Schiedam: Het oude en nieuwe centrum met de molens

Schiedam

Schiedam kan ik mij nog herinneren als een stad met een combinatie tussen oudheid en nieuwbouw. Het is er mooi, vooral het oude centrum is zeker het bezoeken waard. Loop maar eens over de Lange Haven en ontdek het oude centrum met de oude gebouwen. Het is een mooie stad om te bezoeken, eentje waar ik graag nog naar toe wil om meer te weten te komen over deze stad.

Oude centrum van Schiedam
 Molen De Kameel in Schiedam
Molen De Kameel
Welkom

in Schiedam

Veel te zien en te ontdekken

Schiedam is een stad gelegen nabij Rotterdam in Zuid-Holland. Vanaf Rotterdam centraal ben je met de trein in ongeveer 5 minuten op het station van Schiedam. Vanaf het station moet je nog een stukje lopen naar het centrum, ongeveer 5-10 minuten. Schiedam stond al een tijd op mijn bezoeklijst, omdat ik had gehoord dat Schiedam een heel mooi oud centrum zou moeten hebben. Ik was benieuwd.

De molens

bepalen de skyline

van Schiedam

De hoogste windmolens ter wereld (in totaal  7 in het centrum en 1 in de polder) en de jeneverstokerijen, daar staat Schiedam bekend om. Vroeger, in de achttiende eeuw, kwam de jeneverstokerij in opkomst. Voor het malen van moutwijn waren de molens nodig, echter waren de stokerijen in de stad gevestigd en in een stad heb je minder wind. Om genoeg wind te vangen, werden de molens zo hoog gebouwd dat het de hoogste molens ter wereld werden. Dit zorgde ook voor een grote productiecapaciteit en men kon meer opslaan.

In molen De Walvisch zit een museum, welk informatief is om te bezoeken. Ook is er een molenroute te lopen. Deze heb ik helaas niet kunnen doen, maar staat op mijn verlanglijst. Net als het Jenevermuseum.

Museum molen

De Walvisch

Kom meer te weten over de historie van de stad

Zelf heb ik ook de museummolen bezocht. Je kon zien hoe men maalde, er draaide een film over de molens en de geschiedenis over de molens en op de omloop had je een prachtig uitzicht over Schiedam (dan merk je ook gelijk hoe hoog de molens zijn). Het museumgedeelte wordt beheerd door het Jenevermuseum Schiedam.

Molen De Walvisch in Schiedam
Molen De Walvisch
Binnen in de molen Molen De Walvisch
Buiten op de molen De Walvisch
Binnen in de molen Molen De Walvisch

Op deze foto is te zien hoe Molen De Walvisch is opgebouwd. Op de begane grond is de molenwinkel te vinden en meteen ook de entree tot het museum. Op elke verdieping kan je wel iets vinden over historie over de molen, over de stad en wat de stad groot heeft gebracht. Op de baliezolder vind je de balustrade waar je op kan lopen en een fantastisch uitzicht hebt over de stad zelf. Hoger dan dit punt kan je als bezoeker ook niet komen.

In de molenwinkel vind je een groot assortiment aan allerlei ambachtelijke producten. Producten die je er onder andere kan vinden zijn cakemixen, bak benodigdheden, bloem, granen, muesli en nog veel meer. Ook kan je hier komen voor een bakkie koffie met wat lekkers!

Ik vond het interessant om Molen De Walvisch te bezoeken en zeker de moeite waard! Je krijgt een goede kijk op het verleden, maar ook op het heden. En het uitzicht vanaf de balustrade is zeer mooi.

Uitzicht vanaf de molen Molen De Walvisch over Schiedam
Het historische centrum

Wandelen langs de Lange Haven

Genieten van de oudheid

Ik moet eerlijk zeggen dat het centrum verdeeld is in twee delen, het oude en nieuwe gedeelte. Schiedam centrum heeft een prachtig oud centrum met een binnen haven, oude gebouwen, weinig winkels en veel cultuur. Midden in het centrum bevindt zich de gracht Lange Haven, een heel mooi stuk Schiedam met veel geschiedenis.

Langs deze gracht vind je onder andere Korenbeurs, de Havenkerk, huis Nolet en het Nationaal Jenevermuseum. Het centrum met de winkels is vooral gevestigd aan de Hoogstraat, Broersveld en Lange Kerkstraat. Het is een best leuk centrum met diverse onbekende en bekende winkels. Oude en nieuwe gedeeltes gaan goed in elkaar over.

Uitzicht vanaf de molen Molen De Walvisch over Schiedam
Het oude centrum
Het oude centrum
 Het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam
Het Nationaal Jenevermuseum
Welkom in

het Jenevermuseum

Terug in de tijd

Jenever bestaat al sinds de middeleeuwen en is een zeer populaire drank in onder andere Nederland. Sinds de achttiende eeuw kwamen de vele jeneverstokerijen op in de stad, dit kwam doordat de drankimport uit Frankrijk stil kwam te liggen. Dit werd de belangrijkste bron van inkomsten voor en door de Jenever werd Schiedam wereldwijd bekend. Natuurlijk moet dit omarmt worden en is er sinds 19996 het Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven gevestigd. Ik wil nog een keer terugkomen voor het Jenevermuseum, want had helaas geen tijd op het te bezoeken.

Oude centrum Schiedam
Oude centrum Schiedam
Het oude centrum
Het oude centrum
Lunchen

Aan de Lange Haven

Bij restaurant/bibliotheek Korenbeurs

Midden in het oude centrum bij de Lange Haven en de Korte Haven vind men Korenbeurs. Het is een bibliotheek en restaurant in 1. Een top locatie om even helemaal te relaxen. Hieronder ziet u ‘Bal uit eigen keuken’ geserveerd in een kuiltje jus met Rotterdamse krotenmosterd en stapelbrood. Ik heb genoten van het lekkere lekkernij.

De korenbeurs in Schiedam
 Binnen in de Korenbeurs
Binnen in de Korenbeurs
Genieten

Van het oude en nieuwe gedeelte in Schiedam

Mijn mening over Schiedam

Mijn conclusie over Schiedam is dat het een mooie mix is tussen oud en nieuw. De stad ademt cultuur en geschiedenis. De molenroute lijkt mij erg leuk om eens te doen en het jenevermuseum moet ik echt nog eens bezoeken. Je kunt zo een tijd ronddwalen in de stad. Langs de Lange Haven vind ik het mooiste stuk van Schiedam. En ik zou zeker eens de molen De Walvisch bezoeken voor een culturele ervaring over de geschiedenis van de stad.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *