Dalfsen: Dorp aan rivier De Vecht met een leuk station en prachtige omgeving

Dalfsen

Dalfsen is een dorp aan de rivier De Vecht en ligt in het Vechtdal. Het dorp ligt op ongeveer 15 kilometer van Zwolle en 14 kilometer van Ommen. Het ligt dichtbij N340, de weg tussen Zwolle en Ommen, en aan het spoor van Zwolle naar Emmen. Het is een fijn dorp om te zijn, je kan er even heerlijk rondwandelen. En er is veel natuur te vinden, waaronder het Bellingeweer. Waar staat Dalfsen om bekend? Onder andere de opvraging van het Neolithoisch grafvekd in 2015, het verleden van het dorp, de wonderschone natuur en de spoorlijn van Zwolle naar Emmen.

Welkom

in Dalfsen

Het ontdekken van het dorp en de omgeving

Dalfsen is een leuk dorp om doorheen te wandelen. Niet heel groot, maar gezellig. Er zijn diverse winkels van bekende en onbekende merken. Midden in het centrum staat de Grote Kerk. Vanuit het centrum kun je richting De Vecht lopen. Aan de kant van het dorp heb je een kleine jachthaven (Passantenhaven). Via de Vechtbrug kom je aan de andere kant bij het station.   

Uitzicht op Dalfsen
Uitzicht vanaf het station op het dorp

Het dorp bestaat al sinds 1231, maar heeft als enige grotere plaats nooit stadsrechten gekregen. Daarom is het hedendaags nog steeds een dorp. Waar het dorp ook bekend van is, is de opgraving van het Neolithisch grafveld in 2015 tijdens archeologisch onderzoek. Tijdens het aanleggen van de nieuwbouwwijk Oosterdalfsen kwam een grafveld, oude weg uit de bronstijd en gebruiksvoorwerpen naar boven.

Vechtbrug over de Vecht in Dalfsen
De Vechtbrug
De passantenhaven in Dalfsen
Passantenhaven
Het station aan de lijn Zwolle – Emmen
Treinen spotten

Bij een gezellig café

Zitten op het terras en genieten van wat er allemaal gebeurd

Het station heeft een heel mooi oud gebouw (type NOLS)  welke in 1903 werd geopend. Gelukkig is dit bijzondere oude gebouw behouden gebleven. Tegenwoordig stoppen er treinen van Blauwnet die over de spoorlijn Zwolle – Emmen gaan. In het oude stationsgebouw is Grand Café Het Oude Station gevestigd. Wanneer je in Dalfsen een restaurant zoekt, is dit café zeker een aanrader!

Als het mooi weer is, kun je hier heerlijk buiten zitten en genieten van de omgeving om je heen. Of juist alle treinen die voorbij komen. Vlak bij het station vind je de Zwevende Kei. Dit is een echte relax plaats met aan de ene kant uitzicht op het dorp en aan de andere kant op de spoorlijn van Zwolle – Emmen.  

Blauwnet trein arriveert op station Dalfsen
Trein van Blauwnet
De Zwevende kei in Dalfsen
De Zwevende Kei
De Zwevende kei in Dalfsen
Ontspannen

in de natuur

Ga de bossen in en geniet ban de wonderschone natuur

In de omgeving heb je diverse bossen, natuurgebieden en vakantieparken. Ik heb overnacht op bijvoorbeeld Buitenplaats Gerner, een leuk kleinschalig en rustig vakantiepark welke net buiten het dorp ligt. Vanuit dit vakantiepark loop je gemakkelijk richting het dorp of juist door de bossen heen. Rust, ontspannen en genieten, dat zijn woorden waaraan ik denk aan deze omgeving!  

Bos
Natuur

In deze omgeving kom je vooral voor de ruimte, ontspanning en de rust, maar ook voor het wandelen en fietsen, want het kan er allemaal. Er is bijvoorbeeld een bepaalde fietsroute welke bij kastelen, mooie huizen en andere bezienswaardigheden langs loopt, namelijk de Kastelenroute Dalfsen. Een kasteel in de buurt is bijvoorbeeld Kasteel Rechteren. Of neem eens een kijkje in natuurgebied Bellingeweer, hier kun je vissen, lopen, hardlopen en ook worden er activiteiten georganiseerd.    

Dit is Dalfsen

Een mooi dorp aan De Vecht

Ontspannen, culturen, wandelen en genieten

Klein, maar fijn, dat zijn woorden die bij mij opkomen wanneer ik denk aan dit mooie dorp. Je komt hier echt voor de natuur, de rust en de ontspanning. Het is een mooi dorp dat van alles biedt, maar toch rustig is. Ga wandelen of pak de fiets en ontdek de omgeving. Ik vind het altijd leuk om even iets te gaan drinken/eten op het station. Er is hier altijd wel iets te beleven en het is ook leuk om naar de treinen te kijken.

Het dorp zelf biedt van alles met winkels, cultuur en ook wandelgebieden in de buurt. Ga even naar de haven en geniet aan het water van de boten. Of loop even naar de Zwevende kei, deze steen ligt niet heel ver weg van het dorp en het station. Ik blijf erbij, de omgeving eromheen met de wonderschone natuur is prachtig. Helemaal wanneer de natuur op zijn best is in de lente en de zomermaanden. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *