Schiedam: Het oude en nieuwe centrum met de molens

Schiedam

Schiedam is een stad gelegen nabij Rotterdam. Vanaf Rotterdam centraal ben je met de trein er in ongeveer 5 minuten. Vanaf het station moet je nog een stukje lopen naar het centrum, ongeveer 5-10 minuten. Schiedam stond al een tijd op mijn bezoeklijst, omdat ik had gehoord dat Schiedam een heel mooi oud centrum zou moeten hebben. Ik was benieuwd.

Oude centrum van Schiedam

De molens bepalen de skyline

De hoogste windmolens ter wereld (in totaal  7 in het centrum en 1 in de polder) en de jeneverstokerijen, daar staat Schiedam bekend om. Vroeger, in de achttiende eeuw, kwam de jeneverstokerij in opkomst. Voor het malen van moutwijn waren de molens nodig, echter waren de stokerijen in de stad gevestigd en in een stad heb je minder wind. Om genoeg wind te vangen, werden de molens zo hoog gebouwd dat het de hoogste molens ter wereld werden. Dit zorgde ook voor een grote productiecapaciteit en men kon meer opslaan.

In molen De Walvisch zit een museum, welk informatief is om te bezoeken. Ook is er een molenroute te lopen. Deze heb ik helaas niet kunnen doen, maar staat op mijn verlanglijst. Net als het Jenevermuseum.

 Molen De Kameel in Schiedam
Molen De Kameel
Molen De Walvisch in Schiedam
Molen De Walvisch

Zelf heb ik ook de museummolen bezocht. Je kon zien hoe men maalde, er draaide een film over de molens en de geschiedenis over de molens en op de omloop had je een prachtig uitzicht over Schiedam (dan merk je ook gelijk hoe hoog de molens zijn. Langs de Lange Haven vind je nagenoeg bijna geen winkels, maar het oude Schiedam laat zich hier uitstekend zien.

Binnen in de molen Molen De Walvisch
Binnen in de molen Molen De Walvisch
Buiten op de molen De Walvisch
Uitzicht vanaf de molen Molen De Walvisch over Schiedam
Uitzicht vanaf de molen Molen De Walvisch over Schiedam

Het (historische) centrum

Ik moet eerlijk zeggen dat het centrum is verdeeld in twee delen, het oude en nieuwe gedeelte. Schiedam heeft een prachtig oud centrum met een binnen haven, oude gebouwen en veel cultuur. Midden in het centrum bevindt zich de gracht Lange Haven, een heel mooi stuk Schiedam met veel geschiedenis.

Langs deze gracht vind je onder andere Korenbeurs, de Havenkerk, huis Nolet en het Nationaal Jenevermuseum. Het centrum met de winkels is vooral gevestigd aan de Hoogstraat, Broersveld en Lange Kerkstraat. Het is een best leuk centrum met diverse onbekende en bekende winkels. Oude en nieuwe gedeeltes gaan in elkaar over.

Oude centrum Schiedam
Oude centrum Schiedam
 Het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam
Het Nationaal Jenevermuseum
Het oude centrum
Het oude centrum
Het oude centrum
Het oude centrum

Genieten bij de Korenbeurs

Midden in het oude centrum bij de Lange Haven en de Korte Haven vind men Korenbeurs. Het is een bibliotheek en restaurant in 1. Een top locatie om even helemaal te relaxen. Hieronder ziet u ‘Bal uit eigen keuken’ geserveerd in een kuiltje jus met Rotterdamse krotenmosterd en stapelbrood. Ik heb genoten van het lekkere lekkernij.

De korenbeurs in Schiedam
 Binnen in de Korenbeurs
Binnen in de Korenbeurs

Mijn mening over Schiedam

Mijn conclusie over Schiedam is dat het een mooie mix is tussen oud en nieuw. De stad ademt cultuur en geschiedenis. De molenroute lijkt mij erg leuk om eens te doen en het jenevermuseum moet ik echt nog eens bezoeken. Je kunt zo een tijd ronddwalen in de stad. Langs de Lange Haven vind ik het mooiste stuk van Schiedam. En ik zou zeker eens de molen De Walvisch bezoeken voor een culturele ervaring over de geschiedenis van de stad.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *