Spakenburg: het vissersdorpje aan het Eemmeer

Spakenburg

Vlakbij Amersfoort en Hilversum ligt het vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg. Het is een klein dorp waar in de zomermaanden van alles te beleven is. Het ligt aan het Eemmeer en is te bereiken via de weg en het water.  Toen ik op De Eemhof was, kreeg ik al veel informatie over het dorp. Dit maakte mij nieuwsgierig en besloot op één van de Spakenburgsedagen het dorp eens te bezoeken.

De overtocht met de boot

Ik heb de boot gepakt vanaf De Eemhof welke vertrekt vanuit de haven van De Eemhof. Op deze boot kunnen voetgangers en fietsen. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Je hebt vanaf het water een prachtig uitzicht op het vissersdorp en de omgeving. Wanneer je van de boot stapt, kom je eerst terecht in de oude haven.  

Deze boot vaart tussen De Eemhog en Bunschoten-Spakenburg
De boot tussen De Eemhof en Bunschoten-Spakenburg
vaart
van Bunschoten-Spakenburg
De oude haven
van Bunschoten-Spakenburg

Het dorp en omgeving

Prachtige boten, oude huizen, een gezellig strand, markt, tradities en mooi weer. Deze dag kon niet mooier tijdens één van de Spakenburgsedagen (Tip om heen te gaan!). Tijdens het binnenvaren viel het me op dat er heel veel oude boten in de haven lagen. Een mooi gezicht was dat om te zien. Genietend van het weer liep ik door de oude kern heen over de braderie met onder andere een traditioneel koor. Mensen liepen er rond in traditionele klederdracht, zoals het vroeger ook het geval was. Tradities worden hierdoor in stand gehouden. Ook was er paling roken, haken en breien en nog meer oude tradities.

Het dorp heeft ook een gezellig en knus dorpscentrum met winkels en restaurants. Buitenom het vissersdorp kun je trouwens ook goed vertoeven. Ik had de fiets mee en besloot om nog even een stuk rondom Spakenburg te fietsen. Zo kwam ik onder andere terecht bij Sportpark De Westmaat. Wat mij opviel is dat er voor een klein dorp een knap voetbalstadion staat voor 8000 man.

Na enig research kwam ik erachter dat er twee voetbalteams spelen, namelijk VV IJsselmeervogels (rode kant) en SV Spakenburg (blauwe kant). Via het sportpark kwam ik terecht bij ’t Kleine Zeetje. Een heel leuk strand aan het Eemmeer waar je met warm weer heerlijk kunt vertoeven. Via de dijk ben ik weer terug gefietst richting de boot om weer terug te gaan richting De Eemhof.  

Traditionele klederdracht in Spakenburg
Traditionele klederdracht in Spakenburg
centrum
oude scheepswerf
centrum

Klein, maar gezellig

Mijn conclusie over Spakenburg is dat het een dorp is waar tradities hoog in het vaandel staan. In de zomermaanden is het een leuk dorp om te bezoeken, bijvoorbeeld voor een middag. Ik zou zeker eens de Spakenburgsedagen bezoeken, want dan is het pas echt gezellig en historie alom. Maar ook als er geen evenement is, is Spakenburg leuk om te bezoeken.  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *