Route de Zeekust: Langs dorpen in Noord-Holland

Standbeeld Camperduin

Callantsoog, Schoorl, Bergen, Bergen aan Zee, Julianadorp, Groote Keeten, Camperduin, Groet, Petten, Sint Maartenszee… Allemaal plaatsen in Noord-Holland en langs de kust. Elk jaar heb ik er heimwee naar. Soms kom ik er maar één keer per jaar, maar dit jaar maar liefst al vier keer. Het mooie weer speelde natuurlijk ook mee. In een aantal blogs neem ik jullie mee in mijn reis langs de Noord-Hollandse kust.

Bergen

Het kunstenaarsdorp Bergen. Een heel mooi dorp tussen de bossen en duinen. Van welke kant je ook binnenkomt, Bergen heeft iets bijzonders. Het zijn niet alleen de dure auto´s, grote huizen en rijke mensen, maar ook de bijzondere oude dorpskern. Zelf vind ik Bergen een heerlijke plaats om doorheen te wandelen. Het heeft van alles, winkels, restaurants en galeriën. Midden in de dorpskern vind men de Ruïnekerk. Het rijksmonument is in de Tachtigjarige Oorlog afgebrand en daarna weer deels opgebouwd.  

 Ruïnekerk Bergen in Noord-Holland
Ruïnekerk Bergen

En Bergen staat ook bekend als het kunstenaarsdorp, want er zijn veel schilders, schrijvers en architecten geboren en er wonen. Bekende Bergenaren zijn bijvoorbeeld Thé Lau (The Scene), Saskia Noort en Adriaan van Dis. Meer informatie over het prachtige Bergen is te vinden op VVV Hart van Noord-Holland en Bergen.

Bergen aan zee

Vlak naast Bergen ligt de kustplaats Bergen aan Zee. Een klein dorp waar je ideaal kunt genieten van stranden, wandelingen en liggen op het strand.  Bergen aan Zee heeft vlakbij de zee het Zeeaquarium waar vele zeedieren te zien zijn. Bergen aan Zee is klein, maar fijn. Het is een plaats voor de zonaanbidders. Of juist lekker uitwaaien wanneer het hard waait.   

Bergen aan zee in Noord-Holland
Bergen aan zee in Noord-Holland

Sint-Maartenszee

Sint Maartenszee is een echte kustplaats. Er wonen amper mensen, maar in de zomer is het er druk met toeristen (Wat overigens natuurlijk ook voor de andere kustplaatsen geldt). Het heeft een atractiepark, De Goudvis, welke vooral gericht is op kleine kinderen. In de zomermaanden is er op het terrein naast De Goudvis elke maandag een rommelmarkt. Meer informatie over Sint Maartenszee is te vinden op Holland boven Amsterdam

Camperduin

Camperduin is ook direct gelegen aan de zee. In 2015 is de dijk tussen Petten en Camperduin verbreed. Men moet niet teveel verwachten van Camperduin, want er staan maar een paar huizen en het is vooral gericht op tourisme aan het strand en de fietsers. En in de zomermaanden is er bij het Wrakhout iedere zaterdag kofferbakmarkt. Meer informatie over Camperduin is te vinden op Hart van Noord-Holland

Camperduin in Noord-Holland
Beeld bij Camperduin
Camperduin in Noord-Holland

Petten

Petten ligt aan de zee achter de Hondbossche Zeewering. Ikzelf ken Petten niet heel goed, omdat ik vaak doorrij richting Schoorl en je komt vanaf de hoofdweg niet door de plaats Petten heen. Maar wat ik wel weet is dat Petten een leuk centrum heeft met diverse winkels en aan het strand ligt. In het bezoekerscentrum Zand tegen Zee kom je meer te weten over de versteviging van de dijk tussen Petten en Camperduin. Meer informatie over Petten is de vinden op Holland boven Amsterdam.  

Dijk tussen Petten en Camperduin

Groote Keeten

Groote Keeten is een ideale stek om een wandeling over het strand te beginnen, maar ook voor rustzoekers. Het is een kleine badplaats in Noord-Holland en het is er vrij rustig. Door de duinen heen kom je op het strand van Groote Keeten, waar je heerlijk k. Meer informatie over Groote Keeten is te vinden op Holland boven Amsterdam .

Groote Keeten strand

De volgdende keer

Nog meer mooie plaatsen aan de kust van Noord-Holland en mijn top 5.      

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *