Route de Zeekust: Langs plekken in Noord-Holland

Klimduin bij Schoorl

Route langs Callantsoog, Schoorl, Bergen, Bergen aan Zee, Julianadorp, Groote Keeten, Camperduin, Groet, Petten, Sint Maartenszee… Allemaal plaatsen in Noord-Holland en langs de kust. Elk jaar heb ik er heimwee naar. Soms kom ik er maar één keer per jaar, maar dit jaar maar liefst al vier keer. Het mooie weer speelde natuurlijk ook mee. In een aantal blogs neem ik jullie mee in mijn reis langs de Noord-Hollandse kust.

Route naar Noord-Holland

Als ik naar Noord-Holland ga, neem ik altijd de route over de Afsluitdijk. Het moment dat ik de dijk zie krijg ik al het vakantiegevoel. Als is het maar voor één dag, toch ben je er even tussen uit. De route tussen de Waddenzee en het Ijsselmeer is lang en er lijkt maar geen einde aan te komen. Bij het monument even stoppen voor een korte pauze en dan snel door richting de kust van Noord-Holland. Bij het monument heb je trouwens ook een uitkijktoren met een mooi uitzicht op de dijk en beide wateren. 

Route naar Noord-Holland over de Afsluitdijk
Het momument op de Afsluitdijk
Route naar Noord-Holland over de Afsluitdijk
De A7

Callantsoog

Callantsoog is een echte badplaats. Het dorp ligt tegen de duinen aan, waardoor je binnen 5 minuten op het strand bent vanuit het centrum. Als je de zeekust volgt, ligt Callantsoog zeker op de route. Je rijd er namelijk doorheen.

Zelf vind ik Callanstoog een hele gezellige plaats. Vanaf kinds af aan kom ik hier al. De sfeer is gelijk relaxed. Het mooie aan Callanstoog is dat je er nog gratis kunt parkeren. Het dorpje heeft een gezellige dorpskern met diverse winkels, bars en restaurants. Aan het strand zelf bevinden zich ook nog drie strandtenten. In de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn, maar toch vind ik het altijd wel meevallen. Als ik in Noord-Holland kom, staat Callantsoog vaak op het programma om te bezoeken.  

Callantsoog op de route
Centrum Callantsoog met het karakteristieke kerktoren op de achtergrond
Strand van Callantsoog
Strand van Callantsoog
Strand van Callantsoog
Strand Callantsoog

Schoorl

Het klimduin, een bekend herkenningspunt midden in het centrum van Schoorl. Schoorl is een plaats wat verder bij de zee weg ligt. Deze plaats is een ideale startplaats voor fietsers, want je bent zo in de natuur van de Schoorlse Duinen. Maar ook in de plaatsen Camperduin, Groet, Bergen en Bergen aan Zee. Het centrum heeft diverse bekende en onbekende winkels en bij de duin zitten vooral de restaurants. het klimduin moet echt beklommen worden wanneer je Schoorl bezoekt, wat vanaf het hoogste punt heb je een heel mooi uitzicht.

Achter het klimduin bevinden zich wandelpaden en de Schoorlse Duinen. Tevens is er in de buurt een uitkijkpunt over de Schoorlse Duinen. Ik fiets graag door de duinen, want elke keer zie je wel weer wat anders. Het is een prachtige natuur. Vooral in het begin van de zomer is het er prachtig, maar ook later wanneer de heide bloeit. In ongeveer 30 minuten ben je bij het strand. 

Tip, midden in het bos bevindt zich Bospaviljoen De Berenkuil. Hier kun je even heerlijk tot rust komen.

Schoorl Klimduin ligt ook op de route
Klimduin Schoorl
Schoorl Klimduin ligt ook op de route
Uitzicht vanaf het klimduin  
Achter het klimduin in Schoorl is een groot bos
Achter het klimduin in Schoorl is een groot bos
Achter het klimduin in Schoorl is een groot bos
Achter het klimduin  
Molen in Schoorl

De volgdende keer

Nog meer mooie plaatsen langs de route aan de kust van Noord-Holland, onder andere Bergen aan Zee, Bergen en Sint-Maartenszee.    

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *