Deventer: Hanzestad en cultuurstad aan de rivier de IJsel

Deventer

Langs de IJssel ligt de stad Deventer. Of Dèv’nter. Of de koekstad. Het is een oude stad waar veel te beleven valt. Tevens vindt in deze stad jaarlijks het Charles Dickens festijn plaats. Persoonlijk kom ik graag in winkelen en genieten in deze oude Hanzestad.

Geschiedenis

Deventer is één van de oudste steden in Nederland. En dat zie je terug in het centrum, want er zijn vele oude karakteristieke gebouwen en wegen. Rond het jaar 800 ontstond de nederzetting bij de IJssel en in de jaren die volgden groeide er een stad. De IJssel heeft hierbij een zeer belangrijke rol gespeeld, want in de 14ͤ en 15ͤ eeuw groeit de handel in de stad. De gunstige ligging van Deventer aan het water zorgde ervoor dat kooplieden vanuit de gehele wereld kwamen.

Oude gebouwen in Deventer
 Lebuinuskerk  in het oude centrum van Deventer
Lebuinuskerk in het oude centrum

Het centrum

Als je door het centrum loopt kom je terecht in een walhalla van cultuur. Er zijn heel veel oude gebouwen bewaard gebleven. Nog iets opvallends, het stratenpatroon van Deventer stamt al uit 1652 en is nog altijd ongewijzigd. Dat merk je ook, want er zijn vrij veel nauwe straatjes. Het centrum biedt van alles. Je kunt er bekende merken vinden, maar als je naar het gebied rond de Assenstraat, Kleine Overstraat en Grote Overstraat gaat, kom je heel veel lokale winkels tegen. Onder andere kleding winkels, trendy winkels, boekenwinkels en muziekwinkels (waaronder Variaworld, Bep Dylan, Plato en Walk-In) kom je tegen in dit gedeelte. Rond de Brink heb je gezellige kroegen en eetgelegenheden.

Rond de Walstraat, Roggestraat en Maansteeg vind je ook een bijzonder stukje Deventer. Hier zijn vooral lokale winkels gevestigd, maar het is een heel mooi stuk Deventer om even doorheen te lopen. En opeens zie je een vrij hoog gebouw waar een iemand uit een raam ontsnapt. Als je door de poorten loopt kom je terecht op een binnenplaats met een heel leuk restaurant, genaamd Tearose. Even een bakje koffie of toch een High Tea, dat kan hier allemaal. Van buiten zie je het niet, maar het is een hoog gebouw met een hoog plafond. Er hangt een gezellige Engelse sfeer in het pand. Tip, vraag vooral naar de gebakjes.

Perengebak met koffie bij Tearose in Deventer
Perengebak met koffie bij Tearose
Achter dit gebouw bevindt zich  Tearose Deventer
Achter dit gebouw bevindt zich Tearose
Oude straten met oude huizen

IJssel

Maar niet alleen het centrum is mooi, je kunt ook even wandelen langs de IJssel. De rivier welke Deventer veel gebracht heeft is nog steeds een hele mooie vaarroute. Bij Deventer kun je ook zien hoe snel deze rivier stroomt. Er is een voetveerpont welke je naar de andere kant brengt van de IJssel. Je komt dan terecht in het natuurgebied de Ossenwaard. Hier kun je ook even heerlijk lopen. Over de rivier gaan diverse bruggen, voor auto’s, fietsers, wandelaars en treinen.

De IJssel Deventer
De IJssel in Deventer

Koek

De koekstad, dat is Deventer. Al sinds de 6ͤ eeuwen wordt de Deventer koek gemaakt en wordt geroemd om zijn goede kwaliteit. In 1593 is de koek voor het eerst gemaakt door Bakkerij Schutte. Deze bakkerij heeft jaren bestaan tot 1886. Toen werd het overgenomen door de huidige maker van de koek, koekfabriek Jb Bussink. Op de Brink is het winkeltje gevestigd waar je deze beroemde koek kunt krijgen.

Conclusie

Ik kom al jaren in Deventer. Het is een geweldige stad om te bezoeken. Ik vind de historie erg mooi en kan er volop van genieten. Het is ook een vrij grote stad. Als je een weekend in Deventer bent, kun je bijvoorbeeld ook volop genieten buiten de stad. Maar de stad zelf biedt zoveel. Ik vind het ook mooi dat er zoveel lokale winkels zijn, dit maakt de stad onderscheidend. Kortom, er is veel te beleven in de historische stad Deventer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *