd om terug te gaan richting Deurne. Vlak bij Deurne ligt het plaatje Vlierden, waar nog een hele mooie molen staat in de weilanden genaamd de Johanna Elisabeth molen van kunstenaar Joep Coppens.

Joep Coppens molen
Johanna Elisabeth molen van kunstenaar Joep Coppens

Kloosterhotel Willibrordhaeghe

De fietstocht eindigde uiteindelijk waar het begon, namelijk bij het Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe, waar wij toen verbleven. Vroeger een oud klooster waar nu het moderne hotel in is gevestigd. Een prachtige omgeving met zelfs een eigen tuin waar je heerlijk doorheen kunt wandelen, inclusief routes. Het personeel is zeer aardig en behulpzaam. Karakteristieke eigenschappen van het voormalige klooster komen zeker terug in het hotel.

Het hotel heeft een zeer gunstige ligging om De Peel te verkennen per fiets of per voet. Het ligt aan de voet van Deurne, zodat je snel in de natuurgebieden kunt zijn. Ook zijn er diverse plaatsen in de buurt om heen te gaan, zoals Deurne, Helmond, Asten en Eindhoven. Of wil je een dagje Toverland kan natuurlijk ook. Zoals eerder gezegd, door de gunstige ligging kun je veel kanten opgaan. Ben je sportief, cultureel, wil je lekker shoppen of even totaal tot rust komen, dan is dit hotel ideaal.

Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe
Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe

Wanneer je in het Kloosterhotel overnacht, kun je de kapel bijna niet missen. Dit prachtige bouwwerk is ook van binnen te bewonderen. Aan één zijkant van het hotel kun je de kapel vanuit de kamer zien. Deze foto is genomen vanuit één van de kamers. Fletscher hotel Willibrordhaeghe is een officiële trouwlocatie en dan staat de kapel centraal.

De kamer die wij hadden was zeer ruim. Het was ook een zeer luxe kamer, namelijk de suite. Deze kamer is ons zeer goed bevallen en zeker aan te raden wanneer je eens iets speciaals wilt. Ik ga er niet teveel over vertellen, want dan is het sprookje ervan af.

Kapel bij het hotel
Kapel bij het hotel

Het hotel heeft niet alleen een hele mooie tuin waar je kunt lopen, maar heeft ook een binnen plaatst waar je zeer goed kunt vertoeven. In de zomer blijft het hier lekker lang warm. Een klein hapje en een drankje kun je gewoon bestellen en dan wordt het bij de tafel gebracht. Andere faciliteiten van het hotel zijn onder andere fitness, pooltafel en Fiets/E-bike verhuur.

Voor het ontbijt, lunch en diner ga je naar Bar Bistro Duco, de bistro die aan het hotel vast zit. Hier kun je ontzettend heerlijk eten. De bistro beschikt over een Josper houtskooloven, wat je zeker proeft in de gerechten die op de houtskooloven worden bereid. De keuken bevat producten uit de streek, maar ook internationaal eten. Ontzettend genoten van de smaaksensatie van Duco. Men heeft ook een goede kaart qua drinken. Wil je een speciaal biertje, vraag dan vooral even naar de bierkaart.

Sticky Fingers
Voorgerecht
Sticky fingers
Nagerecht Duco's Zoete Zonde
Nagerecht
Duco’s Zoete Zonde
Hoofdgerecht Crispy Chicken Burger
Hoofdgerecht
Crispy Chicken Burger
Nagerecht Pina Kokorico
Nagerecht
Pina Kokorico
Hoofdgerecht Kipsaté
Hoofdgerecht
Kipsaté
Lunch Buddha Bowl
Lunch
Buddha Bowl
Kapel en hotel Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe
Kapel en hotel Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe

Na een dag fietsen even heerlijk nagenieten van De Peel en omgeving

Het was een lange fietstocht, maar veel gezien van de omgeving van De Peel. Een prachtig gebied om te vertoeven en om te bezoeken. De Peel is langgerekt met vele gezichten, denkend aan landerijen, natuurgebieden en de leuke dorpen. De knooppuntroutes van De Peel worden zeer goed aangegeven in dit gebied. Het mooie aan knooppuntroutes is dat je eventueel tijdens de rit kunt kiezen om een ander knooppunt aan te houden dan wat je eerst in de planning had. Op deze mooie zomerse dag hebben we volop genoten van al het moois in wat De Peel te bieden heeft.

Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe is prachtig om te verblijven. Het ligt aan de buitenrand van Deurne en ideale startlocatie om de fietstocht te beginnen en De Peel te verkennen. Het is mooi dat men het karakteristieke van het voormalig klooster heeft laten bestaan. Het geeft een bepaalde sfeer wat je niet snel meer zal vergeten. En bij Duco moet je zeker eens eten, want deze smaaksensatie wil je niet missen wanneer je in dit hotel overnacht. Na de fietstocht werd er heerlijk nagenoten in de tuin van het hotel. Het hotel is zeker aan te raden om te blijven overnachten, want genieten doe je zeker in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *