Route de Zeekust: Top vijf plaatsen in Noord-Holland

Huisduinen

Route de Zeekust? Callantsoog, Schoorl, Bergen, Bergen aan Zee, Julianadorp, Groote Keeten, Camperduin, Groet, Petten, Sint Maartenszee… Allemaal plaatsen in Noord-Holland en langs de kust. Elk jaar heb ik er heimwee naar. Soms kom ik er maar één keer per jaar, maar dit jaar maar liefst al vier keer. Het mooie weer speelde natuurlijk ook mee. In een aantal blogs neem ik jullie mee in mijn reis langs de Noord-Hollandse kust.

Julianadorp (aan zee)

Julianadorp is een echt toeristisch oord langs de zeekust. Vooral bij Julianadorp aan Zee zijn diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. Het is een toeristisch oord doordat het vlakbij de zee en de duinen ligt. In het centrum van Julianadorp is het nieuwe winkelcentrum De Riepel te vinden. Tevens zijn er nog twee andere winkelcentra, Loopuytpark en Dorperweerth. In de voorjaarsmaanden zijn hier ook veel bloeiende bollenvelden te vinden, waardoor er een mooi en vrolijk kleurenlandschap ontstaat. Meer informatie over Julianadorp (aan zee) is te vinden op VVV Hart van Noord Holland.

Egmond aan Zee

Dit jaar ben ik voor het eerst in Egmond aan Zee geweest. Een mooi vissersdorp aan de zeekust. Men moet eerst geheel door het dorp rijden om bij de Nederlandse kust te komen. Een mooie route om te nemen. Eenmaal aan het strand zie je de prominente vuurtoren al staan. En er is ook een leuk centrum in Egmond aan Zee. Ik ben er zelf niet heel lang geweest omdat we op doorreis waren, maar ik ga zeker nog eens Egmond aan Zee bezoeken. Meer informatie is te vinden op VVV Hart van Noord-Holland.

Egmond aan Zee langs de zeekust
Egmond aan Zee langs de zeekust
Egmond aan Zee langs de zeekust
Koffie bij Zilte Zoen in Egmond aan Zee
Koffie bij Zilte Zoen in Egmond aan Zee

Den Helder en Huisduinen

Den Helder ligt in de kop van Noord-Holland. Het is een bekende plek met een centrum, Marinemuseum en de boot richting Texel. Maar vlak naast Den Helder ligt het plaatsje Huisduinen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar verbaasd me toen ik er een bezoek bracht. Het is een klein knus dorpje  aan de zeekust. Een grote bezienswaardigheid is Fort Kijkduin met daarin een museum en aquarium. Het Fort is in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd. Het is zeker een bezoek waard! Meer informatie over Huisduinen is te vinden op strandvandenhelder.nl. Meer informatie over Den Helder is de vinden op Den Helder online.  

Huisduinen langs de zeekust
Huisduinen langs de zeekust
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen
Huisduinen

Mijn top vijf

Alle badplaatsen aan de zeekust hebben wel iets magisch, maar toch heb ik een top vijf.

5: Groet

Op vijf staat Groet. Het kleine dorp met een leuke kerk in het midden. Rondom de kerk heb je in de zomdermaanden op maandagavond een hele gezellige markt. Het dorp zelf is ook ideaal als startpunt om te fietsen. Het is klein, maar heel gezellig.

4: Bergen aan Zee

Op vier staat Bergen aan Zee. Het is een klein dorp met een mooie omgeving. Het strand en de faciliteiten zijn top. Maar verder in het dorp zelf zijn amper winkels en valt er niet veel te beleven. Wel heeft het een zeeaquarium. Maar vanuit Bergen aan Zee kun je wel prachtig fietsen door de natuur.

3: Schoorl

Op drie staat Schoorl. Een leuke plaats waar veel te doen is. Schoorl is natuurlijk kenmerkend aan de hoge klimduin, maar je kunt er ook prachtig fietsen. Ook heeft het een gezellig centrum. Achter de klimduin is een heel mooi natuurgebied waar je kunt lopen. Ook is er ergens een uitkijkpunt.

2: Bergen

Op twee staat Bergen. Het kunstenaarsdorp vind ik één van de mooiste dorpskernen hebben, vooral rond de Ruïnekerk. De plaats heeft van alles en je kunt je er goed vermaken. Oud, nostalgie, kunstzinnig en genieten, zo omschrijf ik Bergen.

1: Callantsoog

Op één staat Callantsoog. De plaats waar je echt kunt genieten. Callanstoog heeft iets magisch wat ik niet kan omschrijven. Je hebt er een heel mooi centrum, maar vanuit het centrum ben je ook direct op het strand. Elke keer als ik er kom geniet ik. Voor mijn gevoel heeft Callantsoog ook niet het massatoerisme wat Julianadorp wel heeft. Toch kan het er wel heel druk zijn in de zomer maanden. Callantsoog is gezellig, ontspannen en genieten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *