Het ontdekken van Amsterdam: grachten, gezelligheid en muziek

Amsterdam

Amsterdam staat bekend om zijn grachten, toerisme en oudheid. De stad wordt jaarlijks druk bezocht. Zelf vind ik het een leuke stad om doorheen te dwalen. Het staat vooral bekend om De Dam, Rembrandtplein, Centraal Station, De Jordaan, Rijksmuseum, Vondelpark, Westergasfabriek, Anna Frank huis en de Albert Cuypmarkt. Ik ben nog niet overal geweest, maar al wel een groot gedeelte. In deze blog neem ik jullie mee voor een rondje Amsterdam.

Van Centraal Station tot het Rembrandtplein

Waar denk ik aan bij het centrum van Amsterdam? Drukte, ontdekken, gezelligheid, toerisme, attracties en diversiteit. Als je bij Centraal Station uitstapt ben je al direct in het Centrum. Er is een grote diversiteit aan winkels, van bekende namen tot namen welke je alleen in Amsterdam vindt. Leuke hieraan is dat je dus ook artikelen kunt tegenkomen welke je elders niet in het land vindt. Het centrum is logischerwijs geheel gericht op de toerist. Op het Rembrandtplein is het Rembrandt Monument te vinden en om dit plein bevinden zich veel kroegen.

Nemo ontdekken in Amsterdam
Oosterdok, foto genomen vanuit NEMO
Bijenkorf in Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam
De Dam Amsterdam
De Dam

De Jordaan is ook een prachtig stuk Amsterdam om te ontdekken. Allemaal kleine straten met vele huizen en kleine winkels. Hier kun je gewoon snel verdwalen. De Jordaan ligt tussen de Prinsengracht, Brouwersgracht, Lijnbaandsgracht en de Leidsegracht.

De Jordaan ontdekken in Amsterdam
De Jordaan

Nieuwe cd of lp nodig?

Amsterdam staat ook bekend om z’n muziek scene. Er zijn best veel muziekwinkels te vinden, maar het vaakst ga ik naar Concerto (Utrechtsestraat) en Velvet music (Rozengracht). Hier kun je als muziek liefhebber van alles vinden. Concerto heeft maar liefst 5 panden aan elkaar gekoppeld. Het is een waar walhalla voor muziekliefhebber voor vinyl en cd’s. Voor ieder wat wils, maar ook om nieuwe bands te ontdekken. Tevens kun je er ook koffie drinken. Je kunt er werkelijk uren ronddwalen. Velvet is een stuk kleiner, maar heeft in het tweede hands aanbod vaak interessante onbekende titels staan. Dat is één van de redenen waarom ik ook graag bij Velvet kom.

Koffie en taart bij Concerto  

Vroeger had je midden in het centrum FAME. FAME bestaat nog wel, maar zit nu aan het Oosterdokskade bij de Media Markt in. Het is wat uit het centrum waardoor je er niet gemakkelijk heen loopt. Het heeft nog steeds een mooi aanbod, echter vond ik de oude winkel aan de Kalverstraat (en later in het Magna Plaza) een beter aanbod had. Helaas kon het niet meer uit.

De Magere Brug in een rustig stukje Amsterdam

Vlakbij Concerto vind je de Amstel en De Magere Brug. Dit stukje Amsterdam is vrij rustig, maar heerlijk om bij langs te lopen. Het is eigenlijks een soort van rustplek midden in het drukke centrum die je moet ontdekken. Ook vind je hier Koninklijk Theater Carré. Het is één van mijn favoriete plekken in Amsterdam.

Grachten ontdekken in Amsterdam
Grachten ontdekken in Amsterdam
De Magere Brug met aan de rechterkant Carré

Markt, maar niet op het plein

Ik was al een paar keer in Amsterdam geweest, maar had nog niet de Albert Cuypmarkt bezocht. Het is leuk om even overheen te wandelen en je kunt vast wel iets nieuws ontdekken. Je kunt er van alles vinden. Er zijn marktkramen, maar ook winkels. Diversiteit is er groot. En als je even goed zoekt vind je ook het standbeeld van André Hazes. 

Albert Cuyp markt ontdekken in Amsterdam
Standbeeld van André Hazes

Vlakbij de Albert Cuypmarkt vind je het Museumplein. Een gigantisch plein waar je onder andere Het Rijksmuseum en Van Gogh museum vindt. Maar ook het concertgebouw is hier gevestigd. Het is een echte toerist trekker. Toch kan het hier ook lekker rustig zijn op het plein.

Museumplein ontdekken in Amsterdam
Museumplein ontdekken in Amsterdam
Rijksmuseum
Museumplein ontdekken in Amsterdam
Het Concertgebouw
Museumplein ontdekken in Amsterdam
Van Gogh museum

Honger? Bezoek de Foodhallen

De Foodhallen hebben mij positief verrast. In de Foodhallen kun je heerlijk eten en drinken. Het concept is ook goed bedacht. Iedere kraam is gespecialiseerd ergens in, bijvoorbeeld vis, Dim Sum of bier. Om een complete maaltijd te krijgen moet je dus bij diverse stands wat halen.

Het oude gebouw was vroeger een tramremise en is nu omgebouwd tot de Foodhallen, Filmhallen, winkels en meer. Wat ik dan juist zo mooi vind is dat het oude industriële look behouden is gebleven. Hierdoor is het nieuwe met het oude verbonden. Zeker het bezoeken waard!

Foodhallen ontdekken in Amsterdam
Foodhallen ontdekken in Amsterdam

Tijd voor een wandeling? Of toch een concert?

Het Vondelpark is toch wel één van de bekendste plekken van Amsterdam. Het mooie stadspark ligt centraal. Mensen lopen, rennen of genieten van de dag. Er zijn diverse restaurants voor een pauze en er is een openluchttheater. Als je door het park loopt, vergeet je eigenlijks dat je in de stad bent. Je ziet de stad wel, maar merkt het niet.

Je bent snel een halfuur onderweg als je van de ene kant naar de andere kant van het park loopt. In de zomermaanden kan het hier heerlijk gezellig en druk zijn. Vlak tegenover het park zit het Leidseplein. Bij het Leidseplein zijn diverse theaters en poppodia’s te vinden. De bekendste zijn DeLaMar theater, Melkweg en Paradiso. Graag wil ik nog eens een concert in Paradiso bezoeken, want deze zaal heeft een prachtige rijke historie.

Vondelpark ontdekken in Amsterdam
Het Vondelpark in Amsterdam
Het Vondelpark in Amsterdam
Het Vondelpark in Amsterdam

Fabriek en koffie

Een andere plaats wat mij verrast: Het Westerpark met de Westergasfabriek. Toen ik hier voor het eerst kwam was ik er voor het bijwonen van De Wereld Draait Door en Pauw (tip om eens te beleven).

Maar een week later ontdekte ik pas echt Het Westerpark, dit tijdens The Amsterdam Coffee Festival. Het is een prachtig park met historische gebouwen. The Amsterdam Coffee Festival is trouwens leuk om de bezoeken voor de echte koffieliefhebber. Ik ben er twee keer geweest. De eerste keer was ook de leukste editie, want hier kreeg je het gevoel dat het voor iedereen was. De tweede keer (twee jaar later) was voor mij meer gericht op de markt. Wil je meer weten over Amsterdam Coffee Festival, check dan mijn blog Prutkoffie.

Westergasfabriek ontdekken in Amsterdam
Het Westerpark met de Westergasfabriek Amsterdam
Het Westerpark met de Westergasfabriek Amsterdam

NDSM-werf bezoek de moeite waard

Dit is echt iets om te ontdekken. Tegenover Centraal Station bevindt zich de NDSM-werf, welke via Centraal Station te bereiken is met een pont. De NDSM-werf is een totaal ander stuk Amsterdam. Meer rauw, maar heel gezellig. Je kunt hier even rondwandelen en je hebt een prachtig uitzicht over Het IJ. Als je even een rustig stuk van Amsterdam wilt opzoeken, moet je hier zeker heen. Hier vind je ook de IJ-hallen en de
Amstel Botel.

NSDM-werf ontdekken in Amsterdam
NDSM-werf Amsterdam
NDSM-werf Amsterdam
NDSM-werf Amsterdam

Ship ahoy

Amsterdam staat natuurlijk bekend om de grachten. Afgelopen jaar heb ik een canal cruise gemaakt door de grachten. Dit is leuk om te doen, want je ziet Amsterdam dan van een hele andere kant. Ik heb toen gevaren met de Blue Boat Company. We kwamen onder andere langs Paradiso, De Magere Brug, Het IJ en Centraal Station.

Grachten ontdekken in Amsterdam
Grachten ontdekken in Amsterdam
Grachten ontdekken in Amsterdam
Grachten ontdekken in Amsterdam
Grachten ontdekken in Amsterdam

Mijn Top vijf

Ik ben al vaak in Amsterdam geweest, maar merk nog steeds dat ik van alles ontdek in Amsterdam. Mijn top vijf plaatsen in Amsterdam (en geen winkels) zijn tot nu toe:  

  • 1. Foodhallen
  • 2. NDSM-werf
  • 3. De Magere Brug
  • 4. Het Westerpark
  • 5. Vondelpark  

Next destination?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *