Giethoorn: Varen door het beroemde dorp, over het meer en door de natuur

Bruggen en boten in het dorp

Het is maandag 3 augustus, de dag dat we Giethoorn gaan ontdekken per boot. Giethoorn is beroemd om zijn water, het dorp en de rijke natuur. Venetië van Holland is daarom helemaal op zijn plaats. Je moet goed om je heen kijken, want je mist zomaar iets. Het was een rustige vaardag en konden zelfs twee keer door klein Venetië varen.

Varen door de grachten van Giethoorn
Varen door de grachten van Giethoorn

Varen door het dorp en omgeving van Giethoorn

Iets wat al heel lang op mijn lijstje stond om te bezoeken was Giethoorn. De ultieme kans was nu in deze tijd. Weinig toeristen en dat betekende veel ruimte om te varen. Op maandag 3 augustus was dat in elk geval. Op de zondag ervoor was het anders, toen liep alles vast in de vaargangen. Gelukkig hebben we toen aan de kant genoten van alle taferelen. Zelfs de mensen aan de kant die woonden in of rondom het dorp waren verbaasd over de drukte.

Op maandag 3 augustus was het aannemelijk rustiger. Er kon gewoon doorgevaren worden door het dorp. Het was zelfs zo dat er twee keer door het dorp gevaren kon worden. Giethoorn wordt natuurlijk al jaren overspoeld door massa’s toeristen. Maar nu het andere tijden zijn, kon je merken dat het veel aangenamer was. De boottocht ging van start bij Arendshorst buitenactiviteiten aan de Jan Hozengracht. Hier hebben we een elektrische consoleboot gehuurd. Tip om hier een boot te huren wanneer je bij Hotel Giethoorn overnacht, want dit is recht tegenover het hotel.

Voordat de tocht begon, kregen we een kaart met drie verschillende routes. Omdat we hadden geboekt voor 4 uur varen, konden we met gemak de gele route doen. Via de Jan Hozengracht ging de tocht richting de Dorpsgracht. Omdat je net buiten het “centrum” van Giethoorn zit, was het hier heerlijk rustig varen. Hier en daar kwam je een aantal boten tegen in de grachten.

Vaarroutes op de kaart door Giethoorn
Vaarroutes door Giethoorn
Varen op de Dorpsgracht in Giethoorn
Varen op de Dorpsgracht in Giethoorn

Geschiedenis over het dorp

Het dorp Giethoorn ontstond rond 1291 door de kruisvaarders Flagellanten. Deze kruisvaarder waren niet geliefd bij de Bisschop van Utrecht en deze sommeerde de Flagellanten om niet meer te zwerven. Men kreeg een vaste plek. Na de Allerheiligenvloed in 1170 kwam honderd jaar later pas weer mensen in dit gebied te wonen. Het dorp werd Geytenhoren genoemd.  In de loop van de tijd veranderde de naam meermaals totdat het Giethoorn werd.

Bruggen en boten in het dorp
Bruggen en boten in het dorp

Het dorp werd in de loop van de jaren steeds populairder. Vooral na de film Fanfare, verderop in de blog meer over de film, kwamen er steeds meer mensen naar Giethoorn. Niet alleen mensen uit Nederland, maar ook vele buitenlandse toeristen. Het werd er drukker en drukker en file varen was orde aan de dag. Totdat de Corona kwam. De rust keerde voor even weer terug in Giethoorn, net als vroeger.

Het idyllische dorp Giethoorn
Het idyllische dorp Giethoorn

Giethoorn gezien vanuit de boot

Voor de middag waren er regen en onweerbuien voorspeld, maar het grootse gedeelte van de reis was het een heerlijke zonnige maandagmiddag. Het was warm, maar niet te warm. Langzaam kwamen we dichterbij de Volkensvaart, waar het op zondag ontzetten druk was. Dit is namelijk de sloot die je neemt wanneer je vanaf het meer komt en het dorp in wilt varen. Zoals eerder aangegeven, het was rustig deze maandag 3 augustus 2020.

Melkbussen op het stap aan het water
Melkbussen op het stap aan het water

Wanneer je door het dorp vaart merk je hoe knus Giethoorn echt is. De toch ging langs allerlei mooie huizen, boerderijen en restaurant. De tuinen lagen er allemaal zeer verzorgd bij. En dan de vele oude bruggen die Giethoorn Rijk is. De meeste bruggen waren hoog genoeg, zodat je niet constant hoefde te bukken.

Je merkt wel dat het rondom het centrum wat drukker was qua boten, maar iedereen voer keurig achter elkaar aan met afstand. Ter vergelijking met zondag, toen was het file waren, verstoppingen en ook nog eens mensen die dachten dat ze stil liggende boten (door de file) wel even konden passeren.

Drukte in Giethoorn in de
Drukte in Giethoorn op zondag 2 augustus
Giethoorn op maandag 3 augustus
Giethoorn op maandag 3 augustus

Grand Café Fanfare in het dorpscentrum

Midden in het dorp heb je een café genaamd Grand Café Fanfare. Als je in de boot zit vaar je langs het bekende café. Op zondag hebben we hier gezellig gegeten en genoten. Maar waarom heeft dit café deze naam gekregen? Dat kwam door de film Fanfare van Bert Haanstra, die volledig te zien is op YouTube. Deze zwart-wit film kwam uit in 1958.

Grand café Fanfare Giethoorn
Grand café Fanfare Giethoorn

De komische speelfilm is opgenomen in het dorp Giethoorn en gaat over twee rivaliserende muziekkorpsen, die het met elkaar aan de stok krijgen en proberen elkaars leven zuur te maken. Er zit ongelofelijk veel goede humor in deze film en het scenario is ontzettend goed. Na de opnamen van de film zat Bert Haanstra in Café Fanfare, wat destijds de naam Café De Waaier had. Op een gegeven moment geeft Bert de suggestie om de naam te veranderen in Fanfare, wat geschiedde. Mocht je een dag of langer naar Giethoorn gaan, dan is het zeker de moeite waard om deze film te zien. In de film heet Giethoorn Lagerwiede.

Vlakbij Grand Café Fanfare aan de Dominee T.O. Hylkemaweg tegenover de Doopsgezinde Gemeente Giethoorn kerk vind je het standbeeld Fanfare van Pierre Paul Grégoire, die ook herinnert aan de Film. In het beeld zie je duidelijk muziekinstrumenten. Waarschijnlijk is dit beeld gemaakt na de scene in de boerderij (Daar hangen de instrumenten op een gegeven moment aan een touw om te verstoppen).

Standbeeld ter nagedachtenis aan de film Fanfare en Bert Haanstra
Standbeeld ter ere aan Bert Haanstra

Bij Grand café Fanfare kun je heerlijk vertoeven. Bij dit café had men onder andere het Geytbier, bier uit Giethoorn. Op het terras heb je uitzicht op de Dorpsgracht. Het hete café staat logischer wijs helemaal in het teken van de film. Overal zie je foto’s van de film en er hangen binnen allerlei instrumenten.

Geytbier uit Giethoorn bij grand café Fanfare
Geytbier uit Giethoorn bij grand café Fanfare
Bij de Fanfare kun je heerlijk eten
Bij de Fanfare kun je heerlijk eten
Tafel vol eten

Varen op het meer en richting natuurgebied Nationaal Park Weerribben Wieden

Varen door het dorp is heel mooi. Het dorp heeft iets idyllisch en nu het niet druk was kon je ook heerlijk om je heen kijken. Zo voeren we langs het standbeeld van Albert Mol, De Oude aarde pottenbakkerij, House of cheese en de Molen Bakker. Waar de blauwe route direct het meer opging, ging de rode en gele route nog door richting Resort Venetië Verhuur. We namen nog een stuk natuurgebied mee voordat we op het Bovenwijde uitkwamen. Dit is een heel groot en breed meer. Donkere wolken pakten samen, maar gingen net om het meer heen.

De oude aarde pottenbakkerij in Giethoorn
De oude aarde pottenbakkerij in Giethoorn

In Giethoorn is van alles te zien. Als je even niet oplet mis je zomaar iets. Je ziet vele beelden van geiten in tuinen, mooie kleine sloten die naar een huis gaan, een oude boom en deze klompen aan de brug. Er is zoveel te zien, mocht je de tijd hebben probeer dan zeker twee keer door het dorp te varen. Dan zie je allemaal nieuwe dingen die je in de vorige vaart niet hebt gezien.

Klompen aan de brug
Klompen aan de brug
Rijksmonoment Molenromp van Molen Bakker
Rijksmonoment Molenromp van Molen Bakker
Vaart richting het meer Bovenwijde
Vaart richting het meer Bovenwijde
Het meer Bovenwijde opvaren
Het meer Bovenwijde opvaren

De route ging richting Smit’s Paviljoen, het restaurant wat ook een grote rol speelde in de film Fanfare. Vlak voor het eiland Het Bovenweide werd koers gezet richting de Klossenvaart om hier het natuurgebied Nationaal Park Weerribben Wieden in te varen. De tocht ging door het veengebied over de sloten Klossenvaart, Paaslooervaart, Brouwersgaten en Hoosjesgracht weer richting het Bovenwijde.

Smit's paviljoen, bekend van de film Fanfare
Smit’s paviljoen, bekend van de film Fanfare
Otter in het nationale park
Otter in het nationale park

Nationaal Park Weerribben Wieden is prachtig om doorheen te varen. Overal waar je ziet is mooie natuur, waterwegen en natuurlijk het veen. Soms had je het gevoel dat je even helemaal alleen was in het Nationaal Park. Terwijl de donkere wolken ons een beetje bleven volgen en ook weer wegdreven, scheen de zon voor het grootste gedeelte tijdens de tocht.

Varen door Nationaal park Weerribben Wieden bij Giethoorn
Varen door Nationaal park Weerribben Wieden bij Giethoorn
Donkere wolken boven Nationaal Park Weerribben Wieden
Donkere wolken pakken samen boven Nationaal Park Weerribben Wieden

In het natuurgebied zijn vele soorten en zelfs zeldzame diersoorten, zoals de otter. Helaas hebben we geen otter gezien, maar wel eenden, koeien en vogels. Ook zijn er allemaal planten te vinden. Het hooiland werd gemaaid en het vers gemaaide gras rook weer heerlijk. Wil je een mooi uitzicht over het natuurgebied, neem dan een kijkje bij Uitkijktoren Wieden. De tocht door het natuurgebied eindigde uiteindelijk weer op het meer en via de Volkensvaart kwamen we weer terecht op de Dorpsgracht,

Planten langs het water
Planten langs het water
Koe drinkt uit het water
Koe drinkt uit het water
Varen door de natuur
Varen door de natuur
Uitkijktoren in het Nationale park
Uitkijktoren in het Nationale park
Hooien in Nationaal park Weerribben Wieden
Hooitijd

Tijd genoeg, tweede keer door Giethoorn varen

De tocht had tot nu toe ongeveer 2 tot 2 en een half uur geduurd. Dat betekent dat we genoeg tijd hadden om nog eens door het dorp te varen. Het was toch rustig, dus waarom niet. De tocht ging voortvarend, totdat het begon te spetteren en later zelf behoorlijk te regenen. Maar dat maakte ons niets uit, want alles was voorbereid. De drie paraplu’s hebben ons goed beschermd tegen de regen. Gelukkig duurde deze bui vrij kort.

Volkensvaart invaren, tijd voor de tweede ronde
Volkensvaart invaren, tijd voor de tweede ronde
Sloot richting de boerderij
Sloot richting de boerderij

Nadat we voor de tweede keer door het dorp hadden gevaren, namen we nu de korte route richting het meer. De zon was inmiddels ingeruild voor veel wolken. Maar dat kon de pret niet drukken. Na een aantal ronden rondom de eilanden Het Bovenweide en Het Kraggehuis werd de toch weer richting de Volkensvaart gezet, want het begon weer te regenen. Dit was een flinke bui, maar gelukkig zaten we droog.

Op het Bovenwijde kun je veel sporten doen, zoals windsurfen. Zet de motor maar eens uit, dobber gewoon wat rond en kijk om je heen naar de prachtige natuur en de vele watervogels. Het is er vooral druk met de vele verhuurboten. Op de maandag was het rustig, maar ik vond het op het meer vrij veel boten varen. Ik ben nu wel benieuwd hoe het is op het meer wanneer het ontzettend druk is qua verhuur. Want wat je op het meer zag varen, merkte je totaal niets van in het natuurgebied en amper wat van in het dorp zelf.

Windsurfen op het meer
Windsurfen op het meer

Via de dorpsgracht werd weer koers gezet richting Arendshorst. Maar eerst gingen we nog even rechtdoor de Jan Hozengracht voorbij. Hier was nog veel meer te zien van het dorp. Nog meer mooie tuinen, huizen en boerderijen. Het is hier heel rustig, want dit is het einde van het dorp. In de regen genoten we nog heerlijk van de omgeving. Op een gegeven moment zijn we gekeerd om richting de Jan Hozengracht te gaan.

Kanaal Beukers-Steenwijk

Toen we weer op de Jan Hozengracht voeren, kwamen we erachter dat we nog ongeveer 20 minuten vaartijd hadden. De regen was inmiddels opgehouden en besloten we om Kanaal Beukers-Steenwijk op te varen. Nog even een klein stukje om. Ondertussen rommelde het van het onweer voor ons, maar daar hadden we totaal geen last van. Helaas komt aan alles een eind en dat betekent dat we de boot weer moesten inleveren bij Arendshorst. Na goed 4 uur varen hadden we heel veel gezien van Giethoorn en omgeving.

Kleurrijke tuin met bloemen in Giethoorn
Kleurrijke tuin met bloemen in Giethoorn

Is Giethoorn een aanrader?

Giethoorn is zeker een aanrader om naar toe te gaan. Dit bijzondere en eigenaardige dorp heeft en ademt geschiedenis. Niet alleen de oude gebouwen, boerderijen en de bruggen. Ook de film Fanfare heeft zeker meegedragen aan het succes van het dorp. Het is een langgerekt dorp met vele grachten, het wordt niet voor niet het Venetië van Holland of Venetië van het Noorden genoemd.

Nu in de Corona tijd is het echt een aanrader, omdat er heel weinig toeristen zijn. Ik denk zelf dat een doordeweekse dag nu nog rustiger is dan een weekend dag. De vaarroutes zijn prachtig door het dorp en het natuurgebied. Deze routes zijn goed uitgestippeld en worden ook zeer duidelijk aangegeven via de palen die in het water staan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Giethoorn: Varen door het beroemde dorp, over het meer en door de natuur”