Zeeland: Relaxen en wandelen in en rondom Schouwen-Duivenland

De Oosterscheldekering

Het is oktober 2020 en het was tijd voor een weekend in Zeeland. Om precies te zijn Burgh-Haamstede en omgeving. Tijd om eens over de Oosterscheldekering te rijden en een bezoek te brengen aan Neeltje Jans. Het waren mooie dagen en het weer zat ook nog eens mee. Het was een heerlijk relax weekend in Schouwen-Duivenland in Zeeland.

Touren door Zeeland

Touren door Zeeland met de auto, beginnend in Riland. We konden recht toe recht aan richting Westenschouwen, maar besloten om een kleine om route te nemen om meer te zien van de provincie Zeeland. Via Riland en Middelburg kwamen de eerste tekenen van de Oosterscheldekering in beeld, onderdeel van de Deltawerken. De Deltawerken beschermen grote delen van Nederland tegen het woeste zeewater van de Noordzee.

Noordzee en de Deltawerken in Zeeland
Noordzee en de Deltawerken in Zeeland

Wanneer je over de dijk rijdt kom je in de vakantiestemming. Links zie je de Noordzee, rechts de Oosterschelde. En voor je zie je al het werkeiland van Neeltje Jans. Je rijdt er lang, gaat weer over een kering, over de Roggenplaat en dan de laatste kering om uiteindelijk in Westenschouwen en Burgh-Haamstede uit te komen. Met deze mooie tour ben je helemaal in de mood voor een top weekend.

Hotel in Westenschouwen

Grand Hotel Ter Duin is het hotel waar wij overnacht hebben. Het ligt in Burgh-Haamstede vlak bij allemaal andere recreatie parken en hotels. Wanneer je aankomt bij het hotel zie je al snel dat het hotel in een kuil is gebouwd. Het ligt lager dan de straat. De voorgevel is zeer speels gemaakt met de kleuren en balkons.

Het hotel heeft een zwembad, restaurant en bar. Ook is er een buitentuin die verscholen lag tussen de gebouwen. Er is ook roomservice, wat in Coronatijd zeer welkom was. De kamer die wij hadden zag er goed en netjes uit. Lekker ruim en een balkon met uitzicht op bomen en een parkje. Dit was zeer rustig gelegen.

Wat is er te doen in Westenschouwen

Westenschouwen is een echte badplaats in Zeeland waar het in de zomer druk kan zijn. Het dorp heeft verder weinig winkels en enkele restaurants, maar toch is het gericht op toerisme. Wanneer je richting het strand wilt gaan, moet je eerst de houten trap beklimmen om het duin over te komen. Wanneer je eenmaal boven bent zie je de Noordzee al, maar het strand nog niet. Wanneer je bij de andere trap bent aangekomen, die richting het strand gaat, heb je een fenomenaal uitzicht over het strand en de Noordzee. Even lekker uitwaaien op het strand van schouwen door een wandeling te maken. Het was heel rustig die dag.

Strandopgang van Westenschouwen
Strandopgang van Westenschouwen
Strandopgang met trap naar beneden
Strandopgang met trap naar beneden
Het strand van Westenschouwen en Burgh-Haamstede
Het strand van Westenschouwen en Burgh-Haamstede

Wat is er te doen in Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede, vroeger twee plaatsen in Zeeland. In de loop van de tijd zijn Burgh en Haamstede langzaam naar elkaar toe gegroeid. In principe zijn Burgh-Haamstede en Westenschouwen helemaal naar elkaar toe gegroeid. Ook dit dorp is helemaal gericht op het toerisme. Er zijn diverse winkels en restaurant te vinden.

Slot Haamstede midden in het centrum
Slot Haamstede midden in het centrum
Beeld in het centrum van Burgh Haamstede
Beeld in het centrum van Burgh Haamstede

Midden in het centrum vind je de hervormd Haamstede kerk en Slot Haamstede. Slot Haamstede ligt op een sloteiland met een brede gracht eromheen. Het slot is sinds 1981 in handen van Natuurmonumenten. Naast het slot ligt het landgoed. Je kunt niet zomaar erom, dit gaat alleen op afspraak. Dit komt doordat het privé bewoond wordt.

Slot Haamstede
Slot Haamstede

Deltapark Neeltje Jans

Reservepijler in dok Neeltje Jans
Reservepijler in dok Neeltje Jans

Het bekendste deltapark in Zeeland en Nederland is Neeltje Jans. Het informatie en attractiepark bestaat al sinds 1979 en is als voorlichtingscentrum begonnen op het voormalige werkeiland wat dezelfde naam draagt. Vanaf het werkeiland werden alle pijlers van de Oosterscheldekering één voor één op zijn plaats gezet. Er staat nog één pijler in het voormalige dok. Dit was een reservepijler en inmiddels omgedoopt tot klimwand.

In het Deltapark is best veel te doen. Je kunt je er een dag vermaken. Het is vooral gericht op educatie, de waterwerken en waterland Nederland. Er zijn diverse attracties te vinden, zoals de waterglijbaan, waterspeelplaats, aquasplash en de orkaanmachine. De orkaanmachine is alleen gesloten in verband met Corona. Het is ook een ideaal park om met kinderen naar toe te gaan. In het midden van het park is nog een strand waar je kunt vertoeven op een warme dag. Ook zijn er nog dieren, namelijk drie zeehonden en twee zeeleeuwen.

Buitenspeelplaats in het park
Buitenspeelplaats in het park

Het educatiepark ligt er goed bij, maar mag wel even een keer een goede opknapbeurt krijgen. Het viel me op dat op bepaalde plaatsen wat overwoekering was en wat achterstand is in onderhoud aan de gebouwen, zoals bij het aquarium. En dat is jammer, want het park is wel intrek bij de mensen. Deze tijd was er wel heel mooi voor geweest. Positief punt qua onderhoud, het hoofdgebouw zag er wel netjes uit.

Walvis Expo en het aquarium

Halverwege het park vind je Walvis Expo. In de walvis is een grote expositie gebouwd die gaat over de wereld van walvissen. Over de walvisvangst, het leven van de walvis en weetjes. Het is leuk en interessant en je krijgt een betere inkijk in deze wereld. Er is ook een heuse regenmachine ingebouwd die om de zoveel tijd aangaat. Wanneer je te laat bent kun je flink nat worden. Oppassen dus wanneer je richting deze simulatie loopt.

Skelet van een walvis
Skelet van een walvis

Bij de regensimulatie vind je ook nog een oude balie met allerlei artikelen. Dit moet een inrichting van een winkel voorstellen. Aan het einde van de Expo vind je nog een heus skelet van een walvis. Op het skelet zie je de baleinen. Tegenover het skelet vind je nog een bewegende Bultrug met veel melk ervoor. Deze kratten met melk stellen het aantal liters melk voor wat een jonge bultrug per dag moet hebben, namelijk 600 liter. Het is interessant om meer te weten te komen over de Walvis en Neeltje Jans heeft dit goed gemaakt.

Even verderop in het park vind je het Bluereef Aquarium Zeeland. Het is een zoutwateraquarium met diverse haaien en vissen. In het grote aquarium zie je veel voorwerpen die gevonden zijn op onder andere werkeiland Neeltje Jans en in de provincie Zeeland, onder andere een mammoetskelet. Het grote aquarium zag er nog goed uit, maar wat mij wel opviel is dat de rest van het aquarium wel even wat onderhoud mag hebben.

Varen over de Oosterschelde

Wil je even uitwaaien op een boot kijken naar de stormvloedkering, Oosterschelde en de Zeelandbrug? Of kijken dat je een zeehond of bruinvis ziet? Wanneer het park open is, is er een rondvaart. Deze rondvaart duurt ongeveer een uur. We stonden op het dek en de zon liet zich gelukkig zien, maar het was wel heel koud.

Vroeger ben ik ook al eens hier geweest als kind. Toen hebben we de rondtocht ook gedaan over de Oosterschelde. Van tevoren werd er al gewaarschuwd voor meeuwen. En ja, misschien raad je het al, een meneer stond heerlijk te genieten van zijn ijsje, lette even niet op en een meeuw pakte zijn ijsje af. Dat beeld staat mij nog helemaal bij.

Varen over Nationaal Park Oosterschelde
Varen over Nationaal Park Oosterschelde

Museum in de Oosterscheldekering en hoofdgebouw

De Oosterscheldekering is bekend in heel Nederland. Het beschermt ons tegen de zee. Wanneer je naar Neeltje Jans toegaat moet je de Deltawerken van Zeeland bezoeken. In één van de pijlers en doorgang is een museum gevestigd die meer vertelt over de watersnoodramp, de bouw wat de kering en de natuur. In Coronatijd waren er helaas heen rondleidingen, maar als alternatief mocht je nu zelf naar binnen. De mensen bij de ingang hielden alles goed bij, zodat er niet te veel mensen binnen waren.

Het museum over de geschiedenis van Zeeland en de stormvloedkering
Het museum over de geschiedenis van Zeeland en de stormvloedkering
Kaart van de Deltawerken bij Neeltje Jans
Kaart van de Deltawerken bij Neeltje Jans

In de stormvloedkering kom je meer te weten over het gigantische waterproject Deltawerken. Er zijn vele dammen en keringen gemaakt om water tegen te houden en rampen te voorkomen, zoals de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland en andere provincies. Je vind vele maquettes, achtergrondinformatie over het werk en prachtige oude foto’s van de bouw van dit project. Wanner je de gehele gang hebt doorgelopen kom je uiteindelijk buiten uit onder de waterwerken.

Boot Ostrea die de pijlers op zijn plaats heeft gezet van de Oosterscheldekering
Boot Ostrea

Eenmaal buiten zie je de machtige waterwerken. Op de dag dat wij er waren stonden de waterwerken ook aan. Dan kon je goed zien hoeveel water er wel niet verzet wordt en weer terug de Noordzee ingepompt wordt. Eerst loop je over een loopbrug richting één van de pijlers. Wanneer je deze pijler beklimt, heb je een mooi uitzicht over de Noordzee, Oosterschelde en de provincie Zeeland.

Eén van de pijlers van de Oosterscheldekering
Eén van de pijlers van de Oosterscheldekering
Water wordt vanuit de Oosterschelde de zee ingepompt
Water wordt vanuit de Oosterschelde de zee ingepompt
De Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering

In het hoofdgebouw vind je nog veel meer informatie over de Deltawerken. Hier zijn nog meer foto’s, maquettes en ook voorwerpen die zijn gebruikt tijdens de bouw van de keringen. Bijzonder om te zien hoe men dit project heeft aangepakt. Ook vind je hier de Delta Experience, de 4D animatie waar je de watersnoodramp van 1953 beleeft. Dit is een spectaculaire simulator waar je een heel goed beeld krijgt van wat er is gebeurd in de nacht van 31 januari 1953. Het is best spannend en kan eng overkomen, maar echt de moeite waard.

Blokken die werden gebruikt bij de bouw
Blokken die werden gebruikt bij de bouw
Oude foto van de schade na de Watersnoodramp
Oude foto van de schade na de Watersnoodramp

Weekend Zeeland was genieten

Het was een heerlijk weekend in en rondom Westenschouwen en Burgh-Haamstede en de provincie Zeeland. Het is een mooie omgeving waar veel te zien is. In de zomer is dit een heerlijke plaats, maar ook in de herfst is het hier prima vertoeven. Bij Westenschouwen kun je heerlijk over het stand wandelen en ondertussen kijken naar de Oosterschelde.

Wil je meer weten over de Oosterschelde en de Deltawerken, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Neeltje Jans. Het voormalige dok is omgebouwd tot een educatiepark met attracties en een rondvaart. Doe vooral de indrukwekkende 4d Delta experience waar je de watersnoodramp ervaart. Of even varen over de Oosterschelde, bezoek aan de Walvis Expo of neem een kijkje in het aquarium. Wanneer met het achterstallige onderhoud even goed wordt aanpakt, wordt het nog een mooier educatief park.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *