Ootmarsum: De Kunststad

Kunststadje Ootmarsum
Kunstwerk in Ootmarsum

Het kunststadje Ootmarsum is een hele leuke en gezellige plaats om te bezoeken. Het is niet groot, maar wel zeer interessant. Kunst en oudheid ademt in deze stad. Het ligt in een groene omgeving en in de buurt bevindt zich het natuurgebied Het Springendal. Er is van alles te beleven qua cultuur in Ootmarsum.

Kunststad van het Oosten

Kunstwerk

In Ootmarsum vind je heel veel kunstliefhebbers en kunstenaars. In de gehele stad kun je veel kunstitems vinden, onder andere beelden door de gehele stad. Ook zijn er zijn vele galerieën en ateliers welke hun mooiste werk tentoonstellen. Ootmarsum is hierdoor ook uitgeroepen tot kunststad van het oosten. Maar als je ook geen kunstliefhebber bent, verbaas je toch over deze stad.

De Siepelstad

De naam Siepelstad heeft Ootmarsum te danken aan vroeger. Vroeger werden er vele uien verbouwd. De kwaliteit was erg goed en geliefd in dorpen eromheen. Wanneer mensen in andere dorpen (en zelfs in Duitsland) de handelaren uit Ootmarsum met de uien zagen komen werd er standaard gezerd “Daar komen de Siepels weer aan”. En dit is positief bedoeld, omdat men de uien de lekkersten vonden. Door het gehele dorp vind je verwijzingen naar het vroeger. Op paaltjes staan siepels afgebeeld, de lokale carnavalsvereniging heeft een Siepel afgebeekd op hun schild en bij beelden in de stad kun je ook een Siepel tegenkomen.

Het oude centrum

Standbeeld van Otters op de fontein in het centrum van Ootmarsum
Otters op de fontein
Hervormde kerk

Hervormde kerk   Het kleine dorp heeft een prachtig historisch centrum. Hier vind je vele oude gebouwen en ook rijksmomumenten, waaronder de Hervormde Kerk. De H.H. Simon en Judaskerk (ook een rijksmonument) is het midden van de stad en vanuit hier kun je perfect starten met lopen door het gehele dorp. Vaak kom je weer uit dit plein, maar dan kun je juist weer een andere straat induiken. 

Op elke hoek vind je wel weer iets aparts of interesants. Iets buiten het centrum is het openluchtmuseum te vinden. Het museum is zeer interresant om te bezoeken. Het gaat over het Twente van vroegere tijden. Over het leven ongeveer 100 jaar geleden en het verhaal van de “Heeren”. 

Midden in het centrum vind je stokerij Sculte. Deze stokerij maakt Twentse Whisky. Het wordt gerijpt en gelagerd op een bijzondere manier, namelijk op Twents eikenhout, welke al meer dan 200 jaar oud is. De lijfspreuk luidt dan ook: “Twents eikenhout is voor Schulte goud”    

Oude straten in Ootmarsum
Stokerij Sculte in Ootmarsum
Stokerij Sculte

Beleven, genieten en historie

Deze stad moet men een keer bezocht hebben. Ideaal voor een (mid)dagje weg bijvoorbeeld. In de zomer bezoeken ook vele toeristen deze stad. In de zomermaanden vindt drie keer per jaar de Siepelmarkt plaats. Kortom, Ootmarsum is bijzonder, historisch, gezellig en heeft een prachtig oud en knus centrum.   

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *